Co jíst a pít při tréninku?

Jsi závodník, hobby cyklista nebo rekreační jezdec? Neměl bys při tréninku zapomínat správně pít a jíst!

Pokud zanedbáme správný příjem potravin a tekutin, jednoduše se může stát, že nám dojde „šťáva“ a nezbyde nic jiného, než odtlačit kolo na vlak. Tuto nepříjemnou zkušenost má určitě již mnoho z nás. Znovu se to nemusí stát, pokud se budeme držet základních stravovacích pravidel:

Co jíst a pít při tréninku

2–4 hodiny před jízdou jezte jídla bohatá na sacharidy, ideálně se středním a nižším glykemickým indexem pro pomalejší uvolňování energie. Mezi taková jídla se řadí např. celozrnné pečivo, těstoviny, rýže, ovesné vločky, zelenina, luštěniny, ořechy nebo müsli tyčinky.

30–90 minut před jízdou si dejte svačinu s vyšším glykemickým indexem plnou sacharidů, jako je sladké ovoce nebo energetické tyčky.

Co jíst a pít při tréninku

Během dlouhé vytrvalostní jízdy je doporučeno konzumovat 70–120 g sacharidů za hodinu. Čím je jízda intenzivnější, mělo by přibýt i množství zkonzumovaných sacharidů. V praxi by to mělo vypadat tak, že při intenzivní jízdě každou půl hodinu zkonzumujete kousek ovoce, dáte si energetický gel, který vám rychle doplní sacharidy a nebo si kousnete do energetické tyčinky. Krátká intenzivní jízda zhruba do hodiny se dá objet pouze na gely.

S přibývajícím časem jízdy je dobré mít v žaludku vždy i kousek pevné stravy. Při dlouhých vytrvalostních jízdách do jídelníčku můžete zařadit také sendviče a flapjacky.

Také nezapomínejte pravidelně pít. Ideálně mimo fyzickou aktivitu byste měli zkonzumovat minimálně 500 ml každé dvě hodiny. To znamená, že při fyzické aktivitě by měl být příjem tekutin daleko vyšší. Pijte po troškách, ale často. Ideálně vodu nebo elektrolytický nápoj, aby se zabránilo dehydrataci. Při pocení ztrácíte velké množství minerálů, které je dobré elektrolytickými nápoji doplňovat.

Co jíst a pít při tréninku

Jedna z nejčastějších chyb je, když pijete a jíte až při pocitu hladu nebo žízně. To už je většinou pozdě, sníte přílišné množství vašich zásob a potřebná energie se stejně nedostaví. Další velkou chybou je, když záměrně zanedbáte jídlo s ideou co nejvíce zhubnout. Více nezhubnete a vašemu tělu to akorát uškodí. Pokud však dodržíte pravidelný příjem potravin a tekutin, skvěle si vaši vyjížďku užijete.

Po jízdě doplňte tekutiny a sacharidy, aby se podpořila regenerace a obnova glykogenových zásob. Rozhodně není na škodu regeneraci podpořit i proteinovým nebo jiným regeneračním nápojem.

Vždy je dobré poslouchat své tělo a zjistit, co vám nejlépe vyhovuje, protože každý má jiné preference a toleranci k jídlu a pití během fyzické aktivity.
Zdroj fotografií: Jiří Bělák, KaterinaZemanka, archiv redakce
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
DavidPTAK 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Výživa v životě hobby sportovce

Výživa v životě hobby sportovce

Nový kalendářní rok patří od nepaměti k období hodnocení a bilancování uplynulé sezóny a je ideálním časem pro nové cíle a realizaci změn. Ve světě hobby sportu netřeba být extrémně radikální, ale je výhodné tento čas ke změně uchopit konstruktivně.
Základní strečink pro cyklisty - znovuzrození po výjezdu

Základní strečink pro cyklisty - znovuzrození po výjezdu

Bolí tě po jízdě záda, krk nebo nohy? Strečink cyklistům pomáhá, mám to vyzkoušené.
Hlaďák - největší nepřítel cyklisty během výjezdu

Hlaďák - největší nepřítel cyklisty během výjezdu

Začínáš s cyklistikou a rád by ses hlaďáku vyhnul, nebo jsi to už zažil a rád si přečteš moje zkušenosti s touto nepříjemnou situací?
keyboard_arrow_up