Pokud už roky hledáte to správné sedlo, pak zbystřete. Posedla, český startup zaměřující se komplexně na pohodlí cyklistů, vyvíjí sedlo tisknuté na míru.

Myšlenka cyklistického sedla na míru, kde ve vývoji a následné produkci hraje klíčovou roli 3D tisk, ale také pokročilé kompozitní materiály, se zrodila v hlavách „posedlých” cyklistů Martina Řípy a Jiřího Dužára. Sedlo je jedním ze tří kontaktních bodů cyklisty s kolem a to, jak jezdci padne, má zásadní vliv na jeho zdraví, komfort a výkon. Přestože má každý člověk unikátní fyziologii, výběr sedla v drtivé většině případů probíhá metodou pokus-omyl, což ve většině případů nevyústí v tu správnou volbu.


Posedla představují řešení tohoto problému. Sedla na míru vznikají kombinací klasických výrobních postupů s parametrickým designem pomocí 3D tisku. Na základě individuálních parametrů, které cyklista zadá z pohodlí domova, se tak docílí přesné a správné ergonomie posedu.

Během vývoje snímají senzory tlak na sedlo pro různé posedy a jezdce...... stejně tak pro různé výkonnosti. Výsledky budou ovlivňovat metodiku výběru sedla.

„Díky akcelerátoru jsme se stali plnohodnotnou hardwarově-technologickou značkou v oblasti vývoje cyklistických sedel. Necelý rok od doby, kdy jsme zvažovali přihlášku do akcelerátoru, máme zmapovaný výrobní proces a testujeme funkční prototypy,” shrnuje Řípa.

Polyuretanová 3D tištěná struktura......umístěná na karbonovém skeletu sedla.

„Spojení s Prusa Research, s jedním z největších světových výrobců 3D tiskáren, nám otevřelo cestu k partnerům a vývojářům, a umožnilo nám nahlédnout pod pokličku velké technologické firmy a získat tak know-how nejen v oblasti 3D tisku. Dokonce se nám v PrusaLabu podařilo vybavit prototypovací dílnu pro laminaci z kompozitních materiálů,” doplňuje Dužár.

Celý tým Posedla a na kole Josef Průša a vpravo vykukuje Ondřej Průša (Prusa Research) - autor fotky Lukáš Bíba
Unikátnost produktu podtrhuje zájem Josefa Průši a Ondřeje Průši investovat do dalšího vývoje a uvedení na trh — v listopadu 2021 do značky vlastníci Prusa Research vložili 15 000 000 korun.

Další zajímavé čtení:

report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
bohemiacyclingirl 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné videa

Posedla na globální scéně

Posedla na globální scéně

Česká cyklistická značka Posedla uvedla loni na trh světově první 3D tištěné cyklistické sedlo vyrobené kompletně na míru. Unikátní sedlo s názvem „Joyseat“ si již koupili zákazníci na 20 trzích v Evropě, Severní Americe, Austrálii i Asii.
Jak neztrácet čas při podzimním mytí kola?

Jak neztrácet čas při podzimním mytí kola?

Jestli pro vás sezona nikdy nekončí a tlející listí a rozbahněné cesty pro vás nejsou překážkou, pojďte se podívat na pár rychlých tipů, jak neztratit sobotní dopoledne zdlouhavým čištěním kola.
Pozvánka: Měsíc duben - vlak plný závodů už se rozjíždí

Pozvánka: Měsíc duben - vlak plný závodů už se rozjíždí

Soustředění, jarní kilometry a zimní přípravu máme za sebou a tak přišel čas přetavit tréninkové hodiny do závodů.
keyboard_arrow_up