Škoda MTB maraton Rajecké Teplice

V malebné krajině Rajecké doliny startoval letos již 10. ročník soutěžního MTB maratonu prestižní série závodů horských kol na Slovensku ŠKODA BIKE OPEN TOUR 2023 a zároveň Slovenský pohár v maratonu.

Rajecké Teplice jsou město na severním Slovensku, ležící asi 15 km jižně od Žiliny v nadmořské výšce 415 m n. m. Mají asi 3000 obyvatel a jsou známé především svými lázněmi a termálními prameny. Vyvěrající voda má teplotu přibližně 39 °C a léčí se zde nemoci pohybového ústrojí, nervové choroby a nemoci z povolání.

závodnice
První kopec jsem měla vysloveně vytrápený a místy jsem měla dojem, že snad couvám.
Zázemí startu a cíle se nacházelo v areálu koupaliště Laura, kde bylo k dispozici vše potřebné pro závodníky i jejich rodiny. Sešlo se zde okolo 600 účastníků na pestré nabídce závodních tratí. Vybrat jsme si mohli klasický mtb maraton s parametry 75 km a úctyhodných téměř 2000 metrů převýšení nebo půlmaraton s délkou 45 km a 1300 nastoupaných metrů.

Obě trasy byly letos bohužel nuceně zkráceny o 5 km, kvůli silným dešťům v týdnu před závodem a podmáčené půdě.

Půlmaratonská trať zahrnovala také samostatnou kategorii Gravel a E-BIKE. Organizátoři pamatovali také na Hobby a Family kategorie, pro které byla připravena trasa 18,5 km a samozřejmě zde nemohly chybět dětské závody. Já jsem si vybrala půlmaratonskou trať jako dobrý a rozumný začátek letošní závodní sezóny.

Škoda Bike Open Tour
...musela jsem nenápadně mrknout, zda to není kategorie E-Bike.
Zajímavostí tohoto závodu na Slovensku bylo, že to byl závod v podstatě o dvou kopcích, na což nejsme v Česku příliš zvyklí. U nás jsou půlmaratonské tratě namotané v krajině na větší ploše a nastoupané metry závodník získává poměrně nenápadně. Podstatným rozdílem zde bylo, že se ihned po startu stoupalo Rajeckou dolinou do pohoří Lúčanskej Malej Fatry.

Téměř 12 km dlouhé a táhlé stoupání rozdělilo výrazně startovní pole a důkladně prověřilo formu všech závodníků. Mně se s lehkostí nejelo. První kopec jsem měla vysloveně vytrápený a místy jsem měla dojem, že snad couvám. Po dosažení nejvyššího bodu stoupání následoval 8 km dlouhý sjezd a po něm další obdobné stoupání a nekonečný sjezd svážnicemi. Místy bylo i pořádně mokro.

špinavé nohy po závodešípka

V druhém stoupání se potkávali závodníci obou tratí, kdy maratonská startovala o hodinu dříve. Pokaždé, když mě objížděl nějaký závodník z čela dlouhé trasy, musela jsem nenápadně mrknout, zda to není kategorie E-Bike. Ano, takové nasadili místní borci tempo. Po vystoupání dvou kopců následoval už jen závěrečný zvlněný terén a dlouhý sjezd po rozkvetlých horských loukách do cíle.

Můj závod zde byl vysloveně protrápený, přesto se mi podařilo dosáhnout na druhé místo v kategorii ženy 19-39 let a 6. místo v ženách absolutně. V závodě nemá člověk příliš času se kochat, nicméně na pár okamžiků jsem měla možnost se osvěžit překrásnými výhledy do doliny a okolí. Tohle u nás prostě nemáme!

vítězky
Ačkoliv byl závod pro mě velmi těžký svým specifickým profilem, určitě bych jeho trasu doporučila všem závodníkům, kteří mají chuť poznat něco nového a nebojí se dlouhých a táhlých kopců.

medailekolo a boty po závode

Závěrem bych ráda pochválila profesionální organizaci a přehledné značení trati. Jsem si jistá, že krásy a obtížnost slovenských tratí letos ještě důkladně prozkoumám nejen v závodním módu. Lokalitu bych také velmi doporučila všem bajkerům a milovníkům trailů, které tato oblast nabízí.

Traily Kunerad zahrnují například stoupání pod Rácovo (972 m. n. m.) a sjezd dolů Valibukom, Rozprávkovým trailem, Mostíky, Aphrodite Flow, trail Nebojsa, Ozembuch a mnoho dalších.
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
KaterinaZemanka 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Pozvánka: Měsíc duben - vlak plný závodů už se rozjíždí

Pozvánka: Měsíc duben - vlak plný závodů už se rozjíždí

Soustředění, jarní kilometry a zimní přípravu máme za sebou a tak přišel čas přetavit tréninkové hodiny do závodů.
Odstartujte léto s VALACHY MANem: legendární triatlon má opět trasy i pro hobíky a děti

Odstartujte léto s VALACHY MANem: legendární triatlon má opět trasy i pro hobíky a děti

Největší triatlonový závod pro širokou veřejnost v ČR se opět blíží. Odstartujte léto jedinečným sportovním víkendem u vodní nádrže Bystřička na Vsetínsku!
Zátěžový test – poznat své limity v grafu

Zátěžový test – poznat své limity v grafu

Jak má člověk správně trénovat? Jezdit podle pocitu? Únavy? Nálady? Možná ano, ale co to mít podložené i daty? Tak jsem to zkusila a jak to probíhalo a co mi to dalo uvidíte níže.
keyboard_arrow_up