Jak vrstvit oblečení, aby vám nebylo ani horko, ani zima?

Mít kvalitní kousky oblečení je jedna věc, druhá věc je vědět, jak je vhodně kombinovat, aby fungovaly. Znáte tyto tipy na správné vrstvení?

Když pomineme extrémní počasí, které občas zavítá i k nám, dá se v našich zeměpisných šířkách venku sportovat celoročně. Na některé sporty se v chladném počasí obléká snáze, cyklistika ovšem patří spíš k těm větším výzvám. Ale při správném vybavení a dodržení pár zásad se dá jezdit i v zimě, znalosti ohledně správného vrstvení vám při oblékání pomohou bez ohledu na disciplínu.

Co je cílem?

Když se chceme obléci na kolo a venku je chladněji, cílem je najít rovnováhu, aby nám nebyla zima, ale abychom se ani příliš nepotili. Další aspekt, který je potřeba zohlednit, je nepřízeň počasí jako déšť nebo sníh. V promočeném oblečení totiž ztrácíme teplotní komfort, který je pro zdravé a příjemné sportování klíčový.

A aby toho nebylo málo, obléct bychom se měli tak, abychom zohlednili změny teplot v průběhu dne. Ráno bude chladněji než kolem poledne, opomenout bychom neměli ani případné změny intenzity sportovní aktivity, která ovlivňuje množství tepla, které si sami vyrábíme. Není toho zrovna málo, pojďme to vzít postupně, od spodní vrstvy až po tu vnější, ochrannou.

Spodní vrstva

Na pokožku se jako základní vrstvu doporučuje použít materiál, který má několik požadovaných vlastností. První věc je redukce vlhkosti, což znamená, že na pokožce je jen tolik potu, kolik je potřeba pro správnou termoregulaci. Cílem tedy není být úplně suchý, pot funguje jako chladič v momentě, kdy se tělo během aktivity zahřívá.

Princip fungování

Přebytečná vlhkost může způsobit přílišné ochlazování, a tak je potřeba sejí zbavit, tedy ji odvést do další vrstvy oblečení. Toto je též úkolem spodního funkčního prádla, funguje to tak, že vlákna tkaniny jsou jako malé potrubí, kterým vlhkost putuje. Důležitá je i struktura tkaniny, proto má často podobu síťky, v případě teplejších variant bychom pod mikroskopem viděli 3D strukturu, která je vlastně kombinací těchto dutých vláken a prostoru mezi nimi.

CRAFT nabízí ucelený systém začínající spodní vrstvou a končící bundami a čapáky.

Příroda, nebo věda?

Když si budete takový nátělník nebo spodky vybírat, v nabídce jsou buď přírodní, nebo syntetické materiály, případně jejich kombinace. Co se umělých vláken týče, lidi vlastně napodobují přírodu a snaží se ji ještě vylepšit. I přesto jsou dnes stále velmi oblíbené přírodní varianty vyráběné například z vlny merino. Ať už se rozhodnete pro kteroukoli variantu, rozdíly v kvalitě bývají často zásadní. Kvalitní produkt kromě správného fungování i dlouho vydrží a po nošení nezapáchá.

Typický příklad spodní vrstvy z řady CRAFT Active Extreme - ergonomický střih, lehký elastický materiál, ploché švy v dámském střihu...... a pánský model. Oba disponují mesh panely a kombinací několika různých polyesterových vláken v tkanině.

Na co pozor při nákupu?

Mezi nejčastější omyly při nákupu patří přisuzování zázračných vlastností, třeba že merino zahřívá i mokré, což není pravda, pocit tepla souvisí se správnou regulací množství potu na pokožce. Navíc to, že je v popisu produktu o merinu zmínka, ještě neznamená, že je z něj vyroben ze 100 %, často může jít jen o malé procento. I v rámci merina existují kvalitativní rozdíly, jednu z nejkvalitnějších vln mají ovce z Nového Zélandu. Dávno už ale neplatí, že merino je jedinou “správnou” volbou. Existuje spousta syntetických vláken, které v některých ohledech překonávají to, co příroda nadělila zvířatům.

Cyklobunda CRAFT ADV SubZ Lumen s výraznými reflexními prvky pro pasivní bezpečnost.

Střední vrstva

Jako druhou vrstvu volíme materiály, které absorbují vlhkost ze spodní vrstvy, dýchají, dávají přebytečné vlhkosti možnost, aby se vypařila. S ohledem na vnější podmínky může jít o různě teplé varianty, dobrým řešením je i to, že místo jedné silnější vrstvy zvolíte dvě tenčí. Takto se vytváří mezi povrchy látek další prostor, který funguje jako izolace.

Vhodný materiál

Záleží na druhu sportu a počasí, ale nejčastěji jde o různé nátělníky, mikiny, košile nebo tenké bundy, které mohou být vyrobené z bavlny nebo umělých látek, nejčastější je kombinace. Na turistiku jsou dobré softshellové materiály, na kolo řešíme i vhodný střih a kombinaci různých materiálů na různých částech střední vrstvy, přední strana může více odolávat větru, zadní má na starosti hlavně zmiňovanou regulaci vlhkosti.

Pánský set CRAFT CORE Wool Merino kombinující merino vlnu s umělými vlákny a ...... stejně jako dámský disponuje plochými švy příspívajícími k příjemnému nošení.

Ochranná vrstva

Co si oblečeme navrch, záleží na počasí, disciplíně, ale i na preferencích sportovce. Každý snáší chlad jinak, někdo je subtilnější, jiný otužilý… Cílem však zůstává, jak jsme popsali v úvodu, tepelný komfort.

Když se opět zaměříme na cyklistiku, opět přední vrstva, tedy hrudní část, může být odolnější z důvodu proudění vzduchu, látka bývá větru- a voděodolná. Existují bundy i kalhoty, které jsou vyrobené z takového funkčního materiálu celé, ale ty jsou určeny jen do velmi nízkých teplot, na podzim a na jaře by nám v nich bylo moc teplo.

Prodyšnost je důležitá i u vnější vrstvy, přece nebudeme zabaleni jako v igelitu.Toho lze docílit použitím různých materiálů na různých částech oblečení nebo přítomností větracích otvorů. Propracované cyklistické bundy mají takovéto otvory i zapínací, abychom je cestou do kopce mohli rozepnout a před sjezdem zapnout.

Kvalitní návleky, rukavice i čepice - naprostý základ pro teplotní komfort.

Déšť a vítr

Když je venku mokro nebo prší, je dobré znát rozdíl mezi voděodolností a nepromokavostí. Oblečení, které je voděodolné, je připraveno odolávat občasným cákancům od kol nebo jemnému mrholení. Na jízdu v dešti nebo po mokrých silnicích už je třeba hledat speciální výrobky určené do takových podmínek. Dobrým pomocným ukazatelem je vodní sloupec - čím je vyšší číslo, tím větší je odolnost oděvu. Často je ale odolnost vykoupena zhoršeným větráním a vyšší cenou.

Při silném větru je dobré mít extra větruodolnou vrstvu s sebou, kterou v případě pocitu chladu oblékneme, na bajku se “neprofuky” používají hlavně do sjezdů. Celodenní pohyb v takovéto pláštěnce se nedoporučuje, izoluje až moc, tělo se přehřívá, příliš se potí, a nakonec se podchladí.

Cyklobunda CRAFT ADV SubZ Lume je nejen částečně voděodolná, ale má i výrazné reflexní ošetření.Větru- i voděodolná je i dámská CRAFT ADV Bike SubZ v líbivé červené barvě.

Údržba a životnost

Kromě kvality výrobku má na vaši spokojenost s oblečením vliv i to, jak se o něj staráte. I ta nejluxusnější věc při nevhodném praní rychle ztratí své vlastnosti a přestává fungovat. Všeobecná rada je používat prostředky určené na sportovní oblečení, nemají v sobě tolik změkčovačů a nenarušují strukturu materiálu. Moderní pračky mají i program určený na sportovní prádlo, s teplotou do 30 °C a ždímání na nižší otáčky. Řešením je i ruční praní, každopádně při správné péči vám kvalitní výrobek vydrží několik let.


Pokud neholdujete upnutému oblečení, pak jsou kalhoty CRAFT ADV Offroad SubZ skvělou volbou.
Jestli se věnujete různým sportům, je pro vás jistě dobrou zprávou, že většinu funkčního prádla lze využít univerzálně, a tedy oblečení zakoupené na kolo můžete klidně nosit i na běh, turistiku nebo běžky. Když už investujete nemalé prostředky například do kvalitní spodní vrstvy, bude se vám hodit i na civilní nošení. Třeba na vánočních trzích budete jediný, kdo se neklepe zimou

report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?

Podobné články

Zimní cyklistické bundy - chrání, hřejí a co ještě? PR článek

Zimní cyklistické bundy - chrání, hřejí a co ještě?

Ježdění v zimě má své kouzlo. Důležitým faktorem je ochrana před chladem, srážkami, ale i vhodné odvětrávání a viditelnost. Opět přinášíme několik tipů.
Zimní rukavice na kolo - abychom nepřimrzli k řidítkům PR článek

Zimní rukavice na kolo - abychom nepřimrzli k řidítkům

Jízda na kole může být příjemná i v zimě, základem je samozřejmě tepelný komfort. Přinášíme vám několik tipů na ochranu rukou před chladem.
Doplňky pro zimní ježdění - cyklistika, celoroční sport PR článek

Doplňky pro zimní ježdění - cyklistika, celoroční sport

Zima už nemusí být výmluva. Funkční oblečení a doplňky do různých podmínek a terénu umožňují jezdit prakticky celoročně. Čím byste mohli doplnit svoji výbavu?
keyboard_arrow_up