Tip na výlet: Náměšťské kolečko

Nenáročný cyklovýlet méně známou krajinou Vysočiny, vhodný pro celou rodinu. Možná budete překvapeni, že i v kraji kopců a lesů najdete kousek roviny plný rybníků a rybníčků, typické to úkazy spíše pro Jižní Čechy.

  • Náročnost: nízká
  • Vhodné kolo: horské HT, krosové, gravel
  • Délka: 35 km
  • Převýšení: 344 m
  • Terén: 60 % nezpevněné lesní cesty, 40 % zpevněné lesní cesty
  • Trasa: na Mapy.cz
  • Poznámka: Myslet na dostatek občerstvení s sebou (na cestě není možnost zakoupit).


Hlavní je mít plán

Jednu jarní sobotu jsme si ráno narychlo sedli a naplánovali jednodenní rodinný výlet. Vybrali jsme si okolí Náměště nad Oslavou. Jelikož blízké okolí Náměště již celkem dobře známe, zejména cesty v sousedství Dalešické přehrady, která se nachází jižně od města, naše volba tedy padla na dosud neprobádanou západní stranu Náměště. Abych řekl pravdu, moc jsem od toho nečekal, respektive jsem čekal monotónní jízdu lesem, sem tam nějakou vesničku, prostě nic extra. Ale jak tomu bývá, a už jsem s o tom několikrát přesvědčil, čím méně člověk plánuje tím více bývá výsledkem překvapen.

Polní cesta mírně zvlněnou krajinou ze Spáleného dvora.Lom u Kojatína v létě ideální místo ke koupání po zbytek roku krásné místo k zastávce.

Jižní Čechy? Ne tohle je Vysočina

Startovní a zároveň cílové místo našeho kolečka byla železniční stanice v dědince Studenec ležící asi pět kilometrů západně od Náměště nad Oslavou. Naše cesta začala po cyklotrase 5207A, která je ze začátku souběžná se zelenou turistickou značkou a vede nejprve po asfaltové zpevněné cestě kolem shluku budov Ústavu biologie obratlovců AV. Po projetí okolo akademické půdy už přichází na řadu půda zahrádkářská a chatařská, cesta se zde postupně změní na hliněnou polní a ráz krajiny začne nápadně připomínat krajinu Jižních Čech. Průjezd okolím malebných rybníků zcela jistě nadchne srdce nejednoho cyklisty.



Cestou lemující rybníky přijedeme až do obce Prozďatín, pro projetí celou obcí zahneme vlevo na neznačenou polní cestu, po které se dostaneme až do další dědinky Kojatín. Dále pokračujeme po cyklostezce 5208, která nejprve překoná krátkou pastvinu a poté vás už po asfaltové silnici dovede kolem Vladíkovského rybníka do obce Vladíkov. Z této vesničky pokračujeme dále již po stezce 5206 kolem rybníka Podhájek, lesní cestou a později po málo frekventované silnici ke Spálenému Dvoru. Který projedeme poté opět mineme severně obec Kojatín a zastavíme se u místního zatopeného lomu.


Lom u Kojatína

Voda, balzám na cyklistovo tělo

Dnešní trasa není kdovíjak dlouhá a proto zbývá spousta času i na necyklistické aktivity. Proto u tohoto lomu, zejména v teplých letních dnech, stojí za to zastavit na chvíli rozjímat a svlažit svoje tělo v průzračné vodě, případně jen chvíli lenošit na břehu a kochat se krásným výhledem.

Stezka 5208 směrem k obci Pyšel

Pyšel „Moravské Lurdy“

Další cesta pokračuje po stezce 5208 směr Pyšel. Následuje asi dvoukilometrový úsek, který vás nejprve vede nezpevněnou lesní cestou, která poté přechází v cestu polní. Po ní dojedeme až do obce Pyšel. Zde, pokud je vaše vyjížďka rodinného charakteru, stojí za to zastavit. V centru obce se nachází pozůstatek gotické tvrze ze 14. století a právě naproti této tvrzi je k dispozici celkem zajímavé dětské hřiště.

Centrum obce Pyšel, naproti staré tvrzi ze 14. století se nachází mino jiné i hezké dětské hřiště.

Pro ty kteří chtějí poznat něco více z této malebné obce doporučuji navštívit poutní místo (jeskyně), které se nachází kousek za posledním domem po žluté turistické značce. Malá jeskyně je také nazývána „Moravské Lurdy“ a zdejší socha Panny Marie prý byla skutečně z Lurd přivezena.

Jeskyně Pyšel, též nazývána Moravské Lurdy, se nachází v lesíku za obcí Pyšel kousek od kaple Panny Marie.
Pokračujeme nejprve polní a poté lesní cestou stále po stezce 5208, kolem lesního rybníčku Podkova, krásným údolím podél potůčku Podkovák až do dědinky Vaněč.

Stezka lesním údolím podél potoka Podkovák nabízí spoustu interaktivních prvků

Mlynářská cyklostezka

Po přejetí řeky Oslavy v obci Vaneč se vydáme po jejím proudu, konkrétně po Mlynářské cyklostezce číslo 5109.
Mlynářská cyklostezka je 170km dlouhá trasa, která vede z Nového Města na Moravě až k česko-rakouské hranici do města Hardegg a sama o sobě je výborným tipem na výlet.

Cesta po Mlynářské stezce podél řeky Oslavy
My na této trase projedeme jen kratší úsek údolím řeky Oslavy kolem Jeřábkova-Chládkova mlýna a v obci Naloučany se z ní odpojíme na trasu 5209 a vystoupáme z údolí směrem k rozhledně v Ocmanicích.

Mlynářská stezka kousek od Jeřábkova - Chládkova mlýna
Od rozhledny se po neznačené cestě přes stromořadí u Dvorku a kolem rybníka Dubovec opět napojíme na stezku 5209. Tento úsek trasy jde také projet stále po stezce 5209, ale vyhnete se tak rozhledně v Ocmanicích, což by byla škoda. Po vyjetí od rozhledny lehce protneme obec Častotice a již po asfaltové silnici dojedeme zpět na parkoviště u vlakového nádraží v Studenci.

Rozhledna Ocmanice, 15 metrů vysoka, jehlanovitá rozhledna z roku 2004 nabízí krásný výhled do krajiny v okolí. Vstup zdarma.

Závěrem

Trasa vede převážně méně zalidněnou krajinou přes malé dědinky, kde není zejména o víkendu velká možnost zakoupit nějaké občerstvení. Restaurace tu nejsou žádné a menší vesnické obchůdky fungují pouze ve všední dny. Při plánování tohoto výletu je tedy zapotřebí myslet na to, že veškeré jídlo a zejména pití je nutné vzít s sebou na kolo.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Singltrek Suchák: pěšinkami okolo kopce a pevností

Singltrek Suchák: pěšinkami okolo kopce a pevností

Zajezdit si po cestičkách v lese, mimo asfalt a turistické trasy, je myslím důvod vynálezu horských kol. Projekt Singltreků může být naším vodítkem v tomto světě, kde každý šlape za své a cestou i něco vidí.
Mini bikepacking na ostrově Utö

Mini bikepacking na ostrově Utö

Brázdění štěrkových cest na ostrovech v Baltském moři představuje snad to nejpříjemnější, co může Švédsko cyklistům ze světa nabídnout.
Tip na výlet: Prajzskou kolem dokola

Tip na výlet: Prajzskou kolem dokola

Prajzská. Zvláštní a pro přespolní těžko uchopitelné slovo, jehož přesný význam znají snad jen obyvatelé Moravskoslezského kraje. Nicméně oblast Prajzské dokáže nabídnout skvělé podmínky pro nenáročnou cyklistiku, jak si ukážeme v dnešním článku.
keyboard_arrow_up