V létě na kole: hlavně bezpečně

Oblíbenost všech druhů cyklistiky v posledním období narůstá a spolu s během je můžeme bez pochyby zařadit k nejčastěji provozovaným sportům vůbec. Přímo úměrně ale také narůstá i riziko vzniku zranění, k nimž dochází.

Každoročně je na českých silnicích usmrceno několik desítek cyklistů. Podle dostupných dat státního zdravotního ústavu v České republice každý rok podlehne zraněním způsobených při jízdě na kole okolo 50-60 cyklistů.

Zdraví znamená pro každého něco jiného a jeho chápání souvisí s věkem, úrovní vzdělání, životním stylem, sociální skupinou, rasou, národností a mnoha dalšími aspekty. Podle definice Světové zdravotnické organizace (WHO) je zdraví stav plné bio-psycho-sociální
I zde platí, že maximální důraz bychom měli klást na prevenci.
pohody, nejen nepřítomnosti choroby. Zdraví také znamená dobře se cítit a naplno využít své síly. V medicíně také platí, že zdravý člověk má mnoho přání, ale nemocný jen jedno. Zdraví je hodnotou, o kterou bychom měli celoživotně, kontinuálně systematicky a individuálně pečovat.

bezpecnost na cestecyklistika v lete

K poškození zdraví v cyklistice dochází obecně nejčastěji v důsledku pádů. V silniční cyklistice je častá negativní interakce s jinými účastníky silničního provozu, tedy s ostatními cyklisty, chodci nebo motoristy. V horské cyklistice se zase častěji setkáváme s rozličnými druhy pádů, vlivem přírodních překážek, jako například kameny a kořeny v lese, nebo vlivem umělých překážek, dropů a skoků v bike parcích, které jsou v poslední době velmi oblíbené.

Všeobecně lze kategorizovat, že až 75 % smrtelných úrazů v cyklistice je způsobeno zraněním hlavy a toto riziko je bez použití přilby až 20x vyšší. K dalším závažným typům úrazů můžeme zařadit traumata tvrdých a měkkých pojivových tkání. Kromě úrazů se ale také setkáváme s různými akutními stavy, jako je například přehřátí, vyčerpanost, křeče, poruchy vědomí nebo dokonce kardiopulmonální kolapsové stavy organismu.

bezpecnost na ceste, cyklistikaleto a zdravi

I zde platí, že maximální důraz bychom měli klást na prevenci. Je dostupná, jednoduchá, levná a efektivní. K hlavním aspektům patří zhodnocení materiálu, osobní kondice a externích vlivů. Zásadní je používání ochranných prostředků, zejména cyklistické přilby, ale i vhodných reflexních prvků a světel.

...člověk, provozující aktivně nějaký druh sportu, by měl mít alespoň základní povědomí o poskytování první pomoci.
Je prokázáno, že používání barevného cyklistického oděvu s reflexními prvky zvyšuje viditelnost až o 30 %. Důležitá je i ochrana zraku pomocí cyklistických brýlí. Mezi další významné faktory ovlivňující naši bezpečnost a stav zdraví patří určitá míra předvídavosti, dovednosti a znalosti chování v silničním provozu. Všechny tyto aspekty mohou mít v konečném důsledku přímý dopad na naše zdraví.

bezpecne na ceste
Nejlépe můžeme k ochraně našeho zdraví přispět dodržováním jednoduchého cyklistického desatera.
  1. Pečujte o technický stav kola
  2. Buďte vidět!
  3. Pečlivě si naplánujte trasu a zhodnoťte stav kondice
  4. Buďte předvídaví a ohleduplní
  5. Komunikujte s okolím (změna směru jízdy, komunikace ve skupině)
  6. Jízda při pravém okraji s rozestupy, využívání cyklostezek
  7. Dávejte pozor na mrtvé úhly
  8. Během jízdy se soustřeďte a využívejte všechny smysly
  9. Vyhněte se alkoholu a omamným látkám
  10. Kolizi se zraněním nahlaste

cyklistika v lete

V neposlední řadě platí, že člověk, provozující aktivně nějaký druh sportu, by měl mít alespoň základní povědomí o poskytování první pomoci. K tomuto jsou určené různé certifikované kurzy, které probíhají v součinnosti s Českým červeným křížem, státní organizací BESIP, také v rámci edukačních programů při středních a vysokých odborných zdravotních školách, zdravotnických zařízeních nebo v soukromém sektoru, například kryjemevamzada.cz.

Cílem je především osvojení si teorie a praxe u jednotlivých akutních stavů, nácvik zdraví a život zachraňujících postupů pomocí modelových situací a zvládání stresu, či komunikace se záchrannými složkami, čímž se výrazně zvyšuje efektivita záchranné akce.
Zdroj fotografií: archiv autorky
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
KaterinaZemanka 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Jak vybrat helmu – základní rozdělení a tipy

Jak vybrat helmu – základní rozdělení a tipy

Helma je v cyklistice základním bezpečnostním prvkem. Aby ale plnila svou funkci spolehlivě, je třeba vybrat ten správný model.
Od základu: Jak přežít v provozu?

Od základu: Jak přežít v provozu?

Silniční cyklistika s sebou přináší i určitá úskalí. Co dělat pro to, aby výjezd proběhl bezpečně a podle představ?
Bezpečnost především

Bezpečnost především

Pokud stejně jako já rádi jezdíte v černé barvě, možná je čas na lehké přehodnocení. Jak pomůžeme své bezpečnosti na cestách, když sáhneme po něčem výraznějším?
keyboard_arrow_up