Rozhovor: Barbora Průdková - enduro bojovnice

Bára a Matěj Průdkovi jsou české bikové duo, které se může pyšnit dlouhým výčtem úspěchů jak na české, tak mezinárodní scéně. Bára se do svých 16 let aktivně věnovala sjezdovému lyžování, ale nakonec ji plně zlákala horská kola, kde na světové scéně posbírala mnoho úspěchů na silnici, cross country, ale i v eliminátoru. Dneska Báru můžeme potkat v lese buď na horském, nebo enduro kole.

Ahoj Baru. Moc děkuji za přijetí pozvání k rozhovoru a zároveň gratuluji dokončení magistra.
Také děkuji. A těším se na společné povídání.

Ovlivnila příprava na státnice nějak tvoji letošní závodní sezónu?
To je těžká otázka hned na úvod. Já jsem tuto sezónu brala jako startovací. Takže celkově to bylo celé pojaté v tréninkovém módu. Ale určitě mě to ovlivnilo. Bohužel se nám státnice posunuly kvůli situaci s covid-19 na srpen. Tím pádem jsem celý červenec prakticky netrénovala. Přece jen to jsou státnice a skoro rok jsem studovala online, tedy moc nestudovala. Toho učení bylo opravdu hodně. Nicméně jsem letos byla nastavená na vše, co se stalo, a moc jsem si vše užila, i když to někdy nebyly lehké situace, ale jsem ráda, že jsem to zvládla s nadhledem. Takže ano, malinko mě to ovlivnilo, ale nebylo to nic, s čím jsem před sezónou nepočítala.

Mgr. Barbora Průdková
Co jsi letos preferovala více? Cross country, nebo enduro?
Letos mělo stoprocentně přednost enduro. Bylo to pro mě lepší v rámci přípravy do budoucna. Potřebovala jsem jezdit dlouhé tréninky. A enduro je pro mě nejlepší vytrvalostní trénink a příprava na XCO.

Je nějaký závod endura, na který vyloženě ráda vzpomínáš?
Neskutečně jsem si užila své první EWS (Enduro World Series) ve Finale Ligure. To bylo boží. A byl to po delší době zase velký závod s nejlepšíma holkama na světě a vše vyšlo na výbornou.

Rovnou se zeptám i na letošní cross country sezónu. Povedlo se vše podle očekávání?
Já jsem letos jela asi pět XCO závodů. Fakt to letos bylo na pankáče a krom MČR v Harrachově jsem vše jela, jen když jsem měla chuť. Vůbec jsem se letos ještě s holkama v XCO nemohla rovnat. Ale právě proto to bylo skvělé. Každý závod jsem přišla na něco nového a hodně jsem zkoušela, co mé tělo zvládne. Na Mistráku mě hodně překvapil závod XCO, který se mi fakt povedl, měla jsem ze sebe obrovskou radost. Vůbec jsem se letos v XCO nedívala na výsledky, ale spíše na svůj pocit.


Když se podíváš za uplynulou sezónou, co bys z letošní sezóny ráda vypíchla?
Jsem moc ráda, že jsem vyhrála celkově Českou Enduro Sérii a povedlo se mi vyhrát všechny zastávky, na kterých jsem startovala. Potom kombinace maratonu v Mostu a MČR v DH za jeden víkend s bilancí 2. a 1. místo, a také 10. místo na EWS v Itálii. Také mě potěšilo to 6. místo na MČR v XCO, ale to spíše pocitově.

Bylo i něco nepovedeného?
Jednou jedinkrát jsem byla hodně smutná a to bylo na MS ve sprintu eliminátoru. Jela jsem ten závod týden po státnicích a vůbec jsem neměla sílu a poprvé v životě jsem nestartovala ve velkém finále. Uteklo mi to o kousíček, ale bylo to tak.

Jak se holka z biků vlastně dostala k enduru?
Měla jsem rok pauzu od velkého závodění na XC scéně. Všichni si mysleli, že končím, ale já jsem věděla, že prostě jen potřebuji vypnout a chvilku se věnovat sama sobě. A abych ten návrat neměla tak těžký, tak jsem začala jezdit endurko. Jen pár závodů, ale pořád jsem blbla v lese. No a na těch pár závodech mi to docela šlo. Rozhodla jsem se tedy, že to budu kombinovat. Navíc v současné době připomínají tratě XC spíše enduro, akorát to jezdíme na jiném kole.


Alfa a omega dobrých výkonů je i kvalitní regenerace po sezóně. Jak jsi trávila pozávodní volno?
Po posledním závodu na Ostrově Elba jsme si s bráchou udělali pár dní volna u moře. A já jsem relaxovala letos hodně aktivně. Letos pomáhám ve Ski akademii Brno s trénováním malých dětí a jezdím s nimi po horách na ledovce. Takže to bylo také letos mé volno. Doma hodně odpočívám a cvičím jógu a to mě vždycky dokonale zrelaxuje po všech stránkách.

Už je pomalu na čase začít s přípravou na následující rok. Jak probíhá tvůj trénink, když kombinuješ enduro a cross country?
Letos s trenérem Alešem Řehořem pokračujeme v systému z loňské přípravy. Vše na sebe navazuje s cílem na OH v Paříži 2024, tedy za tři roky. Hodně se letos zaměřujeme na silový trénink a také samotnou cyklistiku. Loni jsem totiž začala trénovat až v lednu. Takže budu mít skoro tři měsíce náskok. Já na enduro netrénuji nijak speciálně. I když to možná nevypadá, tak se snažím vrátit do XC a enduro mi hodně pomáhá. Je to trochu složitější, ale zatím to je pravda. Může se stát, že jednou zaměřím trénink na enduro, ale to by potom holky měly ve světě hodně těžké. Néé, dělám si legraci. Podle mě jsou to podobné disciplíny, které se skvěle doplňují.


Na sociálních sítích jsem postřehla, že jsi byla v době mistrovství světa v maratonu na Elbě. Jak se ti zdejší traily líbily?
Byla jsem tam. Náš partner z Max Cursor Ostrava, který nám dodává veškerý materiál, tam už dlouhodobě jezdí na ukončení sezóny. Je tam UCI maratón, který jsem si letos taky střihla. Jel se den po MS a bylo to šíleně těžké, ale krásné. Byla jsem i nadšená, jak to vyšlo s tím MS, a mohla jsem povzbuzovat české holky. Traily jsou skvělé. Hodně těžké, jak technicky, tak fyzicky, ale moc se mi to místo líbilo.

Koukala jsem, že sis střihla i jeden závod na Elbě. Jak se ti líbil a jak jsi pochodila?
Ten závod jsem si chtěla hlavně užít a to se mi povedlo, i když to hodně bolelo. Nakonec jsem skončila na třetím místě. Brácha mě přihlásil na tu dlouhou trať, tak jsem se snažila, abych to vůbec dokončila po tom šíleném roce, ale 80 km a skoro 4 tisíce převýšení bylo na konec sezony šílené, ale zvládla jsem to se ctí. Bylo to skvělé a ta příroda a parta, se kterou jsme tam byli… Fakt super den.

S bráchou Matějem máte vlastní tým. Jaké to je vést svůj tým? Podílíte se na chodu oba?
No upřímně je to těžké. Je to hodně vydřená svoboda. Kombinace závodění a manažování týmu je náročné. Každý máme zhruba polovinu sponzorů, o které se staráme. Brácha se potom v průběhu sezóny stará o vše kolem XCO, jako přihlašování na závody a ubytko. A já si sama řídím enduro a občas mu pomůžu s XC. Máme to hezky rozdělené. Tím, že už mi letos odpadla škola, tak to částečně beru jako svou druhou práci a za odměnu můžu závodit.

Bára s bráchou Matějem, který je i jejím týmovým kolegou.
V porovnání s roky předchozími jezdíš už jen „pouťáky“. Nechybí ti velké závody?
Chybí mi to. Hodně se na velké závody zase těším, ale je jasné, že to nepůjde hned. Sama v sobě a následně i s trenérem jsme si nastavili určitý systém a řád, který teď spolu dodržujeme. Slovo trpělivost je naše nejčastější, o kterém se bavíme. Až začnu vyhrávat pouťáky, můžu pokračovat na větší závody atd. V budoucnu bych chtěla kombinovat enduro a XC na nejvyšších úrovních.

Kde všude tě příští rok uvidíme?
Asi všude. Základ mého programu pro rok 2022 jsou závody Českého poháru v XC krom Zadova. Potom Nějaké SP v XC (podle pocitu a připravenosti). A uvidíme, kam až se letos v cross country dostanu. A co se týče endura, tak to jsou teď jen zatím 3 závody České Enduro Série, všechny evropské zastávky Enduro World Série. A zbytek uvidíme, jak budu stíhat. Ale kombinace endura a XC mi dá hodně zabrat a už teď od konce března mám snad každý víkend závody. Ale už se na to vše šíleně těším.

Moc děkuji za rozhovor a přeji hodně štěstí a úspěchů v příštím roce.

Báru můžete sledovat na jejím Instagramu @barcaprudkova.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
bohemiacyclingirl 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Unboxing: Haibike Nduro 6 - mullet do těžkého terénu

Unboxing: Haibike Nduro 6 - mullet do těžkého terénu

Hledáš ebike na ty nejtěžší traily, enduro závody a zdolávání náročného terénu? Možná právě Nduro bude pro tebe to pravé. Jsi zvědavý na výbavu? Čti dál.
Od základu: XC, TR, AM, EN, DH – kde je rozdíl?

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH – kde je rozdíl?

Horská cyklistika se dělí na několik disciplín – od běžného lesního/asfaltového ježdění do kopců až po extrémně náročné sjezdy. Které disciplíny známe a jak se jmenují?
Unboxing: Bulls Wild Creed RS - „drtič“ trailů z Německa

Unboxing: Bulls Wild Creed RS - „drtič“ trailů z Německa

Více zdvihu, více zábavy – záleží už jen na vašich schopnostech, jak dobře umíte kolo ovládat. Wild Creed je připraven na všechno.
keyboard_arrow_up