Blaničtí rytíři

Přidat foto

někde mezi Drásovem a Žernovníkem...

zajímavé sousoší u Žernovníka

rozhledna Žernovník

Černá Hora, na obzoru je mezi korunami dvou stromů vidět Kojál

Pěkný penzión ...

... mají v Býkovicích :-D

Přednost zprava

Kunštátský zámek

Obří socha TGM v Rudce u Kunštátu

Burianova rozhledna

Smyslová zahrada

Smyslová zahrada

Smyslová zahrada

Smyslová zahrada

Smyslová zahrada

Tohle už není Smyslová zahrada, tohle je strašák v poli :-)

Svratka

V sobotu jsem stříhala (a zdaleka nedostříhala) křoví na zahradě, ale k večeru jsem si řekla, že v neděli raději pojedu na výlet. Křoví neuteče, dokud je počasí a světlo, je potřeba toho využít. Při hledání vhodného cíle padlo moje oko na Rudku. Ne na tu naši za Litostrovem, ale na Rudku u Kunštátu. Právě tam totiž bydlí „Blaničtí“ rytíři, v žádném Blaníku někde v Čechách, ale v Rudce na Moravě jsou! Však se tam běžte podívat!

V mapách.cz jsem si naklikala trasu, něco přes padesát kilometrů. Když vyrazím za svítání a vezmu to tam a zpátky stejnou cestou, budu odpoledne doma… Vyjela jsem před šestou ještě za tmy, znám se, je dobré mít rezervu. Do Drásova šlo všechno jako na drátkách, na silnici přes Bítýšku v neděli ráno žádný provoz není a mám to projeté. Za Drásovem už jedu do neznáma, ale mám vypsaný itinerář, a že to bude do kopce očekávám, jedu na Vysočinu, ne? Ale že to bude nahoru a dolů jako na houpačce jsem teda nepředpokládala, příště si musím pořádně prohlídnout vrstevnice. Unín, Hluboké Dvory, Lubě… v dalším strmém sjezdu mi bylo jasné, že tudy teda zpátky nepojedu, a škrábu se zas do svahu. Před Žernovníkem odbočuju k rozhledně, jsou z ní vidět vrcholky Pálavy i vysílač Kojál, pěkná stavba to je. Pokračuji přes Černou Horu do Býkovic, v Lysicích registruji odbočku do Lomnice u Tišnova (tudy by se dalo vracet) a Lysický zámek si nechávám na zpáteční cestu. Ve stoupání ke Kunštátu hodnotím krajinu po levoboku a Lomnici zavrhuji, tama taky nepojedu. Před Kunštátem už mám jasno, vezmu to po státní do Štěpánova a podél Svratky už domů trefím!

Centrum města je neprůjezdné, mám na to smůlu, v Telči jarmark, v Kunštátě trh s hrncama. Žene mě to objížďkou kamsi do kopce, tak se pořadatelů ptám, jestli bych těch pár metrů nemohla s kolem projít pěšky. Nelze, prý jsem sportovec a nějaký kopec mi nemůže vadit. No za rámeček si to, co jsem jim řekla, nedají… Nahoru, dolů a pak ještě jednou nahoru a jsem na Rudce u jeskyně rytířů. Za focení v jeskyni se musí platit a kdoví jak by mi to v podzemí šlo, tak jsem si úvodní fotku raději půjčila z internetu, beztak se dá jít jen do předsíně, dál už rytíři nikoho nepustí. Kousek od jeskyně byla kdysi obří socha Masaryka, ale zůstaly tam jen boty, tak jdu dál až nahoru k Burianově rozhledně. Celý areál na Rudce je krásně udržovaný a ve Smyslové zahradě je plno zajímavých věcí.

Z Kunštátu mířím na západ, trochu se mi cesta natáhne, ale co už, celé odpoledne mám před sebou. První kilometry jedu furt do kopce, ale aspoň je to plynulé, pořád stejné stoupání, to jde, na to stačí trpělivost. Odměnou je mi dlouhý sjezd po krásné silnici ke Svratce, pak už si to metelím kolem řeky. V Nedvědici si v cukrárně dopřávám, ještě se musím dostat ze Svrateckého údolí do Údolí Bobravy… Cestu přes Bítýšku zavrhuji a volím sice asi větší převýšení, ale s plynulým stálým stoupáním z Dolních Louček přes Kuřimské Jestřábí. Tady potkávám prvního cyklistu (když pominu dva éčkaře v Prudké) za celý den! Odjel mi v tom kopci, tak pomalu, jak já, nikdo neumí. V Jestřábí dopíjím poslední hlt kafe, zbytek vody a od Bíteše už to mám domů s kopce. Z plánovaných sto se mi to natáhlo na 142 km (podle Sigmy), ale byl to pěkný výlet.

Blaničtí rytíři 142 km

https://mapy.cz/s/pohaputono

(vloženo 19.9.21)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
learita
learita

22.9.21 22:16

Taky mám rád když kilaky přibývají. Tento měsíc jsem se docela rozjel, ale za celý rok to stojí za prd.

Reagovat
bara2
bara2

22.9.21 15:26

Learito, rychlost a sílu už nevylepším, ale vytrvalost se prý dá trénovat furt, tak dělám delší výlety :-) Ale i ten pohyb se s každou tisícovkou víc automatizuje a stává efektivnějším. Když nejsem unavená a pořád mi to mým tempem jede, tak mě to baví. Pěkně se rozhlížet, poslouchat cvrkot… to je fajn. Ty cíle jsou jen abych měla nějakou trasu. Jediný, z čeho mám strach, je zima, tma a únava, tak si raděj přivstanu abych dojela v pohodě za světla, i když najedu o polovinu víc, než jsem si naplánovala :-).

Reagovat
learita
learita

22.9.21 08:05

To je zase porce kilaku. Trochu nechápu:-)

Pěkný fotky!

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

21.9.21 12:46

JJ, nášlapy jsou pro nás děcka, klipsny to je pro fajnšmekry, ale hlavně ty s řemínkama, ano s nášlapama sem si párkrát ustlal, ale nechápu borce, so ci zatáhnout klipsny a jedou, z toho se fakt musí extra „dobře“ vystupovat :-)

Reagovat
bara2
bara2

21.9.21 10:43

Teda Marskatine! Mě penzion v té obci pobavil svým názvem v jiné souvislosti, jsem to teď seřadila správně podle mého! To si ti dva poníci a jeden kůň nezasloužili, hezcí byli a holky se pěkně smály :-) Penzion tam pořád stojí a vypadá to tam, že to prosperuje. Pěkné to tam mají.

Zoidbergu, na Svratce to byl tak nejvíc podzimní záběr, je to těsně před Prudkou, pak už následovala rozkvetlá pěšinka u papírny. Jsem si říkala, že je to správně, listí má padat v listopadu, ne? Ještě není ani říjen. Myslíš, že mám strčit do brašničky nášlapy, aby se povozily? Já myslím, že je jim v krabici fajn, aspoň po nich nikdo nedupe. Mně vyhovují ty klipsny bez řemínků. Každej tvrdí, že aspoň jednou s nášlapama zalehl, tak nevidím důvod, proč bych to do toho měla jít.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

21.9.21 08:54

Zaujala mě Smyslová zahrada a pak ta Svratka – už se vážně těším na padající barevné listí. Podzim mám rád a zima mi vrásky taky nedělá. Pěkný výlet. Trochu mě překvapilo, že nevozíš nášlapy (vidím-li to na fotce dobře).

Reagovat
Marskatin
Marskatin

21.9.21 07:24

Pěkný výlet. Trochu měto donutilo zavzpomínat a trochu počítat a s hrůzou jsem dospěl k číslu 40. Tolik let je to, co jsem byl s rodiči v Rudce na dovolené. Přímo v tom hotelu pod kopcem, co je jeskyně s rytíři.

V řazení fotek mě pobavilo následnost „U tří volů“ a následující fotky:)

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

20.9.21 18:48

Báro, zase jeden z mnoha tvých super reportů, baví mně ty detaily, kterých si oko ani nevšimne. Já už se tak nějak nemůžu na trasu nad 80 km dokopat, vypadá to, že už to letos vzdám a budu jezdit svůj komfort, tj. okolo 50 km, do zámrzu.

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

20.9.21 16:10

Báruš: Já jsem ani nevěděl, že ta zahrada existuje, ale třeba příští rok tu cestu tam prubnu.

Reagovat
Singlespeed
Singlespeed

20.9.21 12:43

Ocúny ohlašují podzim (za dva dny je tady :-)

Reagovat
bara2
bara2

20.9.21 11:27

Romane, je tam fakt moc hezky. Pro mě ale jen na koukání nebo koňmo, ty kopečky lahodí oku, nádherný kraj, celá VYsočina. Na kole ty krátké stojky a hned zas dolů nedávám a cvičit to už nebudu.

jIrI___, u nás bylo celkem teplo, kolem patnácti vlastně celý den, ráno to pod deset nejde. To je na ježdění fajn, stačí teplejší spodní vrstva a něco s dlouhým rukávem. To ještě neomezuje pohyb. A do bot teplé ponožky, to je samozřejmost!

Aduldinho, cestou z Bíteše domů jsem uvažovala, jestli nevytáhnout tu větrovku, ale nechtělo se mi zastavovat a zima mi dole nebyla, zahřál mě strach z té rychlosti, máme krásně novej asfalt do Zastávky :-)

Singespeed, máš pravdu, je to tam hezky zelené, ale to na Vysočině bývá, tam je tráva takto zelená, tam víc prší. Listí teprve začíná žloutnout, zatím jen občas nějaký strom. Už se to začíná barvit. Ale vykvetly tam u cesty jakási kvítečka :-)

Courale, zajímalo by mě, jak to dělají. Vypadá to jako šaty napuštěné nějakým betonem a ztvrdlé, ale musí to mít na nějaké figuríně a tu pak z toho dostat ven.

Reagovat
bara2
bara2

20.9.21 11:08

Děkuji, Kotewe. Fotky jsou moc tmavé,světlo už není, celý den bylo zataženo, ale relativně teplo. Na 15°se dá oblíct a uchovat si pohyblivost, a protože se pohybem moc nezahřeju, netrpím ve stoupání ani ve sjezdech, tak akorát se příjemně ohřeju a zas příjemně ochladím. Jen ráno jsem měla ještě lehkou větrovku a tu jsem pak strčila do podsedlové brašničky.

Babičáku, Dedku děkuji. Je tam moc pěkně, ale i po silnici dost velká houpačka. Do terénu jsou tam určitě lepší ti koně, byť zas tak daleko se s nima nejezdí :-)

Kožíšku, byls tam někdy? Já tam kdysi byla, ale to tam nebyla ještě ta zahrada. Fakt je moc pěkná a stojí za výlet.

p@xi, v Kunštátě jsem byla před obědem, od 12 do 13 je areál podle internetu zavřený a chtěla jsem to stihnout před polednem. Dopoledne jsem po cestě ani nepředpokládala otevřený lokál a nehledala ho. Spíš mě zarazila naprostá opuštěnost cesty podél Svratky. Nikde ani živáčka a jen stažené slunečníky a zavřené zahrádky. Pár lidí bylo v rybárně před Nedvědicí, ale já ryby nemusím, to je samá kost a ani nevím, jestli tam i vaří, nikdy jsem tam nebyla. Do Předklášteří jsem nedojela, zbývala Nedvědice a jako první byla na raně ta cukrárna.

Reagovat
Coural
Coural

20.9.21 11:03

To je ale hezký výlet a report. To sousoší u Žernovníka mi trochu připomíná podobnou sochu u Stavovského divadla, které žena říká Mozkomor.

Reagovat
Singlespeed
Singlespeed

20.9.21 09:30

Druhá půlka září, ale příroda se stále ještě pěkně zelená, jakoby se nechumelilo :-).

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

20.9.21 09:04

Jinak samozřejmě smekám, já včera usmolil 110 s hodně přestávkama a největší na fotbale ve Vilémovicích, tam jsem konečně solidně promrzl :-)

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

20.9.21 08:59

JJ, to sousoší je brutál, zatím jsem to potkal několikrát za bílého dne, ale v noci bych se z toho asi připokadil :-)

Je to v zákrutě stezkou k rozhledně.

Tož vítajte v mojom rajónu: https://aduldinho.rajce.idnes.cz/…t_Rudka_Walk :-)

Reagovat
capis
capis

20.9.21 08:41

Jiri, nepíše náhodou, že jela v neděli? (i když počasí bylo skoro stejné)

Reagovat
jIrI___
jIrI___

20.9.21 08:15

142 km v takové kose jako panovala v sobotu, klobouk dolů.

Reagovat
RomanH
RomanH

20.9.21 08:13

Kloboucek, Baro. Kolem Rudky to mam rad na MTB, ale uz jsem tam pres rok nebyl. A to sousosi v Zernasu vubec neznam, a to tam jezdim celkem casto.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

20.9.21 07:32

Nevidím makrelu v Žernovníku a zahrádku přímo nad rybníkem v Býkovicích…

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

20.9.21 01:39

Ta smyslová zahrada je parádní.

Reagovat
dedek55
dedek55

19.9.21 22:48

Moc pěkné . pěkná místa , pěkný den , paráda .-)

Reagovat
babicak
babicak

19.9.21 22:34

Pochvala!

Reagovat
kotew CZE JIHLAVA
kotew CZE JIHLAVA

19.9.21 22:28

Hezky pěkně Báro, neskutečně to šviháš, GJ a fotečky moc pěkné.

Reagovat

Další galerie z kategorie

hawrda 5
Radek Broz 8
Renda69 10
Hlousa1 7
theedge 15
bara2 34