Od základu: Jakou výbavu si s sebou vzít na silniční výjezd?

Co všechno si přibalit s sebou na silniční výjezd? Lze výbavu vůbec přizpůsobit délce výjezdu?

Silniční vyjížďky a silniční cyklistika jako taková se od MTB liší v jednom podstatném ohledu – vybírá si cestu minimalismu. Ačkoli to není pravidlem, málokdy potkáte silničního cyklistu s batohem na zádech. V dnešním článku si řekneme, co, jak a kam si sbalit. Kromě „klasických“ rad se pokusím přihodit i několik svých „life hacks“, které jsem za léta ježdění objevil.

výbava na cyklistiku

Výbava, která se může hodit na každém výjezdu

Ať už jedete na 20kilometrové vytočení nohou, nebo se postupně odvažujete na 100kilometrové výjezdy, některé kousky výbavy zůstávají stejné:

  • světlo/blikačka – možná už příliš často omílané téma, ale vhodné světlo je jedním ze základních elementů bezpečné jízdy a jednoznačně by nemělo ve výbavě chybět. Zvlášť jezdíme-li na jaře nebo na podzim, kdy jsou dny kratší a význam osvětlení je o to vyšší.

svetlo, blikačka, osvetlenie bicyklasvetlo, blikačka, osvetlenie bicykla

  • přilba – zdraví máme jen jedno, proto je třeba jej chránit v maximální možné míře a nosit přilbu při každém výjezdu.

  • pumpa/CO2 bombička – volba závisí na tom, jak moc to chcete uhrát na ekologii, jak moc spěcháte a jak velký jste gramař. Já jsem dlouhodobě věrný klasické minipumpě a na silnici momentálně vozím model Lezyne Pocket Drive Pro. Pumpy nabízejí výhodu opakovaného použití, CO2 bombičky zase vyšší rychlost nafoukání a ve většině případů i příznivější hmotnost. Je však potřeba dodat, že i nafouknutí kola bombičkou je jen dočasné řešení. Jelikož CO2 uniká póry duše (pláště) rychleji než vzduch, CO2 bombičku je třeba brát jen jako „dojezdové“ řešení.

pumpa na bicykelpumpa na bicykel uchytená na ráme

  • sada pro lepení/knoty – závisí na tom, zda jezdíte s dušemi nebo bez nich. Čas od času se může stát, že defekt bude nad síly tmelu a v takové situaci pomůže jedině knot. Lepicí sady na duše jsou zase malé, lehké a skladné a defekt s nimi opravíte opravdu velmi rychle. Pokud nemáte čas ztrácet čas, stále tu může být…

Sada na lepenie

  • náhradní duše – rychlejší alternativa lepení. A pokud chcete ušetřit i na hmotnosti, dobrou zálohou mohou být lehčí TPU duše. Ať se však rozhodnete lepit, nebo jen zkontrolovat vnitřek pláště a nahodit novou duši, určitě budete potřebovat…
  • montpáky – jeden ze základních pilířů úspěchu při opravě defektu. Před výměnou či zalepením duše je totiž nejprve třeba zout plášť. A pokud máte tuhé pláště, výrazným způsobem umí pomoci ho i nahodit zpět.
  • multiklíč – povolený šroub je sice drobný technický problém, ale určitě se nevyplatí jej přehlížet. I levnější multiklíč dokáže v takové situaci zachránit kůži.
  • rychlospojka – ačkoli je roztržený řetěz na silnici opravdu ojedinělá porucha, rychlospojka zabírá tak málo místa, že se určitě vyplatí mít ji u sebe.

multikľúče a montpákyrýchlospojka, knôty

  • kapesníky a gumové rukavice – možná trochu neobvyklé tipy, ale věřte mi, že pokud vám spadne řetěz, ty rukavice opravdu oceníte. Totéž v případě osazování duše do pláště zašpiněného od tmelu.
  • hotovost - zvykl jsem si vozi i tu, protože se může stát, že za presso, koláček nebo jinou, pro silničního cyklistu životně důležitou věc, kartou nezaplatíte.
  • doklady, kartička pojištěnce a nabitý mobil – pokud by se nedej bože něco stalo…

Life hack od Cepa: na klíčích můžete nosit drobnosti jako nástrčkový inbus na osu kol či nářadí na dotažení jádra ventilu.


Co dalšího ještě zvážit?

Další věci, které s sebou vozím, závisí na délce výjezdu a také na počasí. Rozebírat výživu, to by bylo na samostatný článek. Za sebe řeknu, že se držím Imrova hesla: „Čím delší výjezd, tím normálnější strava.“ Proto když se chystám na kratší a rychlý švih, vystačím si s jednou-dvěma tyčinkami, případně s banánem. Naopak při delších výjezdech přibalím nějakou obloženou bagetu.

Life hack: pokud „frčíte“ na iontových nápojích stejně jako já a čeká vás dlouhá trasa, doporučuji odsypat z velkého balení do obalu od šumivých tablet. A najednou máte o „dvě láhve“ navíc.

pitný režimsis tyčinka

Kapsička je základ úspěchu

Snad nejestetičtějším řešením celé problematiky je podsedlová kapsička. Ty se dnes vyrábějí v různých objemech, takže si každý může vybrat přesně tu, která lahodí jeho oku a zároveň se do ní vejde vše potřebné. Je ale potřeba si dát pozor při výběru konkrétního modelu – ne všechny kapsičky si rozumí se všemi ližinami sedel.

Jako příklad můžu uvést, že na prvním silničním kole jsem vozil kapsičku PRO MAXI QR, která se k sedlu upínala prostřednictvím plastového mezikusu. Ten se samozřejmě pod sedlo mého Superioru nevešel. V dnešních dnech je však v nabídce spousta kapsiček, které se k ližinám upínají velcro páskou, což výrazně zvyšuje jejich univerzálnost.

Dres naložený vecamicyklokapsička

A co kam sbalit? To závisí na tom, jaké rozměry má vaše výbava. Já osobně jsem například vždy jako první vybíral pumpu a na základě toho rozměry kapsičky – nebylo mi totiž příjemné, když mi vyčuhovala z kapsy dresu. Alternativou ale může být upevnění pumpy vedle košíku na láhev. Co se týče zbytku, chytrým a estetickým řešením může být i nádoba na nářadí, která je stále populárnější. Hodí se však spíše na kratší vyjížďky, jelikož automaticky přicházíte o jeden bidon. Já momentálně vozím následující setup:
  • kapsička - pumpa, kapesníky, rukavice, jiné drobnosti. Knoty s sebou nevozím, jelikož mám inserty a v případě nouze by na dojezd postačovaly.
  • dres - mobil, peněženka, klíče. A také všechno jídlo a rezervní oblečení.

A co vy a váš „setup“? Vozíte na silniční vyjížďky něco speciálního? Podělte se v komentářích.

Seriál "Od základu"

Zdroj fotografií: archiv redakce
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
LukasHarant 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Od základu: Elementární kousky oblečení pro silničního cyklistu

Od základu: Elementární kousky oblečení pro silničního cyklistu

Do jakého oblečení by měl silniční cyklista v začátcích investovat? Ani zdaleka to není jen o dresu a kalhotách.
Od základu: Mechanické vs. elektronické řazení na silničním kole - otázka vkusu?

Od základu: Mechanické vs. elektronické řazení na silničním kole - otázka vkusu?

Dnes otevřeme další palčivé téma. Je elektronické řazení nutností nebo raději „starou“ dobrou mechaniku?
Oblečení do deště i větru - v pohodlí i nepohodlí PR článek

Oblečení do deště i větru - v pohodlí i nepohodlí

Jaro se mnohdy nese nejen ve znamení oteplování, ale i nepříjemných přehánek a studeného větru. A do těchto podmínek je třeba správné oblečení.
keyboard_arrow_up