Květen ve znamení klasik i ultra

Květen je prvním měsícem v roce, kdy se dokážou teploty vyhoupnout na extrémní hodnoty. Nejinak tomu je i ve světě cyklistických výzev. Na květen tak jsou naplánovány nejen závody ze seriálů, ale i klasické závody s dlouholetou tradicí, nebo dokonce závody s označením ultra. Přinášíme vám malou ochutnávku některých z nich.

4. kolo Škoda Pražského MTB poháru , 1. 5., Praha - Zličín

Hned druhý den po třetím kole a zároveň první květnový den, a tedy v neděli 1. 5. 2022, se bude v Praze na Zličíně, konat již čtvrté kolo letošního Škoda Pražského MTB poháru. Závod se pojede v několika kategoriích dle věku, vždy na atraktivním okruhu, na kterém jsou kromě travnatých i polních úseků uměle vytvořené technické pasáže, nebo dokonce přejezd mostu. Okruh ale není atraktivní jen pro závodníky samotné, je atraktivní i pro diváky. Za připomínku rozhodně stojí to, že přihlášení na tento závod je možné pouze online, nejpozději dva dny před závodem, a tedy nejpozději 29. 4. 2022. Více informací o tomto závodě na webu pořadatele na tomto odkazu.


Mercedes- Benz UCI Mountain world cup, 13. - 15. 5., Nové Město na Moravě

Třetí díl Světového poháru horských kol cross country a short track je naplánovaný na víkend 13. - 15. 5., samozřejmě kde jinde než ve Vysočina aréně v Novém Městě na Moravě. Vše začne nejen tréninky, které budou probíhat už od čtvrtka, ale hlavně závody na short tracku, které se budou konat v páteční podvečer. V sobotu pak dostanou prostor mladší závodníci do 23 let a ti nejlepší pak poměří síly v neděli. Ženy budou startovat již před obědem, muži až v 15:20. Věříme, že po minulých letech bude zas Vysočina aréna praskat ve švech a do nejen biatlonovými fanoušky oblíbené lokality přijede spousta fanoušků nejen z České republiky. Více informací o tomto závodě na webu pořadatele na tomto odkazu. A jak vypadají některé úseky trati z pohledu závodníka? Na to se podívejte ve videu s Karlou Štěpánovou na tomto odkazu.


Mladá Boleslav tour ŠKODA AUTO, 14. 5. Mladá Boleslav

Své místo v kalendáři na květen má i seriál závodů Kolo pro život. Tentokrát připadá termín dalšího podniku ze seriálu na 14. 5., kdy se závodníci v Mladé Boleslavi vydají hned na tři trasy. Tou nejkratší je family jízda, a tedy trasa o délce 20 km s převýšením 360 metrů. Trasa C je o délce 34 kilometry s převýšením 629 metrů a nejdelší trasou je trasa B o délce 56 km s převýšením 784 metry. Nechybí ani trasa, resp. okruh NOVA Junior Trophy o délce 800 metrů, který je určen pro závody odrážedel a těch nejmenších. Více informací o tomto závodě na webu pořadatele na tomto odkazu.


Stolové hory Prima Cup, 15. 5., Stolové Hory

Pořadatelé seriálu Prima Cup nachystali na květen hned tři závody. Tím prvním jsou Stolové Hory. Start i cíl je v obci Machov poblíž Náchoda a na účastníky čekají tři trasy. Na té nejdelší, o vzdálenosti 72 km, závodníci nastoupají úctyhodných 2580 metrů, což je skutečně pořádná porce výškových metrů. Další dvě tratě jsou o délkách 42 a 18 kilometrů s převýšením 1240, resp. 580 metrů. Mezi hlavní lákadla bezpochyby patří i to, že část každé trasy vede i přes sousední Polsko. Více informací o tomto závodě na webu pořadatele na tomto odkazu.


Velká cena kola Svorada, 20. 5., Masarykův okruh Brno

Udělat si hezký závěr pátku v Brně? Proč ne? Start tohoto závodu je naplánován až na 18:00, takže na závod se můžete vydat klidně až po práci. Série silničních závodů Velká cena Kola Svorada Hansgrohe je určena především amatérským cyklistům - hobby jezdcům, kteří nejezdí závody pro peníze, ale pro radost a pocit uspokojení. Závod se jede přímo na trati Masarykova okruhu v Brně, takže vás čeká neopakovatelná atmosféra, dokonalý asfalt a bezpečná trať bez provozu. Okruh je dlouhý 5,4 km a vybrat si můžete ze dvou možností, 4 kola a závod dlouhý 21,6 km, nebo 10 kol a závod dlouhý 54 km. Navíc můžete využít i soutěž tříčlenných týmů v závodě na 10 kol. A pokud nestihnete tento termín a budete chtít využít benefitů, které tato akce nabízí, jsou ve hře další dva termíny a to 10. 6. nebo 10. 8. Více informací o tomto závodě na webu pořadatele na tomto odkazu.


Silesia bike marathon, 21. 5., Opava

Moravskoslezská klasika, která se letos jede po dvaadvacáté. Tratě vedou v blízkosti zámků Raduň, Hradec nad Moravicí, údolím řeky Moravice a tím nejkrásnějším z přírodního parku Moravice a podhůří Nízkého Jeseníku. Součástí je vše, co k horské cyklistice patří. Lesní cesty, singltreky, technické pasáže, parádní sjezdy, ale také nějaké ty výjezdy. Kopce jsou kořením, všechny se dají jet a odměnou vám budou parádní výhledy od Jeseníků až po Beskydy. Pokud přece jen dojde k přehřátí, věřte, že se svlažíte v nějakém tom brodu a závěrečném sjezdu do cíle. Vedle závodů pro nejmenší se nabízí celkem 3 tratě o délce 20, 55 a 90 km, s převýšením 330, 1265, nebo dokonce až 2250 metrů. Více informací o tomto závodě na webu pořadatele na tomto odkazu.


400 Ultra, 20. - 22. 5., Mostek

Už z názvu je patrné, že toto není jen závod. Pro mnohé to může být skutečně výzva, okořeněná silnou dávkou dobrodružství, a hlavně množstvím kilometrů a nastoupaných metrů. Trať není doposud známa, ví se jen předběžně, tuto představí pořadatelé až min. 5 dní před startem, ostatně právě proto sami pořadatelé na svém webu píšou: “Vše, co potřebuješ vědět, je to, že tě bude čekat krutých 400 km přes kopce, louky, pěšinky, skrz lesy a pole”. Toto má jedno a hlavní vysvětlení. Pořadatelé chtějí, aby si účastníci závod užili, proto ještě pár dní před závodem zkontrolují celou trasu, zdali ještě není někde sníh nebo nějaký polom, případně jiné nástrahy. To zní fér. A pro ty, kteří se necítí na 400 km, se nabízí i kratší verze závodu, a to o délce 200 km. Více informací o tomto závodě na webu pořadatele na tomto odkazu.


Mamut tour, 28. 5., Přerov

Další podnik, který se může pochlubit již 22. ročníkem silničního maratonu, je přerovský KELLYS Mamut Tour. Nabízí se tři tratě. Trať A o délce 212 km s převýšením úctyhodných 4500 m, trať B o délce 136 km s převýšením 2385 m, nebo trať C o délce 83 km a převýšením 970 m. Letošní ročník se vrací k osvědčeným trasám z roku 2017 a cesta přes Tesák je již na luxusním asfaltu. Hlavní část trasy je tedy opět vedena Hostýnskými vrchy a projedete všechna nejvýznamnější stoupání, která se zde dají projet na silničních kolech, samozřejmě v závislosti na délce trasy. Čím delší trasu pojedete, tím víc toho uvidíte. Většina stoupání je vedena velmi pěknou přírodou, po úzkých lesních asfaltových cestách se zákazem vjezdu aut. O zábavu bude mít postaráno i váš doprovod v rámci Mamut Expa, které pořadatel chystá. Více informací o tomto závodě na webu pořadatele na tomto odkazu.


Mamut bike, 28. 5., Přerov

V Přerově ještě zůstaneme. Nabízí se totiž další akce, tentokrát pro milovníky horských kol. Jedná se o 19. ročník a tady si pro vás pořadatelé připravili dvě tratě o délce 50 km a 30 km. Přesné propozice trasy pořadatelé ještě ladí, oproti minulým ročníkům budou drobné změny. Co ale slibují už teď, je tradiční velmi atraktivní úsek, který si nikde jinde na MTB maratonech nevyzkoušíte, svezete se místy, kde se v minulosti jelo Mistrovství ČR, nebo finále ČP. Takže výškové metry obou tras budou známé až po naší uzávěrce a publikaci. Vše se dočtete na stránkách pořadatele. Více informací o tomto závodě na webu pořadatele na tomto odkazu. Součástí Mamutu bude již tradičně i Mamut Kids, kde si díky široké škále kategorií může vybrat každý. Začíná se už na odrážedle a trasy jsou voleny od 100 m po 8 km. Více informací o tomto závodě na webu pořadatele na tomto odkazu.


Škoda auto Dolní Morava, 28. 5., Dolní Morava

Třetím z květnových závodů v rámci seriálu Prima Cup je závod v Dolní Moravě. Byť název napovídá, že jde o město na Moravě, opak je pravdou a podle současného členění spadá do Pardubického kraje, a tedy do Čech. Samozřejmě nechybí dětské závody, ale těmi hlavními jsou závody na třech tratích, o délce 16, 55, nebo dokonce 110 km s převýšením 400, 1700 nebo 3400 metrů. Oproti předchozím ročníkům je trasa změněna, nadále však na závodníky čekají krásné a náročné tratě v blízkosti Kralického Sněžníku, pod kterým pramení řeka Morava. Více informací o tomto závodě na webu pořadatele na tomto odkazu.


Slovácký okruh, 28. 5., Žeravice

Již pátý ročník silničního závodu nejen na silničních kolech pro nás připravil nadšený “cyklista”, handbiker Dušan Petřvalský. Závod je určen pro všechny, ať už hobíky, profíky, tak právě i handbikery. Pro profíky a ty, kteří se “cítí”, jsou připraveny dva okruhy, pro ty ostatní pak jeden okruh. Samozřejmě na trati nechybí občerstvovačky, a jak je tomu na štědré Moravě, v oblasti zaslíbené vínu, zvykem, čeká na všechny bohatý doprovodný program nejen během závodu. Nabízí se tak jedinečná možnost po závodě zůstat a sportovní zážitek skloubit s připravovanou degustací vína z vinařství Žůrek, nebo zajít do místní sokolovny, kde bude probíhat koncert. A jen malá informace ze zákulisí: V den závodu slaví pořadatel kulatiny, proto přijeďte a svojí účastí podpořte fajn chlapíka, který pro nás cyklisty dělá spoustu dobrého, byť sám šlapat nemůže. Ostatně pár slov pořadatele jsme přinesli už v minulosti v reportáži z Amtech Juvacyklo maratonu, video najdete na tomto odkazu. Více informací o tomto závodě na webu pořadatele na tomto odkazu.


Jak sami vidíte, v květnu nebude o závody nouze. Pokud se na nějaký ze závodů chystáte a chcete se o zážitek z akce podělit, klidně mi napište vzkaz, nebo to napište do komentářů a velmi rádi zveřejníme článek nebo video jako reportáž ze závodu.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
PetrMazura 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

5 chyb aneb jak se vyhnout akutní blokaci zad

5 chyb aneb jak se vyhnout akutní blokaci zad

Když milovníka kola chytnou záda, tak jediné, co ho zajímá je kdy tato nepříjemnost odezní a bude moct opět naskočit do sedla. Tento stav právě prožívám, tak bych se s vámi chtěl o tuto zkušenost podělit.
CamelBak Chase 8 Vest - když kapsy dresu nestačí, ale batoh je zbytečně velký

CamelBak Chase 8 Vest - když kapsy dresu nestačí, ale batoh je zbytečně velký

Univerzální řešení pro cyklisty, běžce i turisty.
Jak chutná cyklistika v Africe

Jak chutná cyklistika v Africe

Mít možnost si zajezdit na kole v Africe zní na první poslech jako úžasné dobrodružství. Moje odpověď zní ano... ALE pokud si nepřivezete všechno včetně kola s sebou, tak se připravte na nezbytné kompromisy.
keyboard_arrow_up