Světový pohár v Novém Městě na Moravě opět na mokru

O víkendu se v Novém Městě na Moravě jel další ze závodů světové série v olympijském cross country. Závod byl bohužel opět bez diváků a ani houbařům nebylo přáno tak jako minulý rok. Závod jsme tak mohli sledovat na televizních obrazovkách nebo online. Kdo si s tratí po deštích poradil nejlépe a jak dopadli naši závodníci? To vše se dočtete níže.

V tréninkových dnech zasáhly většinu našeho území silné deště a Nové Město na Moravě nebylo výjimkou. Podmínky pro trénink tak měli závodníci ztížené a promítlo se to také do samotného závodu. V neděli bylo počasí znatelně lepší, ale ani tak nestihla trať vyschnout a potrápila i technicky nejzdatnější jezdce. Oproti minulému roku se spousta míst vyjezdila a o klouzavé kořeny nebyla nouze.

Ženy Elite

Ženy vyrazily na trať v jedenáct hodin a dvacet minut. Podmínky nepřály rychlému závodu a do technických výjezdů se spíše běhalo, než jezdilo. Při dlouhém zaváděcím kole jsme mohli vidět sebejistý výkon od Loany Lecomte z Francie, která v nejdelším stoupání ujela všem soupeřkám, a o závodě bylo rozhodnuto. To ovšem nemůžeme říct o nižších příčkách, kde jsme mohli vidět souboje o další pódiová umístění. Smůlu si bohužel vybrala v tomto závodě Kate Courtney, které se nejdříve rozbila brzdová páka, a poté ještě přišel defekt zadního kola. O přední příčky tak bojovala Haley Batten, kterou dokázala zdolat Rebecca McConnel. Na čtvrtém místě s velkým odstupem dojela Pauline Ferrand-Prevot, která i navzdory k zranění v short tracku nastoupila do závodu. Poslední pódiové místo si vyjela Evie Richards.


Z našich jezdkyň se nejlépe umístila Tereza Tvarůžková, která dokázala se startovním číslem 109 dojet na 29. pozici. Smolný závod si zažila také Jitka Čábelická, která byla vytlačena soupeřkou na Rock´n´Roll sekci, načež musela dvakrát rovnat řídítka do správné pozice a později ještě namotala mlíko do předního kola, což ji stálo spoustu pozic, a nakonec dojela až na 32. místě. Zbývající dvě dámy české národnosti – Karla Štěpánová a Jana Czeczinkarová dojely na 51. a 61. příčce.

Muži Elite

Muži startovali, jak je zvykem, později, a to dvacet minut po třetí hodině odpolední. Díky tomu měli trať už trochu proschlou, a závod tak byl o něco rychlejší, ale i tak spousta jezdců technické výjezdy běhalo a pády se nevyhnuly ani takovým jménům, jako je třeba Nino Schurter. Při zaváděcím kole byla na špici poměrně velká skupina jezdců, kterou vedl Victor Koretzky, Jordan Sarrou a Mathieu van der Poel, kteří měli na sebe nabalené soupeře jako Pidcock, Schurter nebo Ondřej Cink. Po chvíli ale začali van der Poel s Pidcockem dominovat a zbytku startovního pole ujeli. Přibližně v polovině závodu v jednom z výjezdů Pidcock nastoupil a van der Poelovi definitivně ujel a opakoval se scénář ze závodu žen. Nicméně za první místem se opět odehrávaly krásné souboje, například van der Poel a Flückiger, kteří se přetahovali až do posledního kola, kde nakonec van der Poel svému soupeři ujel. Za nimi se stabilně pohyboval osamocený Ondřej Cink, který si dojel pro krásné čtvrté místo. Za ním sváděli souboj Hatherly, Sarrou a Schurter. Nakonec se o páté místo a poslední pódiové umístění poprali Hatherly se Sarrouem a Schurter dojel až na sedmé pozici.


Českých zástupců bylo na trati více, nejlépe se po Cinkovi s tratí popasoval Jan Vastl, který dojel na 51. pozici, dále Jan Škarnitzl 53., Josef Jelínek 81., Tomáš Paprstka 98. a další.

Závod v Novém Městě na Moravě byl opět náročný a pro závodníky se jedná o jednu z nejoblíbenějších tratí. Příští rok se můžeme těšit na závod opět v jarním datu a snad už za podpory diváků. Dalším závodem nebude Fort William, který byl nakonec zrušen kvůli covidu, ale Leogang kousek od hranic v termínu 12. - 13. 6. Bude to asi první příležitost se podívat na závody i jako divák na místě. Trať by mohla Ondřeji Cinkovi sedět více, co myslíte, stoupne si na bednu?


Výsledky

Ženy Elite:

1. Loana Lecomte (FRA, Massi) 1:25:13 hod.
2. Haley Batten (USA, Trinity) +1:39 min.
3. Rebecca McConnell (AUS, Primaflor Mondraker Xsauce) +1:51
4. Pauline Ferrand-Prevot (FRA, Absolut Absalon BMC) +2:10
5. Evie Richards (Trek Factory Racing) +2:27
6. Linda Indergand (SUI, LIV Factory) +2:50
7. Sina Frei (SUI, Specialized Racing) +3:22
8. Jolanda Neff (SUI, Trek Factory Racing) +3:39
9. Anne Terpstra (NED, Ghost Factory) +4:06
10. Anne Tauber (NED, CST PostNL Bafang) +4:33
...
29. Tereza Tvarůžková (Expres CZ Tufo Kolín) +7:26
34. Jitka Čábelická (GAPP System - Kolofix) +8:36
51. Karla Štěpánová (Maloja Pushbikers) +11:19
61. Jana Czeczinkarová (LIV Mistral) +13:02

Průběžné pořadí po 2. závodě

1. Lecomte 670 bodů,
2. Batten 525
3. Ferrand Prevot 475
4. Indergand 420
5. Terpstra 330
...
32. Čábelická 104
52. Tvarůžková 48
59. Štěpánová 31

Muži Elite:

1. Thomas Pidcock (GBR, Ineos Grenadiers) 1:20:55 hod.
2. Mathieu van der Poel (NED, Alpecin Fenix) +1:00
3. Mathias Flückiger (SUI, Thömus RN Racing) +1:15
4. Ondřej Cink (Kross Orlen Racing) +2:00
5. Jordan Sarrou (FRA, Specialized Racing) +2:21
6. Alan Hatherly (RSA, Cannondale Factory) +2:28
7. Nino Schurter (SUI, Scott Sram) +3:04
8. Anton Cooper (NZL, Trek Factory) +3:14
9. Titouan Carod (FRA, Absolut Absalon) +3:37
10. Thomas Griot (FRA, Massi) +3:51
...
51. Jan Vastl (Maloja Pushbikers) +8:11
53. Jan Škarnitzl (Cyklostar Trek Pirelli) +8:23
81. Josef Jelínek (Cyklostar Trek Pirelli) -1 kolo
98. Tomáš Paprstka (GAPP System - Kolofix) -1 kolo
112. Tomáš Ševců
119. David Bártek
129. Zdeněk Vobecký

Průběžné pořadí po 2. závodě

1. Van Der Poel 570 bodů
2. Pidcock 490
3. Koretzky 483
4. Schurter 435
5. Flückiger 419
6. Sarrou 375
7. Cink 354
....
48. Škarnitzl 51
69. Vastl 17

Výsledky všech kategorií.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
mtbiker-komunitaCZ 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

XC kola pro první závody - na tréninky i maratony PR článek

XC kola pro první závody - na tréninky i maratony

Máte už něco natrénováno a za sebou i první soutěžní zkušenosti? Narazili jste na limity svého kola? Vyberte si u nás své nové závodní „náčiní“...
Světový pohár horských kol v NMNM 2023: nová kola, souboj generací, barvy a bláto

Světový pohár horských kol v NMNM 2023: nová kola, souboj generací, barvy a bláto

Nové trasy, nová kola, vybavení, barvy všude okolo, ale taky déšť, mokré kořeny a bláto. Především ale skvělé výkony a atmosféru. To vše a ještě mnoho dalšího přinesly první závody světového poháru horských kol.
Pozvánka: Měsíc duben - vlak plný závodů už se rozjíždí

Pozvánka: Měsíc duben - vlak plný závodů už se rozjíždí

Soustředění, jarní kilometry a zimní přípravu máme za sebou a tak přišel čas přetavit tréninkové hodiny do závodů.
keyboard_arrow_up