Čeští bikeři pokořili horu Mera Peak na kolech Kellys Swag a Thorx

Českým bikerům se v Nepálu povedl husarský kousek, kterým se zapsali do historie horské cyklistiky.

Řeč je o Tomáši Zejdovi a Ondřeji Novákovi, kteří se vrátili z Nepálu, kde jako první na světě sjeli nepálskou horu Mera Peak, která má úctyhodnou výšku 6 476 m n. m. Jde o nejvyšší turistickou horu, kterou je možné zdolat bez speciálního horolezeckého vybavení. Podařilo se jim to na strojích Kellys Swag a Thorx z dílny slovenského výrobce.


Dobrovolný hazard se životem

Na jedné straně jsme se těšili na dobrodružství, které nás čeká, zároveň jsme však měli velký strach.
Podle slov Tomáše Zejdy, který patří mezi známé české závodníky v disciplínách slopestyle a freestyle, šlo bezpochyby o nejtěžší výzvu, které se ve svých životech postavili. „Nápad sjet na kole nejvyšší nepálskou horu jsme dostali v mezidobí po zdolání Kilimandžára. Fakt, že to před námi ještě nikdo nezkusil, značil, že jde o dost šílený nápad, kvůli kterému jsme se rozhodli dobrovolně ohrozit svůj život. Nakonec to však byl neuvěřitelný zážitek plný adrenalinu, který po zdolaní doplnila radost, vnitřní klid a pocity, které se dají jen těžko popsat.“


21 dní s kolem na ramenou

Nepálská expedice, jejímž vedoucím byl zkušený horolezec Jan Trávníček, trvala celkem dvacet jedna dní. Pokusu o rekord předcházela nevyhnutelná aklimatizace a také několikadenní výstup na horu Mera Peak, během kterého se jeho účastníci museli vypořádat nejen s nízkými teplotami dosahujícími v noci až -15 °C.
České duo na cestě čekalo i několik ledovcových trhlin, nejtěžší ze všeho ale bylo nést biky na ramenou víc než sto kilometrů. Ondřejovi se nevyhnuly ani žaludeční problémy spojené s překonáváním výškových rozdílů.


Balancování na hrobařově lopatě

Všechny nástrahy při výstupu na Mera Peak se však Zejdovi s Novákem i ostatním členům expedice podařilo překonat a dvanáctý den expedice nastal „den D”. „Na jedné straně jsme se těšili na dobrodružství, které nás čeká, zároveň jsme však měli velký strach,“ přiznal Ondřej Novák s tím, že při sjezdu bylo zapotřebí být neustále ve střehu, protože jediná cesta dolů vedla cestičkou širokou zhruba třicet centimetrů.


Pravá část kopce byla navíc zmrzlá a pod ní se nacházela třísetmetrová propast. „V jedné chvíli mě to při sjezdu vytáhlo právě na pravou stranu, naštěstí se mi podařilo vyrovnat směr a pokračovat v bezpečné zóně. Když už jsme si mysleli, že to nejnebezpečnější máme za sebou, zatáhlo se a my jsme byli rádi, že vůbec vidíme, kam máme jet.“

Problémy se nevyhnuly ani Tomáši Zejdovi, který omylem vybočil na jednu z ledovcových trhlin a propadlo se mu zadní kolo. „Musel jsem rychle seskočit, protože hrozilo, že spadnu do několik metrů hluboké díry. Naštěstí jsem i já utekl hrobaři z lopaty.“


Podzimní tečka na filmovém plátně

Neoddělitelnou součástí výpravy byli i filmaři, kteří pomocí dronů a kamer mapovali průběh celé nepálské expedice. Právě na základě těchto záběrů momentálně vzniká ve spolupráci s Drive Film Factory a se společností Bontonfilm dokument, který bude mít na podzim tohoto roku premiéru na platformě Netflix. Kromě toho se tato výprava dostala i na stránky známého magazínu Pinkbike.


Režisérem tohoto inspirativního audiovizuálního díla je Matěj Pichler a podle jeho slov je dokument propojením lidského rozměru, dokumentárního příběhu, přírodních krás Nepálu, adrenalinových akčních záběrů a zmapování cesty k pokusu o něco, co nikdo předtím nedokázal.
Zdroj fotografií: archiv Kellys
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
redakcia 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Pozvánka: Květen - nová nadílka závodů

Pozvánka: Květen - nová nadílka závodů

Začátek závodní sezony už máme za sebou, a tak nás bez dalších výmluv čeká nový měsíc s novými výzvami.
Singltrek Suchák: pěšinkami okolo kopce a pevností

Singltrek Suchák: pěšinkami okolo kopce a pevností

Zajezdit si po cestičkách v lese, mimo asfalt a turistické trasy, je myslím důvod vynálezu horských kol. Projekt Singltreků může být naším vodítkem v tomto světě, kde každý šlape za své a cestou i něco vidí.
Když jeden Velký Javorník nestačí…

Když jeden Velký Javorník nestačí…

Byl to velký den nejen pro fanoušky silniční cyklistiky, ale asi pro všechny, kdo tomuto sportu fandí a sledují ho. Ten den náš kraj navštívila hvězda, sice už ne tak zářící, ale pořád hvězda.
keyboard_arrow_up