Mondraker - novinky ze španělského Alicante pro rok 2022

Španělská značka Mondraker, sídlící v Alicante, rozhodně nepatří mezi nejmladší. Vždyť už má za sebou dvacetiletou historii a za ta léta nasbírala mnoho zkušeností nejen na sjezdových tratích, kde to všechno začalo.

Chrono

Chrono, to je spojení tří základních vlastností - lehkost, obratnost a tuhost. Díky spolupráci s týmem Primaflor Mondraker XSauce (PMX) Racing si můžete být jisti, že se vám dostane do rukou a nohou kolo testované jezdci, kteří závodí ve světovém poháru. Ať už hledáte spolehlivý hliníkový hardtail za příznivou cenu, nebo naopak lehké karbonové kolo na zdolávání kopců, je z čeho vybírat. Hardtaily Chrono mají už v nejnižší řadě jednopřevodník a dvanáctirychlostní kazetu Sram a o odpružení se stará legendární vidlice RockShox Judy. O přilnavost a zároveň nízký valivý odpor se postarají plášte Maxxis Ikon.

Geometrie rámu označená jako XC Forward Geometry poskytuje dostatečnou efektivitu do stoupání, zároveň však stabilitu při sjezdu. Dva hliníkové modely jsou doplněné třemi karbonovými modely Chrono Carbon. Kromě váhy a tuhosti karbonového rámu jsou samozřejmě další rozdíly i ve výbavě. Tak například u nejvyšší řady se dočkáte pohonu a řazení Sram GX s odpružením RockShox SID. Cena základního modelu je 32 490 Kč a specifikace najdete na tomto odkazu.


Podium

Připravte se na to, že pokud se rozjedete na modelu Podium, už nezbydou výmluvy na kolo a jediným limitem bude vaše kondice. Podium je určen skutečně pro ambiciózní bikery, kteří od kola očekávají nízkou váhu, skvělé ovládání a zároveň i odolnost. Samotný rám Podium váží pouhých 800 gramů a u základní karbonové řady, modelu Podium Carbon, zajišťuje pohon kombinace komponentů od Sramu, z řady NX a GX, nechybí lehká kola Mavic Crossmax s plášti Maxxis Rekon Race se šířkou 2,35” a o bezpečné a rychlé zastavení se starají brzdy Sram Level TL.

Tato výbava je následována vyšším, středním stupněm výbavy, modelem Podium Carbon R s odpružením od Fox Racing a řazením Sram GX a X01 a karbonovými koly Mavic Crossmax. Samozřejmostí jsou boost osy vpředu i vzadu a váha je necelých 9 kg! Nejvyšší výbava, a tedy model Podium Carbon RR SL, poskytuje ještě víc karbonových komponentů, včetně řidítek, sedlovky a je osazena elektronickým řazením Sram XX1 AXS. Cena základního modelu je 103 999 Kč a více informací najdete na tomto odkazu.


F-Podium

Pojďme se od pevňáků podívat na fully, a tedy celoodpružené biky. Vstupní branou do celoodpružených cross-country biků tvoří dva modely. Tím prvním je F-Podium Carbon s výbavou Sram SX/GX a odpružením Fox Performance se zdvihem 110 mm vpředu a 100 mm vzadu. Druhým je pak F-Podium Carbon R osazený komponenty Sram GX a X01, a pružením Fox Factory Kashima se stejnými zdvihy jako nižší model.

Pomyslnou špičku XC biků tvoří modely F-Podium Carbon DC, DC R a DC RR. Kromě vyšších zdvihů (120 mm vepředu a 115 mm vzadu) už mají ve výbavě i teleskopickou sedlovku či elektronické řazení. Všechny řady celoodpruženého modelu F-Podium mají geometrii postavenou na systému Zero Suspension System, který zabezpečuje efektivitu šlapání s minimem pohupování. Na konstrukci a uložení uhlíkových vláken má výrobce vlastní vývoj pod obchodním názvem Stealth Carbon. Díky tomu jsou rámy ještě lehčí a pevnější než jejich předchůdci. První vzpomínaný koupíte za 119 900 Kč a více informací o něm najdete na tomto odkazu.


Raze Carbon

Pojďme na chvíli od závodu s časem a pojďme se podívat na traily. Jízda nemusí být jen směrem dolů z kopce, i cesta nahoru nebo zvlněný terén dokáže vyplavit endorfiny, pokud ale dokážeme využít veškerou sílu a techniku. Ať už po rovině, do kopce, nebo dolů z kopce, základem je cítit se svobodným. A právě tímto heslem se v Alicante řídili při navrhování trailového biku Raze Carbon.

Tento trailový bike nabízí v případě řady Raze Carbon R kombinaci tlumiče Fox Float DPS LV Evol Performance a vidlice Fox 36 29 Float Grip Evol a zdvih 150 mm vpředu a 130 mm vzadu, zapletená kola DT Swiss XM1700 obutá do plášťů Maxxis Dissector vpředu a Aggressor vzadu, to vše při váze 13,5 kg. Výbavovým mezistupněm je model Raze Carbon RR a vrcholem v nabídce je model Raze Carbon RR SL na karbonových kolech DT Swiss XCM1200, s elektronickým řazením i ovládáním teleskopky RockShox Reverb AXS. Ceny modelu Raze Carbon R začínají na 166 399 Kč a více informací najdete na tomto odkazu.


Foxy

Patříte mezi ty, kteří se baví o to víc, pokud je terén techničtější a rychlejší? Jsou pro vás výzvou kameny, kořeny, skoky, gapy a další “nástrahy” a trávíte rádi celý den s partou v lese? Pak právě pro vás je model Foxy, který nabízí hned dvě hliníkové a tři karbonové varianty. Pro oba materiály je samozřejmě stejná geometrie, takže ať už budete sedlat hliníkový, nebo karbonový model, dostane se vám zábavy stejně. Rám má moderně položenější hlavový úhel, a to 66° a nabízí 160 mm a 150 mm zdvihu vpředu, resp. vzadu. Zbytek je kombinace osvědčených komponentů. Ceny začínají na 91 900 Kč a více informací najdete na tomto odkazu.


SuperFoxy

Pokud patříte mezi ortodoxní enduro bikery, kteří rádi v této disciplíně absolvují i nějaké ty závody, nebo navštěvujete bikeparky, Mondraker má co nabídnout. Čtyři modely, dva hliníkové a dva karbonové, zdvihy 170 mm vpředu a 160 mm vzadu, na výběr odpružení od RockShox, Fox, ale i Öhlins a dále např. hlavový úhel 65°. Zbytek je mix komponentů tradičních výrobců. V této kategorii jsou samozřejmostí čtyřpístkové brzdy či objemné 2,5” resp. 2,4” pláště, které podrží bez kompromisů v každém terénu. Pořizovací cena nižšího modelu je 99 990 Kč a více informací najdete na tomto odkazu.


Mondraker a Gaspi

Pokud sledujete freeride, sjezdy nebo enduro, bezpochyby znáte Gaspiho. Vždyť tento legendární biker se jako jeden z mála “vyvolených” postavil i na start ojedinělého a zároveň brutálního podniku Red Bull Rampage, kde předvedl mj. bláznivý suicide no hander. O kolech už toho ví tento frajer hodně a dokáže ocenit kvalitu, proto už několikátý rok v řadě sedlá právě biky Mondraker. Citujeme Gaspiho: “...mají Forward Geometry a několik patentovaných technologií, které se neustále posouvají vpřed a jsou vlastně unikátní a nadčasová.


Celou nabídku i se specifikacemi a aktuálními cenami najdene na tomto odkazu.
info
Testy a představení produktů se realizují s produkty a materiály zapůjčenými od dovozce dané značky nebo z MTBIKER shopu. Jejich obsah a závěr je subjektivním názorem autora.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Když jeden Velký Javorník nestačí…

Když jeden Velký Javorník nestačí…

Byl to velký den nejen pro fanoušky silniční cyklistiky, ale asi pro všechny, kdo tomuto sportu fandí a sledují ho. Ten den náš kraj navštívila hvězda, sice už ne tak zářící, ale pořád hvězda.
Beskydský masakr… radost ze sebezničení

Beskydský masakr… radost ze sebezničení

Rád se toulám po Beskydech na bajku. Ono se to docela nabízí, mám je za rohem, takže stačí párkrát šlápnout a jsem tam. Beskydy poskytují, co se cyklistiky týče, naprosto luxusní podmínky.
Tip na výlet: Bílými Karpaty na ebiku

Tip na výlet: Bílými Karpaty na ebiku

Lesní cesty, polňačky, výhledy, bláto, prudké výjezdy, traily i rozhledny. To vše si můžete na tomto výletě užít.
keyboard_arrow_up