Test: CamelBak M.U.L.E. 12 - společník na každou vyjížďku

Stačí 12 litrů, nebo ne? Je tohle univerzální batoh, nebo jen jednoúčelovka, která bude ležet většinu času ve skříni?

Do ruky se mi dostal batoh od legendární značky CamelBak, kterou snad není potřeba ani představovat. Osobně mám se značkou CamelBak zkušenost pouze s lahvemi na pití. Ty se mi osvědčily, proto jsem rád, že se mi dostal do rukou i batoh a můžu si udělat na produkty toho výrobce komplexnější pohled.

Kvalita a zpracování

Už několikrát jsem se spálil tím, že jsem si koupil levnější věc, která sice vypadala hezky na první pohled, ale po chvíli používání se projevila horší kvalita. A to na materiálech, které byly nekvalitní a poškozovaly mi třeba tričko, nebo i celkově zpracování, kde se trhaly švy atd. To se zde nekoná. Ze zadní strany najdeme hladký povrch se vzorem mřížky.


Na straně u zad je síťka, pod kterou nalezneme zádový systém Air Support, díky kterému proudí vzduch mezi batohem a zády, což snižuje pocení. Tak jako zádová část, i popruhy jsou vyrobeny ze síťky, která působí kvalitním dojmem jak na pohled, tak na dotek, a zajistí dobré odvětrání. Ze spodní strany je trochu hrubší a z vrchní strany hustší mřížkování, nejspíš nejen kvůli vzhledu, ale i funkčnosti. S kvalitním tričkem jsem na vyjížďkách neměl téměř problém se zpocenými zády a nepříjemným pocitem, kdy se dá triko téměř ždímat.


Hydrovak, co překvapí

Doposud jsem vždy kupoval levnější vaky, protože se mi nechtělo utrácet peníze za “značkový”. Ale po této zkušenosti jsem změnil názor. Vždy, když jsem měl nějaký vak, voda z něj chutnala tak nějak gumově. Ta pachuť v puse byla vždy znát. Tady žádnou pachuť necítím, prozatím. Další věcí je rukojeť, za kterou se dá celý hydrovak držet a případně povolit či dotáhnout uzávěr vody. Nehrozí tak protržení.


Co mě překvapilo, byl systém odpojení hadice od hydrovaku. Stačí zmáčknout tlačítko u spoje a hadici jednoduše odpojíte a můžete pohodlně vyndat vak z batohu, aniž byste museli protahovat hadici batohem. Díky této možnosti se také vak mnohem lépe čistí. Jen je potřeba si dát pozor na O kroužek, který je na hadici, jinak by vám systém netěsnil.


O možnosti uzavřít či otevřít náustek páčkou se ani nebavím, to je samozřejmost. Uvítal jsem magnet na hadici s protikusem na popruhu, díky čemuž se hadice při jízdě jen tak neplácá, ale naopak pevně drží na svém místě a vždy víte, kde je. Výrobce tento systém nazývá Magnetic Tube Trap. V případě potřeby lze magnet z hadice vycvaknout.


Rozdělení místa v batohu

Batoh je rozdělen na 3 části. V přihrádce u zad je prostor na hydrovak a kvůli jeho objemu (3 litry) sem nejspíš nic jiného nedáte. Což je i dobře, aspoň vak neprorazíte např. nářadím nebo klíči. Z mého pohledu nešťastné řešení je zip, protože u téhle přihrádky ho lze otevřít pouze v horní části, a tak komplikuje vyndávání vaku v případě, že batoh není úplně prázdný.


Mezi první a druhou přihrádkou naleznete malou kapsu, kam je přístup z vrchní části batohu pomocí zipu. Ta slouží např. k uložení brýlí, mobilu nebo peněženky. Je vyrobena z velmi jemného materiálu, takže se o brýle bát nemusíte.


Druhá přihrádka se dá rozepnout až ke spodní straně a umožňuje jednoduchý přístup k věcem. Třetí přihrádka v sobě ukrývá organizér. V ní najdete 3 kapsičky a pohodlně se sem vejde nářadí, menší peněženka nebo mobil. Také je tu poutko na klíče. Organizér je dobře rozdělený, takže vždy budete vědět, co kde máte, a nebudete trávit čas na vyjížďce zbytečným hledáním svých věcí.


Z vnější strany batohu najdeme otevřenou přihrádku např. na bundu nebo tyčinky, abyste za jízdy nemuseli zastavovat a pohodlně si je podali z batohu za jízdy. Přezky Helmet Carry, které slouží k přitáhnutí otevřené kapsy, mají úchyty, do kterých se vejde popruh od přilby, a tak na vnější stranu můžete upevnit i tu.


Čím mě batoh oslovil?

Nejvíc mě dostal svými praktickými vychytávkami a detaily oproti jiným výrobcům. Např. magnet na hadičce, aby se jen tak neplácala. Možnost přichytit přilbu díky speciálním přezkám. Design vypadá moderně a zádový systém dobře funguje, takže se potíte méně. Organizér i speciální kapsa na brýle či mobil jsou fajn, brýle zůstanou vždy na vrchní straně batohu a nehrozí, že si je zmáčknete věcmi v batohu. Váha 560 g bez vaku potěší.


Co mě zklamalo?

Malý otvor pro vložení hydrovaku. Po vložení hydrovaku vám v batohu zbyde už jen 9 litrů místa, což není mnoho, ale na větrovku a svačinu to bohatě stačí. Dále absence pláštěnky. Výrobce sice uvádí, že je batoh voděodolný, ale z osobní zkušenosti můžu říct, že pláštěnka vydrží víc.


Tip na závěr

Pokud hledáte batoh na vyjížďky či túry, který perfektně padne na záda, netlačí ani po několika hodinách a vejde se do něj vše potřebné, určitě zvažte právě tento CamelBak M.U.L.E. 12. I když pořizovací cena je trochu vyšší, a to 3 099 Kč, na oplátku dostanete nejen batoh, ale také vak na vodu. A také dobrou uživatelskou funkčnost. Najít ho můžete v MTBIKER shopu.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Od základu: Jak si vybrat MTB přilbu a jaké typy známe?

Od základu: Jak si vybrat MTB přilbu a jaké typy známe?

Helma zachraňuje životy, o tom není pochyb. Jak si však vybrat přilbu, jaké typy MTB přileb existují a na co se při výběru zaměřit?
Test KLS Dare 2 - parťák na traily, ale i celodenní výlety

Test KLS Dare 2 - parťák na traily, ale i celodenní výlety

Trailová helma střední třídy pro běžné použití zaujme cenou, barevnou škálou i pohodlím.
Giro Agilis Mips - univerzál na cestu i do terénu

Giro Agilis Mips - univerzál na cestu i do terénu

Pokud hledáte helmu na silnici, gravel i xc, nechcete, aby se vám hlava moc potila a samozřejmě řadíte bezpečí na první místo, mohla by pro vás být tato helma správnou volbou.
keyboard_arrow_up