Test: Bunda ELEVEN ULTRA LIGHT FLUO F150 - společník do nepříznivých podmínek

Test: Bunda ELEVEN ULTRA LIGHT FLUO F150 - společník do nepříznivých podmínek

Limitem jezdce nemusí vždy být jeho výkon. Pokud sedláte své kolo bez odpovídajícího oblečení, může i tohle mít za následek diskomfort při jízdě. A tím nemyslím jen dres a spodní vrstvy, byť jsou sebedůležitější.

Jarní rána a podvečery jsou ve znamení nestálého počasí a nejeden cyklista se potýká s otázkou, co si vzít na sebe na celodenní výjezd nebo jen ranní cestu do práce. Do testu jsem si proto vybral tuto ultralehkou větru odolnou bundu od českého výrobce cyklistického a dalšího sportovního oblečení. Velmi mě zajímá, jak si povede, obzvlášť na mých brzkých ranních jízdách do práce kolem jezer a řek.


První dojem – status bunda?

Konkrétně se jedná o novinku v podobě ultra lehké šusťákové, převlekové bundy. Před vybalením z prodejního obalu jsem si myslel, že mi byla dodána košile ve fluo barvě. Bunda je opravdu z jemného 100% PES materiálu a jako první mě napadá, jak bude vypadat po prvním složení do kapsy.

Jemný 100% PES materiál

Hledám tedy v obalu nějakou kapsičku, do které si bundu složím, abych ji mohl s sebou pohodlně převážet. Tu ale nenacházím, ještě před použitím tedy objevuji první velice praktickou záležitost, a to všitou stahovací kapsu přímo na vrubu z bočního švu bundy. Bunda samotná má rukávy a spodek olemovány elastickou gumou.


prakticky umístěná vlastní kapsičkaolemování otvorů

Praktické využití - je jen pro cyklisty?

Možná si říkáte, kdy takový kousek oblečení využijete. Když je zima, sáhnete po dresu s dlouhým rukávem nebo návlecích. Případně pak podle aktuální teploty volíte nějakou cyklistickou mikinu nebo jinou, hrubší bundu.


Jenže počasí se mimo letní období poněkud mění a jarní či podzimní rána bývají chladná, často nás nepřekvapí ani lehký déšť. A touto cestou se rozhodli jít i návrháři z Eleven. Kupříkladu já se vždy ráno chystám na cestu do práce, v době kdy se nový den hlásí o slovo a teploty se pohybují okolo 10 °C. Nechci si na sebe brát zbytečně více vrstev, než je samotný dres, a odpoledne už je při návratu domů dostatečně teplo. Tahle varianta mi přišla jako nejvhodnější. Pocitová teplota totiž rozhodně nemusí odpovídat té uváděné. Takže pokud je větrno nebo se případně objeví nějaké mrholení či déšť, je její použití na místě. Možná to bude znít zvláštně, ale tím, že bunda skutečně neprofoukne, je v ní pocitově o poznání tepleji.


Když to objektivně zhodnotím, je Ultra Light Fluo F150 vhodná jak pro cyklisty, tak i na turistiku. Na běh bych ji osobně nepoužil, pravděpodobně byste se v ní zpotili a tohoto pocitu už se pak nezbavíte až do doběhnutí - nejedná se o funkční materiál. Záda jsou složená z větrací části a další vrstvy tkaniny.

odolá lehčímu deštiZádová část z vnitřní strany

Detail zádové tkaniny

Celkové shrnutí

Jedná se o skladnou, lehkou bundu do větrného počasí a lehčího deště ve výrazné fluo barvě. Vlastnosti pláštěnky úplně nemá, nicméně je možné se na ni při dešti spolehnout jako na tzv. “dojezdovku”. Je schopna lehčímu dešti odolávat asi 10 - 15 minut. Nevýhody jsem u tohoto kousku nenašel, jen musíte počítat s tím, že bunda bude vždy vypadat pomačkaná ze způsobu jejího skladování, přece jen je složená ve vlastní kapsičce.

Při své výšce 190 cm a hmotnosti 85 kg jsem zvolil velikost XL. Co se týče zádové oblasti a konců rukávů, obával jsem se, že se mi budou vyhrnovat, a bunda se tak stane nepohodlnou. K tomuto však nedošlo, nošení je příjemné a délka rukávů odpovídající. Celková zjištěná hmotnost je 112 g a její aktuální cena pak 1990 Kč. Detaily z e-shopu zjistíte na tomto odkazu.
info
Testy a představení produktů se realizují s produkty a materiály zapůjčenými od dovozce dané značky nebo z MTBIKER shopu. Jejich obsah a závěr je subjektivním názorem autora.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
Reneks2 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

5 chyb aneb jak se vyhnout akutní blokaci zad

5 chyb aneb jak se vyhnout akutní blokaci zad

Když milovníka kola chytnou záda, tak jediné, co ho zajímá je kdy tato nepříjemnost odezní a bude moct opět naskočit do sedla. Tento stav právě prožívám, tak bych se s vámi chtěl o tuto zkušenost podělit.
Test: Porovnání 6 indoor cyklistických platforem

Test: Porovnání 6 indoor cyklistických platforem

Nabídka virtuálních cyklistických platforem je pestrá a všichni si z ní můžeme vybrat takovou, která pomůže splnit naše cíle.
Test: Rock Machine Gravelride e500 Touring - (mezi)městský expres

Test: Rock Machine Gravelride e500 Touring - (mezi)městský expres

Gravel s motorem. A k tomu s blatníky, zadním nosičem a integrovaným osvětlením. Pro mnohého bikera i silničáře ztělesnění jejich nočních můr. Ale i přesto zde najdeme skupinku cyklistů, kteří elektrický gravel s “městským paketem” dokáží ocenit. Co všechno tento typ kola dokáže uživatelům přinést?
keyboard_arrow_up