Rozhovor: Když na cestě k úspěchu není objem to hlavní

Až zase někdy budete na fóru, vyjížďce nebo klidně někde u kafe řešit s parťáky cyklisty, jestli to bez objemu jde nebo ne, vzpomeňte si na tento rozhovor s Petrem Bažantem, otcem úspěšných a nadějných dětí.

Jeho děti, syn Kryštof a dcera Anežka, už pár skvělých “zářezů” mají, a přitom nejsou na kolech každý den, někdy se dokonce na kolo nedostanou i pár týdnů. Ale o tom už více v samotném rozhovoru.

Samozřejmě se sluší nejprve ony zmíněné děti a nejen je představit, ale na úvod jen v zkratce:
Kryštof Bažant, nar. 2007, Anežka Bažantová, nar. 2010, oba bytem Plavy u Tanvaldu, oba mají mimo cyklistiky i jiné zájmy, jako je např. hraní na housle, klarinet nebo saxofon. V současné době oba jezdí za tým TJ Sokol Plavy - Cyklo Benda. Otec Petr, v mládí “pěstoval” atletiku za TJ Liaz Jablonec nad Nisou, poté propadl amatérským maratonům na horských kolech a sám společně s kamarádem M. Zavadilem i jeden takový pořádal (ABB MTB Cup v Jablonci nad Nisou). V současné době pracuje mj. ve firmě, která provozuje Ski arénu Jizerky (lyžařské areály Tanvaldský Špičák, Severák a Bedřichov) a Bikepark Tanvaldský Špičák.

A ještě něco málo k těm hlavním úspěchům Anežky a Kryštofa:


Anežka Bažantová, nar. 2010
  • 2021 - celková vítězka ToiToi Cupu v kategorii Mladší žákyně

  • Kryštof Bažant, nar. 2007
  • 2021 - celkový vítěz Toi Toi Cupu v kategorii Kadeti
  • 2021 - mistr Evropy v MTB XCO z italské Pily - U14
  • 2021 - mistr republiky, celkový vítěz ČP v MTB XCO - v kategorii Žáci 2
  • 2021 - mistr republiky a celkový vítěz cyklokrosového poháru TTC - prvoročák v kadetech
  • 2021 - 3. místo v silniční časovce dvojic - Židovice (s Robertem Mitášem)


  • A nyní už k otázkám, resp. odpovědím.


    Kdo přišel s nápadem jezdit cyklokros?
    Začínali jsme s cyklistikou na horských kolech. Trenér Michal Benda závodí i v cyklokrosu. Bylo to logické prodloužení sezóny i o podzim, kdy se již tolik na bajcích nejezdí. Vzorem byl i bratranec Jan Nesvadba.


    Jak se daří skloubit školu a tréninky?
    Kryštof chodí do tercie na víceletém gymnáziu Dr. Randy v Jablonci n/N. Anežka je v šesté třídě na ZŠ Sportovní v Tanvaldě. Škola má přednost před tréninky. Tj. trénování se řídí podle školy. Výjimkou jsou pátky před závody, kdy odjíždíme.

    Kryštof už má 14 let, období puberty, které je zlomové. Daří se “ukočírovat” pubertu?
    Zatím nepozorujeme žádné problémy.

    Kryštof občas přesedne i na MTB. Jak se mu daří?
    Kryštof se stal v roce 2021 potřetí za sebou mistrem ČR v MTB XCO (od roku 2019 - Hlinsko, Pec pod Sněžkou a Harrachov). V loňském roce se stal mistrem Evropy v MTB XCO (největší závody, kam se mohl ve svém věku dostat). S dětmi jezdíme po mtb závodech od malička, patří mezi ně Liberecký MTB pohár, Bikeclinix Cup, Kolo pro život atd. Výsledky přišly až postupem času a nejsou pro nás tím hlavním. Jde nám o kamarády a je to pro nás způsob trávení volného času. To, že se dětem daří, se momentálně děje vlastně “mimochodem”. Neděláme pro to nic vyloženě speciálního, netlačíme na trénink a najeté kilometry atd.


    Kdo je trenérem? Je táta trenérem?
    Trenérem je Michal Benda, který sám na kole závodí a kola prodává v Držkově. Když byly děti menší, tak jsme se tu dali dohromady ještě s dalšími kamarády a vznikl z toho cyklistický oddíl. Michal nás trenérsky vede. Já se starám o oddílovou administrativu - dotace, finance, startovné, kalendář závodů atd. a v neposlední řadě s dětmi sám tréninky a závody absolvuji, připravuji jim kola a tak.

    Co prozradíte o týmu? Někde jsem slyšel, že máte na rozdíl od jiných týmů jiné principy přípravy na závody. Co si pod tím představit?
    S dětmi sportujeme od mala. Začínali jsme na přespolních bězích a na závodech na běžkách. Na běžkách závodíme doposud. Běžky a vůbec zimní sporty (brusle, skialpy, sjezdovky) jsou nedílnou součástí naší zimní přípravy. Po cyklokrosovém mistráku jsme kola uložili a chystáme se na ně opět sednout až v březnu. Zatím nechceme jít cestou najíždění velkých objemů kilometrů. Trénujeme spíš méně a intenzivně. Snažíme se rozbít ve finále nudný cyklo trénink. Chceme, aby se děti kolem bavily, co nejdéle to půjde.

    Jsme malý oddíl, všichni se známe. Rodiče dětí, které s námi trénují a závodí, se musí sami zapojit, ať už na tréninku, nebo na závodech.


    A pár vět o týmu. Jsme malý tým, vlastně rodinný, jedná se o 5 rodin, kde tatínci trénují se svými dětmi a objíždí s nimi závody. Zmínil bych Kateřinu Duškovou, která za nás závodí na horských kolech a v zimě za libereckou Duklu na běžkách - v loňském roce celkově vyhrála ČP horských kol, byla 2. na MČR horských kol a společně s Kryštofem reprezentovala v italské Pile, kde dojela šestá.

    Jak vnímáte cyklistiku mezi mladými?
    Co pozoruji, tak jak rostou mé děti, závodí opravdu hodně dětí, mládeže, ať už na horských kolech, nebo v cyklokorose. Nevím, jak to vypadalo dříve, než závodily naše děti, ale nyní se i v CX rozdělují starty jednotlivých kategorií. V XCO bývalo v žácích 2 na startu i 80 lidí. Myslím, že kluci na 80. místě si už moc nezazávodí, protože toto množství tratě nepojmou a někteří ani na závody ČP výkonnostně a dovednostně nepatří. Chybí nějaké regionální závody, kde by se tyto děti mohly zlepšovat. Co tak slýchám od různých pamětníků, tak kdysi byla spousta oddílů a závodů skoro v každém městě, ale ta doba je bohužel pryč a podpoře cyklistiky něco chybí …


    Na jaké úrovni je “mládežnická” cyklistika?
    Co se týče výsledků, tak myslím, že relativně dobrá. Pokud bychom je ale vnímali jako nějaký celek a fungování řetězce mládežník - rodič - oddíl / trenér - svaz, tak zde už to je horší. Z mé pozice vůbec nevidím žádnou metodiku a koncepci k výchově budoucích závodníků. O materiální či finanční podpoře ze strany ČSC se není o čem bavit, vlastně žádná není.

    Anežko, Kryštofe, máte nějakou svou oblíbenou závodnici nebo závodníka?
    Odpověď otce: Anežka nikoho nemá, při diskuzi zmínila bráchu Kryštofa. Oblíbený jezdec je pro Kryštofa Tom Pidcock.

    Předpokládejme, že oba chodí na tamější sportovní gympl: Nutí je ve škole makat?
    Kryštof se na “normálním” gymnáziu účastní hodin TV. Anežka je na sportovní ZŠ a tam mají více hodin TV, které zahrnují všechny možné sporty.


    Jaké máte plány do budoucna? Jaké plány máte na tento rok, budoucí rok a zároveň i na mnohem delší období?
    Kryštof letos přechází na horských kolech do kadetů. Kryštof má v hlavě jasno: atakovat nejvyšší příčky a rádi bychom se opět zúčastnili i ME (porovnat se na evropské úrovni). Letos do programu zařadíme více maratonů na horských kolech. Co se týče delšího výhledu, tak hlavně přání, aby nás to všechny bavilo tak jako doposud.


    Jak je to s vybavením? Platí to všechno rodiče, nebo přispívá tým, nebo dokonce přispívá “stát”?
    Většinu rodiče (a prarodiče). Díky tomu, že jsou děti registrované pod ČSC, můžeme žádat o dotace u Národní sportovní agentury, na Libereckém kraji a na obci, kdy bydlíme, v Plavech. Z těchto příspěvků zaplatíme startovné a dresy. Díky dobrým výsledkům a osobním vztahům umíme získat nějakou materiální podporu - brýle, helmy a rukavice od R2 (díky!!!).


    Jak se dá skloubit život rodiče, podnikatele či zaměstnance (táty i mámy) s aktivní sportovní kariérou dětí? Zasahujete jako rodiče do tréninků, příprav, závodů? Jste kouči?
    Rodinný život je ovládán kolem, respektive sportem. Na mě je role trenéra, tréninkového parťáka, plánovače, řidiče, kuchaře a servisáka. Doma je nás aktuálně 5. Nejmladší dceři jsou necelé 3 roky, takže mamka se stará primárně o ni, ale již s námi pomalu začínají závody objíždět. Na mamce je catering při odjezdu na závody a následná očista po návratu. Obě nám moc fandí i na dálku.

    Kolik času nebo peněz stojí tento koníček?
    Spoustu. Jak času, tak peněz.

    Co patří mezi největší úspěchy dětí?
    U Kryštofa je to na horských kolech Evropa a v cyklokrosu pak letošní vítězství na MČR v Jičíně.


    A co řadíš mezi největší úspěchy Ty? A nemusí jít nutně o sportovní úspěchy dětí.
    Moji / naši rodinu

    Tak a to je vše. Petr Bažant nám přiblížil úspěchy svých dětí, stejně tak i jeho přístup k tréninku a ukázal i na to, jak se i v malém, dá se říct rodinném, týmu občas najde nějaký nadějný talent. My přejeme mnoho úspěchů a hlavně zdraví a moc děkujeme za rozhovor.
    report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
    PetrMazura 
    clear
    Proč se Ti článek nelíbí?
    Odeslat zpětnou vazbu
    Formulář se odesílá

    Komentáře

    Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

    Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
    Formulář se odesílá
    Přidej komentář
    Formulář se odesílá

    Podobné články

    Jak zkombinovat zaměstnání, trénink a čas s rodinou

    Jak zkombinovat zaměstnání, trénink a čas s rodinou

    Jsi vášnivý amatérský cyklista/cyklistka? Pokud ano, jsi to právě ty, komu chci ukázat, jak to dělám já a předat ti několik tipů, rad z vlastních zkušeností a způsobů, jak mít kvalitní trénink, čas na rodinu a samozřejmě na zaměstnání. Všechny tyto věci jsou důležité a vzájemně se propojují a doplňují.
    Rozhovor: Tereza Neumanová - z Vysočiny do World Tour

    Rozhovor: Tereza Neumanová - z Vysočiny do World Tour

    Cyklisty na světové úrovni bychom v našich českých a slovenských končinách uměli napočítat i v desítkách. Jak to je s dámami – cyklistkami?
    Tři sporty v jeden den? To je triatlon

    Tři sporty v jeden den? To je triatlon

    Přiznám se, že už od malička jsem neměl rád běh a než bych měl dobíhat na autobus, radši ať mi ujede. A představa, že půjdu ráno do školy a budeme běhat 1.500 metrů mě děsila.
    keyboard_arrow_up