• kankrlicek

Mám známého a ten má od mládí (úraz na lyžích) jednu nohu kratší o 2,5 cm. Při šlapání (obě kliky stejně dlouhé) musí tu kratší v dolní úvrati dávat úplně svisle špičkou dolů. A stejně se v sedle kroutí. Tak mě napadlo, že by mohl mít na kratší noze kratší kliku. Než za ním půjdu celý nadšený, jak jsem mu to vyřešil – vidíte v tom přínos, nebo je to celé blbě? Díky

0 0
    • Mamutt  

Hmm.. bych rekl, ze tim dosahnes toho, ze v dolni uvrati bude mit obe nohy stejne natazeny, a v horni uvrati bude mit tu delsi zas vic pokrcenou. Takze problem jen preneses ze zdola nahoru :-[ Radeji bych na jeho miste zkusil zjistit, jestli by se nedala nekde nechat udelat spesl tretra [vyssi – tlustsi podrazka] – vim, ze normal boty se tak pro tyhle pripady delaly, aby lidi nekulhali..

0 0
      • rock  

Myslím, že tretra s tlustší podrážkou bude za hrozný prachy. Přece jenom obyč bota se dá upravit tlustou jednolitou vrstvou, zatímco u tretry pak musíš znovu vymýšlet upevnění kufru :-( … vidím to jako téměř neřešitelné. Kratší klikou, zase srovná rozdíl pouze nějakých 5 mm (nemám přesný přehled o tom, v jakých délkách se dělají; standart je 170 a 175 mm, našel jsem i 172.5mm. Dělá vůbec nekdo kratší ?) Spíš jsem si říkal, jestli by mu někdo neudělal pedál na míru – něco jako navařit SPD na platformu, dál od osy pedálu …

0 0
        • Pá-dlista1  

Kliky se delaji treba i 120mm nebo 190mm. Sehnat je uz takova legrace neni :( Kratsi klika se da vyrobit z vhodne kliky delsi. Ale klika neni reseni. Podrazka nebo pedal bude daleko lepsi.

0 0
    • Mamutt  

Jeste bude asi zalezet na tom, jestli ma zkracenou cast nohy nad nebo pod kolenem. S kratsim stehnem se bude kroutit stejne, protoze by v realu potreboval pro kazdou nohu jinou polohu sedla.

0 0
    • ravo  

Na rozdíl od Mamutta si nemyslím, že by kratší klika byla nějaký problém, ale 2,5cm tam asi nedožene. Takže spešl bota by byla ideální řešení. Co se třeba obrátit přímo na Ježka, je to cyklista, výrobou protéz se zabýval, určitě by poradil, možná by věděl i o nějakém rozumném řešení.

0 0
    • black.horse  

hele, kratší klika je nesmysl a nepomůže, ten speciální pedál je dost drahý řešení a speciální tretra taky… jediný nejjednudušší co mě napadá, je zkusit sehnat někoho chytrého a šikovného s frézkou, kterej by mu vyrobil destičku, která by se přišroubovala místo kufru na botu a až teprve do té destičky přidělat kufr… šikovnej týpek s frézou to má za pár minut hotový, akorát destička s dírama pro šrouby;-)

1 0
      • jizby  

Jestli má kratší nohu ve stehně, jak tu bylo řečeno, tak má menší rozkmit a kratší klika rozhodně není nesmysl. Jen není sama o sobě dostačující a teprve s spolu s tím nápadem s destičkou by to bylo ergonomicky ok. Ale tím se řeší jen kolo. Je tu ještě možnost prosadit si operativní prodloužení nohy. Není to tak náročná operace, prostě se ta kost řízne šikmo a nechá se srůst delší. Dělá se to, jen je problém to pojiš?ovně zdůvodnit. Co trochu přibarvit problémy s hroucením páteře do strany + bolesti. Nebylo by to lhaní, ono by to ke stáru určitě přišlo......

0 0
        • kankrlicek  

Všem moc děkuju, popřemýšlím a zkusím se domluvit s Ježkem. Jen ta operace už asi nepůjde, ono v 50 to asi neporoste jako ve 20 :) Díky

0 0
    • kankrlicek  

A tohle mi poradil pan Ježek:

Dobrý den,

řešení je dvojí. Někteří závodníci si buď nechávají kratší kliku speciálně vyrobit (příliš drahé, komplikované) a nebo a? si Váš přítel nechá u někoho vyrobit z lehkého plastu nebo karbonu „adaptér“ mezi kufr a tretru. Výhodou jsou nízké náklady, přesné odměření výšky i snadná úprava a použitelnost pro více kol. Stačí jen vyrobit nějaký „mezikus“, který bude mít stejný rozměr jako kufr.

Přeji hezké svátky a hodně zdraví do nového roku 2005!

Pěkný den,

Jirka Ježek

0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Pista.Wassermann  

Gebhardt.cz

Udela kliky jak chceš dlouhé, klidně každou jinou. Řešil bych to raději takto, než podložkou pod kufr. Kdyby to bylo do 1cm, tak podložka v pohodě, ale ty 2,5 už jsou trochu více. A ty kliky taky nejsou tak drahé. Mimochodem každý z nás má nějaký rozdíl v délce nohou, já například 5mm. To řeším ortopedickymi vložkami. Jedná vložka má na páté zesílení z korku 5mm. To jen tak bokem…

0 0
      • iron.hide  

2004

0 0
      •  

0–1 cm ma 80% lidí jen to neví, protože si s tím tělo poradí. Já mám na botách podložku 1,5cm a funguje to perfektně. Délka klik je bohužel slepá ulička, ale už jsem to tu několikrát vysvětlovala. Jinak vůbec nemusíš dorovnávat plnou délku mimo jiné. A pokud ti to změří x ortopedů bude to x hodnot.0,5 cm vůbec nemusíš řešit. Mimo jiné vložka v cyklistické tretře podložená pod patou vůbec neřeší rozdílnou délku nohou. To řeší při chůzi. Je to asi jasné, protože na kole máš nohu upevněnou pod palcem v nejširším místě. Mám to na webu, ale jak říkám už jsem to tu řešila s plno lidma několikrát a furt se objevuje amerika…Ale jak správně píše iron.hide odpovídáš na dotaz z roku 2004:)

0 0
        • gerrard  

Přesně tak podpatenka je na chození. Do treter nic nepomůže a je jednodušší fungovat bez ní.

0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
    • petrx  

Ze sériových výrobků ještě např kliky Aerozine mají možnost na každé straně zvlášť nastavit délku klik ze 170mm na 175mm, sice to nepomůže úplně, ale aspoň něco.

0 0
      • -b-n-x-  

Jaxe tady pořád mluví o té délce klik – nemůžu si pomoci, ale přijde mi to jako dost špatné řešení. Správně by mělo být např. vyšší (silnější) pedál.

0 0
        • gerrard  

Ano je to špatně na krátkou nohu krátka klika nepomuze. Pomuze jen vlozka pod kufr a pokud platformy, tak nic. Ale troufnu si z vlastni zkusenosti tvrdit, ze do 2cm není potřeba kompenzovat.

0 0
          • milan.v  

Řešilo se to tu už několikrát, Hanka Ebertová má spousty zkušeností s touto vadou, stačí dohledat, kratší kliku opravdu nemá.

0 0
          •  

2cm je třeba už kompenzovat. Hlavně kvůli zadku mimo jiné…a jde o to kolik a jak toho člověk najezdí. U mě nutný bylo.

0 0
    • Davidakta  

Ta holka přišla o nohy a tady se řeší podpatky.

0 0
      • -b-n-x-  

Ano, je to velmi smutne.

Neco mi to vsak pripomnelo.

0 0
        • Davidakta  

Ale s tím pedálem máš pravdu, je to to nejlepší a nejjednodušší řešení.

0 0
        • milan.v  

Mně také, však mi to stále připomíná zápatí stránky… Já si ale pro dobrou věc dokážu utrhnout od huby na rozdíl od spousty zdejších křiklounů, kteří si raději koupí o gravel plášť víc…

0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.