Test: Dres a kraťasy Kellys Rival 2 - funkční a elegantní

Když se ke mně donesla možnost vyzkoušet novou, resp. inovovanou řadu Rival 2 od Kellysu, neodmítl jsem a byl jsem zvědavý, jaký pokrok Kellys u svého oblečení udělal.

Z dávných dob mám v podvědomí oblečení od Kellysu uloženo jako nevkusné s hromadou nápisů a logem výrobce přes celou hruď i záda. Ale časy se mění a kraťasy i dres, které jsem našel v balíku, mě mile překvapily. A proč tomu tak bylo, se dočtete na následujících řádcích.

Cyklistický set Kellys Rival 2

Kraťasy Kellys Rival 2

Řada Rival 2 je nástupce oblíbené řady Rival a tvoří pomyslnou špičku v nabídce cyklistického oblečení od Kellysu se zaměřením především na silniční disciplíny. Ale pokud nejste fanda vlajícího oblečení, můžete tento set využít samozřejmě i na MTB a kdekoliv jinde..

Kraťasy jsou vyrobené většinově z polyamidu a sešité jsou z osmi panelů. Pokud nepočítám šle, tak všechny panely jsou vyrobené z totožného materiálu. Díky tomu kraťasy na jednu stranu působí elegantním dojmem, ale na druhou stranu vypadají tak nějak obyčejně a fádně. A to ne díky absenci obřích křiklavých nápisů, ale především kvůli použitému materiálu, který je všude stejný - nenajdete zde žádné panely s vyšší prodyšností, s odlišnou strukturou či s rozdílnou pružností. Hodně cyklistů ale tuto střídmost ocení.

Kraťasy mají jednoduchý a nenápadný design.
Nicméně při podrobnějším průzkumu na kraťasech najdete pár detailů stojících za povšimnutí. Nejvíce viditelná je malé logo výrobce na zadní pravé části, které je vyrobeno z reflexního materiálu. Další drobný reflexní nápis lze nalézt na zadní straně levé nohavice. Umístění to je poměrně neobvyklé, ale funkční. Stehno je stále v pohybu a tím pádem je ve tmě nápis při osvícení pro řidiče těžko přehlédnutelný.

Nápis na zadní straně levého stehna je reflexní.
Velký, ale takřka neviditelný, nápis se jménem výrobce najdete na ukončení nohavic po obvodu v oblasti stehen. Netuším, jakou technologií je nápis vyroben, připadá mi to jakoby obtisk horkého razníku. Tak či tak ale nápis vypadá efektně a krásně doplňuje aktuálně moderní trend “stealth” uplatňovaný na rámech kol i komponentech. Určitě si každý vybavíte černý lesklý nápis na černém matném podkladu. A přesně takto v odlesku slunce působí nápis po obvodu stehen. Na protější straně pak najdeme naneseny silikonové tečky, které konce nohavic drží na svém místě dostatečně pevně.

Velký, ale nenápadný název výrobce najdete na koncích obou nohavic.Silikonová aplikace na vnitřní straně nohavic zabraňující posunu.

Nápis s názvem výrobce vyrobený stejnou technologií jako nápis na stehnech naleznete i na pružných šlích. Na těch oceňuju ještě jednu drobnost, která však přidává velké procento komfortu. Na šlích totiž chybí ostré ohraničení či obšití jejích krajů. Nošení je tedy velice komfortní a v oblasti ramen nehrozí “sesunutí” okrajů švů k sobě, čímž vznikne tenký “provázek” zařezávajíc se člověku do ramen. Šle u Kellys Rival 2 zůstávají v této oblasti komfortní po celou dobu jízdy.

Šle jsou komfortní, drží na svém místě a neshrnují se do podoby tenké tkaničky.
V zádové části přechod mezi šlemi a samotnými kraťasy tvoří prodyšná a výrazně odlehčená pružná tkanina. Zádová část je středně široký a nezabírá celou plochu zad. Osobně mám toto řešení raději než širokou plachtu přes celá záda, která pomalu tvoří další vrstvu oblečení a zvláště v letních vedrech ji pocítíte. Opět tedy i v této oblasti kraťasy Kellys Rival 2 bodují komfortem.

Zádová část je středně široká a prodyšná.
Od popisu vnějšku se přesuneme dovnitř k jednomu z nejdůležitějších prvků. A kdo tipoval vložku, ten tipoval správně. Použitá vložka je poměrně masivní a s velkou tloušťkou. V jejím nejtlustším místě jsem naměřil tloušťku takřka 20 mm. Tvrdostí mi vložka připadala spíše měkčí. Více informací týkající se měrné hustoty výplně vložky uvádí výrobce na následujícím obrázku.


Osobně jsem zastáncem vložek s filozofií přesně opačnou - nižší a tužší, proto jsem z této vložky měl trochu obavy. Nicméně první desítky kilometrů moje obavy rozprášily. Ano, cítíte, že sedíte na vložce vyšší a měkčí, ale nijak negativně se to ani při delších jízdách neprojevilo. Troufám si říci, že tato charakteristika naopak bude spoustě lidem vyhovovat. Vložka pěkně funguje i z pohledu odvádění potu. Ani v těch největších letošních letních vedrech jsem nepocítil žádný diskomfort, žádný pocit sezení v mokré pleně nacucané potem.

U vložky si všimněte její velké tloušťky a výrazného tvarování.
Z pohledu zpracování není moc co vytknout, prostě odpovídá ceně. Sem tam z vnitřní strany najdete čouhající nitku, ale to je asi tak vše. Všechny švy jsou samozřejmě ploché a působí kvalitním dojmem, jednotlivé panely mezi sebou pěkně lícují a jsou i dostatečně prošité. Když už jsem naťuknul cenu, tak ta je v MTBIKER shopu 1 649 Kč a informací najdete i u výrobce. Kraťasy se vyrábí pouze v testované černé barvě a pokud by někoho zajímala hmotnost, tak tu jsem u kraťasů ve vel. XL navážil 195 g.

Klady

  • vyšší, ale komfortní vložka,
  • reflexní prvky,
  • prodyšná zádová část a dobře sedící šle.

Zápory

  • možná až příliš jednoduchý a nevýrazný design.

Dres Kellys Rival 2

Dres Kellys Rival 2 je vyroben z polyamidu, což mu zaručuje skvělou elasticitu a skvěle se přizpůsobí tělu. A to je v tomto případě důležité, protože, jak už bylo zmíněno u kraťasů, je tato řada určená především na silniční disciplíny a tomu odpovídá i střih - je výrazně sportovní a přiléhavý.

Narozdíl od kraťasů na dresu najdete materiály s různou strukturou a tedy i různou prodyšností. Horní část dresu v šedé barvě plus modré boční panely jsou vyrobeny z odlišného, na pohled více prodyšného materiálu, než přední a zadní část dresu.

Dvě barvy, dva odlišné materiály. Na bočních panelech je použit materiál stejný jako u šedé části.
Z předchozího odstavce by si možná někdo mohl odvodit, že přední a zadní část dresu bude neprodyšná, ale tomu tak naštěstí není. Při bližším pohledu uvidíte, že tyto panely jsou vyrobeny z tmavě modrého materiálu s elegantně působícími drobnými bílými tečkami. Když se ale podíváte ještě blíže, zjistíte, že bílé tečky jsou ve skutečnosti miniaturní dírky. A právě tento prvek pravděpodobně bude mít zásluhu na tom, že i ve vedrech je dres jako vaše druhá kůže, vůbec ho na sobě necítíte a celkově dres skvěle odvádí pot.

Elegantní tečky na modré části jsou ve skutečnosti miniaturní dírky.
Na přední straně dresu naleznete po celé jeho délce zip, který se sice nepyšní žádným jménem velkého osvědčeného výrobce, ale během testu fungoval naprosto spolehlivě. Taháček jezdce zipu je velikostí tak akorát do prstů, není příliš malý ani zbytečně velký. V oblasti zipu je nejzajímavější řešení v horní části u krku. Jednak zde z venkovní strany naleznete podélný červený silikonový prvek s logem výrobce. Na jeho praktický účel se mi ale nepodařilo přijít. Pokud vás něco napadá, podělte se v diskuzi. Z vnitřní strany je pak výrazná krycí léga z tuhého, ale na dotek příjemného materiálu, který chrání kůži na krku proti přiskřípnutí při zapínání zipu. A tato léga díky svému materiálu funguje opravdu spolehlivě, nehrozí její shrnutí do boku jako možná znáte od konkurenčních výrobců.

Proti přiskřípnutí je kůže na krku chráněna vnitřní légou, která spolehlivě funguje.
Na zadní straně dresu pak naleznete tři plus jednu kapsu. Tři kapsy jsou klasické otevřené s přístupem z horní strany, přičemž na levé kapse se nachází drobná reflexní grafika v podobě čtyřech kroužků. Bohužel to je jediný reflexní prvek na celém dresu.

Čtyři kroužky na levé kapse jsou bohužel jediným reflexním prvkem na celém dresu.
Na pravém zadním boku je navíc i jedna menší kapsička na zip, která je ze strany od těla opatřena voděodolnou vrstvou. Telefon se do ní bohužel nevejde, ale skvěle poslouží jako místo pro uložení klíčů či třeba bankovky, kterou díky voděodolné přepážce nemusíte před podáním obsluze občerstvovny nechat na sluníčku oschnout od potu.

Do kapsičky na zip s voděodolnou přepážkou se telefon bohužel nevejde.
Na spodní straně zádové části se samozřejmě nachází protiskluzový prvek. Nehledejte zde však tenký silikonový proužek, jak bývá často obvyklé. Správné osazení zajišťuje široký a spíše méně pružný pásek, který má z vnitřní strany sotva viditelnou silikonovou aplikaci. Díky zmíněné nízké pružnosti (pásek je paradoxně méně pružný než zbytek dresu) jsem očekával ne úplně dobré usazení během jízdy a už jsem se smiřoval s klasickým problémem v podobě vyhrnování spodku dresu směrem vzhůru. Tenhle problém mě provází napříč celou nabídkou dresů, od nejlevnějších až po nejdražší dresy renomovaných zahraničních značek. Ovšem Kellys Rival 2 v tomto směru předčil veškerá má očekávání, na těle seděl naprosto skvěle, nevyhrnoval se, materiál nikde nepřebýval ani nechyběl.

V zadní části je široká guma se protiskluzovou aplikací zajišťující skvělé usazení dresu.
Nakonec se zastavím u střihu. Jak už jsem zmínil, ten mi sedl naprosto skvěle a nebojím se říci, že z tohoto pohledu to je nejlepší dres, se kterým jsem se během posledních několika let setkal. Oceňuji i to, že krátké rukávy jsou opravdu krátké rukávy. Zvlášť v dnešní módě krátkých aero rukávu až po loket, jejichž nezpochybnitelný aerodynamický přínos hobby cyklista opravdu nepozná. Samotné použité materiály hodnotím taky kladně, protože i přes vožení batohu nejde v exponovaných místech vidět žádný mechanické poškození v podobě žmolků či vytahaných vláken.

Krátké rukávy jsou opravdu krátké.

Klady

  • perfektní střih,
  • kvalitní a prodyšné materiály,
  • skrytá kapsa s voděodolnou přepážkou,
  • mechanická odolnost materiálu.

Zápory

  • uvítal bych reflexní prvky i na přední či boční straně dresu.

I přes všechny zmíněné pochvalné body je cena dresu v MTBIKER shopu poměrně příjemných 1 699 kč a více info najdete také na stránkách výrobce. Kromě testované modré verze je dres k dostání i v bílé barvě s šedou grafikou. Pokud bych měl dres Kellys Rival 2 nějak krátce zhodnotit, tak jednoduše můžu napsat, že jsem z něj nadšen.

Tento dres se Kellysu opravdu povedl. Skvělý střih, perfektní prodyšné materiály, slušné zpracování. Nebál bych se ho srovnávat s dresy s dvojnásobnou cenou. Dres Rival 2 tedy můžu s klidným srdcem všem doporučit, v poměru “cena/výkon” nemá konkurenci. A nikdy bych netipoval, že toto napíšu zrovna k dresu od Kellysu... Na úplný závěr ještě zmíním naváženou hmotnost, ta u dresu vel. L činí rovných 160 g.


Test cyklistického setu Kellys Rival 2 vznikl díky spolupráci se shopem MTBIKER, kde si můžete vybrat z více než 2000 různých dresů a stejného počtu cyklistických kalhot. Nakupováním v obchodě MTBIKER podporujete redakční tvorbu, proto pokud se vám obsah líbí, budeme rádi, když nás nákupem podpoříte v rozvoji.
info
Testy a představení produktů se realizují s produkty a materiály zapůjčenými od dovozce dané značky nebo z MTBIKER shopu. Jejich obsah a závěr je subjektivním názorem autora.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
jIrI___ 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Test: Kellys Levante - odolná větrovka volnějšího střihu

Test: Kellys Levante - odolná větrovka volnějšího střihu

Větrovka je jedním ze základu šatníku každého cyklisty. Většinou je její materiál buďto odolný a po sbalení objemný, nebo lehký a dobře sbalitelný. Kellysu se u modelu Levante podařilo tyto dvě vlastnosti zkombinovat takřka ideálně, i když pár much na této větrovce přeci jen najdeme.
Test KLS Dare 2 - parťák na traily, ale i celodenní výlety

Test KLS Dare 2 - parťák na traily, ale i celodenní výlety

Trailová helma střední třídy pro běžné použití zaujme cenou, barevnou škálou i pohodlím.
Test: Teleskopka KLS Shift 30,9 - nutnost nebo zbytečnost?

Test: Teleskopka KLS Shift 30,9 - nutnost nebo zbytečnost?

Už před časem jsem psal o tom, jak namontovat teleskopickou sedlovku a neztratit u toho nervy.
keyboard_arrow_up