Červen - cyklistická sezona v plném proudu

Zatímco duben a květen byly měsíce, kdy se cyklistika “probouzela” ze zimního spánku a startovaly první závody nebo výzvy, červen patří do letních měsíců, což cyklistice nahrává. V kalendáři se tak dá najít spousta zajímavých akcí.

Orlík Tour Strabag, 4. - 5. 6., Orlík - Vystrkov

“Nádherný a bezpečný areál, zázemí uprostřed přírody, komfortní restaurace a bazén. První cyklofestival letošní sezony Kola pro život je tady! Ideální příležitost, jak strávit s rodinou celý víkend pohromadě a navzájem se povzbuzovat. Sobota bude patřit dětem, gravelům a pohodě, v neděli společně odpálíme závodní trasy. Doporučujeme vyrazit na celý víkend!” Toto jsou slova pořadatele, která vypadají slibně. Co ale opravdu na závodníky čeká? V sobotu čeká na “závodníky” trasa E Individuál o délce 30 km, Junior Trophy o délce 15 km a taky trasa D Family o délce 15 km, která je stejná jako trasa Junior Trophy. V neděli pak na závodníky čekají dvě trasy, a to trasa C o délce 30 km a trasa B o délce 56 km, na kterých nastoupají 650, resp. 1250 metrů. Více informací o tomto závodě najdete na tomto odkazu.


Velká cena Kola Svorada, 10. 6., Masarykův okruh Brno

Pokud jste nestihli páteční první závod seriálu Velké ceny Kola Svorada, nezoufejte. Hned 10. 6. se koná další kolo závodu, opět na Masarykově okruhu v Brně. Čeká na vás okruh dlouhý 5,4 km a vybrat si můžete ze dvou možností, 4 kola a závod dlouhý 21,6 km, nebo 10 kol a závod dlouhý 54 km. Navíc můžete využít i soutěž tříčlenných týmů v závodě na 10 kol. V době uzávěrky této pozvánky ještě neodstartovalo ani první kolo Velké ceny, a tak se s vámi nemůžeme podělit o výsledky, avšak nejen výsledky, ale i všechny potřebné informace k tomuto závodu najdete na webu pořadatele na tomto odkazu.

Foto: Jan Reiner

ČEZ Sázava, 11. 6., Sázava

Prvním ze dvou červnových závodů v rámci Prima Cupu je závod ČEZ Sázava, jehož start i cíl je situován do města Sázava. Trasy o délkách 80, 40 a 16 km a vedou po stráních od řeky Sázavy vzhůru, aby se ve sjezdech zase vracely dolů. Cesty jsou prošpikovány několika brody, sázavskými přítoky, pěšinkami, lesními cestami a tu a tam nějakým asfaltem. Kdo má dost sil, užije si i krásný výhled po krajině. Trasa o délce 16 km (Prima jízda) je doporučená pro rodiny s dětmi. Trasa B na 40 km je určená pro všechny sportovce a trasa A na 80 km je vhodná zejména pro cyklisty, kteří vědí, jak hospodařit se silami a mají už něco najeto. Nebudou samozřejmě chybět ani dětské závody v prostoru areálu. Více informací o tomto závodě, stejně jako možnost registrace najdete na tomto odkazu.


Gravel kritérium, 12. 6., Morkovice

Morkovická parta nadšenců, v čele s Pavlem Žákem a Pavlem Michem, připravuje nultý ročník gravel kritéria, které by mělo být nízkonákladovou akcí, ne však na úkor kvality, a hlavně zábavy. Závod bude odstartován letmým startem na Sokolské zahradě v Morkovicích a na závodníky čeká šest okruhů o celkové délce 36 kilometrů a nastoupají celkem 420 výškových metrů. Přijeďte podpořit tuto akci a postavte se na historicky první a snad ne poslední ročník gravel kritéria v Morkovicích. Nezapomeňte ale na včasnou registraci, protože na místě již registrace možná není. Přihlásit se online ale můžete až do 12. 6. a v případě, že startovné uhradíte do 8. 6., vyjde vás jen na sympatických 200 Kč. Později to máte za víc, pořád však za rozumných 300 Kč. Více informací o tomto závodě najdete na tomto odkazu.


Malevil Cup, 18. - 19. 6., Jablonné v Podještědí

I v roce 2022 zazní startovní výstřel již 23. ročníku Malevil Cupu i Evropského šampionátu na historickém náměstí v Jablonném v Podještědí. První kilometry vedoucí po loukách v okolí zámku Lemberk nenabízí jen výhledy na Jablonné, ale i natáhnou peloton. Atraktivní hraniční traily vedoucí skrze hluboké lesy si užijí profíci i amatéři. Po průjezdu historickým lázeňským městečkem Oybin na všechny čeká nejtěžší výjezd na trase na hraniční vrchol Hvozd s horským hotelem a rozhlednou. Zde je umístěna vrchařská prémie, která často rozhoduje závod. Následující kilometry přes horské hřebeny v okolí obce Jonsdorf dovedou závodníky pod nejvyšší horu Lužických hor – horu Luž, kde se vám otevřou nádherné výhledy do kraje. Závěrečné kilometry projíždí osadou Myslivny k vodní nádrži Naděje. Odtud už je v dohledu cíl závodu v resortu Malevil. Více o tomto závodě najdete na tomto odkazu.


Mistrovství České a Slovenské republiky, 23., 25. a 26. 6., Kovářov a Mladá Vožice

Letošní Mistrovství České republiky a Mistrovství Slovenské republiky v silniční cyklistice se uskuteční v Kovářově na Písecku a v Mladé Vožici na Táborsku. Významný sportovní svátek odstartuje ve čtvrtek 23. června časovkou jednotlivců v Kovářově a vyvrcholí v neděli 26. června silničním závodem jednotlivců v Mladé Vožici a jejím okolí. Pořadatelé očekávají účast sportovních hvězd, jako je Peter Sagan, Zdeněk Štybar či Martina Sáblíková. A jen pro doplnění - zatímco na ženy eliťačky čeká v sobotu 25. 6. pět okruhů o celkové délce 98,6 km, na chlapy eliťáky čeká v neděli 26. 6. okruhů 10, o celkové délce 197,2 km. Více informací o mistrovství najdete na tomto odkazu.


Extrém Bike Most, 25. 6., Most

Druhý červnový závod seriálu Prima Cup, Extrém Bike maraton bude opět zařazen do seriálu Škoda auto ČP XCM, to ale neznamená, že si extrémní trať po třech kopcích okolo Mostu nemůže zajet hobík, kterého prostě jen baví jízda po úzkých a technicky náročných stezkách. Zůstává i nadále možnost výběru trasy během závodu. Na 45. kilometru se může každý rozhodnout, zda absolvuje celou trasu závodu Extrém o délce 72 km, nebo odbočí do cíle a bude klasifikován jen na kratší trase o délce 56 km. V tomto případě ale přijdete o přibližně sedmnáctikilometrový úsek, který obsahuje dnes již známé sjezdy jako jsou např. Kaskáda, Koryto, nejobávanější Moira, Rokle nebo Pohádka. Pro ty, kteří si netroufnou na náročné singltreky Extrém Biku, je opět připravena i trasa o délce 35 km, která vede po širokých cestách od hipodromu k autodromu, po stezkách okolo vodní nádrže Matylda a zpět do cíle na hipodrom. Více o tomto závodě najdete na webu pořadatele, na tomto odkazu.


Nova Bikemaraton Drásal, 25. 6., Holešov

Hodně drsnou prověrkou kondice i síly může bezpochyby být právě Drásal. Nejenže jde o nejstarší závod horských kol, hlavně je to délka tras, která prověří odolnost všech. Vždyť kde jinde byste hledali trať o délce 173 km, na které nastoupáte bezmála 5000 výškových metrů? Ano, ačkoliv to může vypadat jakkoliv šíleně, každý rok se na start této trasy hlásí spousta odvážných, včetně žen. Naštěstí však vedle této trasy, která je zcela právem pojmenována jako Obr, na závodníky čekají i “normální” trasy o délce 117, resp. 85 km (pro muže, resp. ženy) nebo 58, a dokonce i jen o 31 kilometrech. Z trasy o délce 117 km, která letos oslaví 28 let od doby, co se na ni vydali první závodníci, najdete reportáž na tomto odkazu. Více informací o závodě najdete na tomto odkazu.


Beskyd Tour, 25. 6., Bílá

Již legendární silniční závod v prostředí Beskyd se uskuteční 25. 6. v Bílé. Na závodníky čekají stejně jako např. loni celkem tři tratě, a to o délce 53, 121 a 163 km, během nichž nastoupají cca 800, 2500, nebo dokonce 3600 výškových metrů. Trasa dokonce zavede závodníky i na Slovensko a podle zvolené trasy je čekají záživná stoupání např. do Kelčovského sedla, na Pustevny, Soláň, nebo Kasárne či Bumbálku. Start i cíl se nachází na parkovišti skiareálu Bílá, kde všichni najdou skvělé zázemí, včetně sprch či restaurací. Na své si přijde i doprovod závodníků, stejně tak děti, které se v přilehlém okolí mohou doslova “vyblbnout”. Ostatně reportáž z tohoto závodu jsme nedávno přinesli na našem YouTube kanále, video najdete na tomto odkazu. Více informací o závodě samotném najdete na webu pořadatele.


Jak se sami můžete přesvědčit, červen je doslova nacpaný skvělými akcemi a v psaní pozvánky by se dalo ještě pokračovat. Ale nemějte strach, o žádnou akci vás nepřipravíme. Už teď totiž můžete najít novou funkci bike-fora, kalendář, ve kterém najdete spoustu zajímavých akcí. Samozřejmě se ale může stát, že nějaká akce v kalendáři chybí. Proto neváhejte napsat na e-mail redakce@bike-forum.cz a rádi chybějící akci do kalendáře doplníme.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
PetrMazura 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Pozvánka: Měsíc duben - vlak plný závodů už se rozjíždí

Pozvánka: Měsíc duben - vlak plný závodů už se rozjíždí

Soustředění, jarní kilometry a zimní přípravu máme za sebou a tak přišel čas přetavit tréninkové hodiny do závodů.
Říjen - ukonči sezónu se ctí

Říjen - ukonči sezónu se ctí

S říjnem máme spojené babí léto, příchod podzimu a útlum závodění. Několik akcií však v talonu stále zůstalo.
Červenec - slunce, seno, závody

Červenec - slunce, seno, závody

Léto je v plném proudu, sezóna také. Kde všude si budeme moci v červenci ověřit naši výkonnost?
keyboard_arrow_up