Test: Craft ADV Offroad bib – jak mít vše po ruce

Každý víme, že alfa a omega dobrého švihu je stav kola i vašich nohou. Co ovšem dokáže pěkně zkazit legraci, je otlačený zadek. Všichni to známe.

V nohou již pár hodin, domů to mám ještě daleko, ale už pomalu nemůžu na kole sedět, všechno tlačí, pořád se v sedle vrtím, takže bych už nejraději byla rychle doma. Kvalita kalhot a vložek je často opomíjeným, ale důležitým faktorem pro pohodlí na delších vyjížďkách. Není nic horšího, než mít otlačený zadek, na který si pomalu nemůžeme ani sednout, nepříjemně škrábající švy nebo nedej bože nejednotně vypálené proužky!

Kalhot jsem vyzkoušela už spousty, ale málokteré bych doporučila nebo si je koupila znovu. Za dobu, co jezdím na kole, a že toho ročně najedu kotel, jsem se naučila investovat do bibsů (v překladu kraťasů na kolo). Nekupuju si sice astronomicky drahé švýcarské kraťasy, ale ani tak není investice malá. Nedávno se mi do ruky, nebo spíše pod zadek, dostaly kraťasy od švédské značky Craft, která patří mezi nejlepší výrobce sportovního oblečení. Mezi jejich přednosti patří například oblečení na běžky, běžecké oblečení a funkční prádlo. Aktuálně na jejich e-shopu můžeme najít rozsáhlou nabídku cyklo oblečení, kde si vyberou nároční cyklisté s nájezdem desítek tisíc kilometrů ročně, ale i bajkeři, kteří tráví celé dny na trailech a nebojí se ušpinit. Craft myslí i na slečny cyklistky. Dámy si zde mohou vybrat dres hned z několika barevných kolekcí s různými vzory a samozřejmě také kraťasy s několika různými typy vložek.


Craft ADV Offroad bib

Mě na test zaujaly kraťasy s kapsičkami. Proč? Protože mám ráda vše po ruce a nerada hledám po kapsách na zádech. Zvlášť když fotím telefonem nebo foťákem, se bojím, abych ho při zpětném vracení poslepu do kapsy někde nevytrousila. Kraťasy sice podle výrobce spadají do kategorie na lítání v lese na štěrkoletu nebo na horském kole, ale proč je nevyužít i na silnici a nepřidat si pár užitečných kapes navíc? To byly mé první myšlenky….

Materiál a střih

Kraťasy jsou vyrobeny z materiálu Lycra Sport Energy, který slibuje vysokou kompresi pro optimální funkci svalů. Materiál je dobře roztažitelný, ale také umí dobře dlouhodobě držet tvar. Po dlouhém a upoceném dni na kole se na kraťasech netvoří solné mapy, švy neškrábou a ani materiál nikde nekouše.

Šle jsou již standardní výbava každých kalhot na kolo a jsou velmi populární i u cyklistek. Já sama po nich sahám, abych nemusela řešit, jestli mi kalhoty nikde nesjíždí nebo jestli mi netáhne na záda. Tyto šle nikde nekoušou ani nedřou okolo krku. Disponují i poměrně vysokým pasem vpředu, který vám v pozici, kdy sedíte na kole trošku nataženě, zakryje celé břicho a netáhne na něj, což mně osobně nevadilo. A víte, jak poznáte dobře dělané kraťasy? Podle proužků od sluníčka! Nikdo nemá rád rozházené proužky na stehnech. Na koncích kraťasů nalezneme širokou gumu, která ovšem sval nestahuje ani nedovoluje se nohavicím vytahovat.


Kapsičky

Každá kapsička, ať už na dobrůtku či telefon po ruce, se při dlouhých vyjížďkách hodí! Na pravé vnější straně stehna nalezneme skoro celý síťovaný blok. Ten sice na první pohled vypadá křehce a svůj telefon byste do ní nedali nebo se naopak báli do ní trošku naložit, aby se neroztrhla, ale nenechte se mýlit! Síťovina je velmi pružná a já jsem v kapsičce na pravém boku s klidným srdcem vozila jak svůj telefon, tak i kompaktní fotoaparát. Bez protržení, bez ztráty kytičky i telefonu.


Na levém stehně najdete ještě jednu obrácenou kapsičku, která je výrobcem udávána jako větrací nebo si do ní lze dát gely jako se to dělá při závodech, kde si gely závodníci strkají po lem kalhot. Popravdě jsem kapsičce zas tolik nevěřila, abych jí svěřila svoji jedinou tyčinku na trénink.


Ještě zde je nenápadná bederní kapsička na zip, kterou lze použít na drobné penízky či klíče, když si místo klasického dresu vezmete jen tričko a vyrazíte s kamarády k vodě.


Jak vybrat ty pravé?

Pokud si nejste zcela jisti, jestli jsou tyto kalhoty pro vás to pravé ořechové, nezoufejte! Na webu Craftu naleznete selektor cyklistických kalhot, který s vámi krok po kroku nalezne ty kraťasy, které jsou pro vás ty správné.

Jak kalhoty používám?

Na všechny způsoby! Od využití jako obyčejné cyklistické kalhoty, přes odkladiště telefonu, když jsem někoho stíhala na kole až po nahrazování nákupní tašky, kdy jsem velmi ocenila všechny kapsičky, co jsem měla po dresu a kalhotách. Ač se nalézají v sekci pro offroad, kalhoty opravdu ocení každý, kdo nerad pořád šmátrá rukou po zádech a hledá drobnosti, které potřebuje mít stále u sebe. Nezáleží dokonce ani na počasí. Kraťasy jsem v kombinaci s dlouhými návleky vozila za dlouhých chladných květnových dnů a ráda po nich sáhnu i v teplých dnech. Dokonce i když plánuji dlouhé švihy (200+ km), pokaždé mě čeká těžké rozhodování mezi Craft ADV Offroad a Castelli Premio Black.


Plusy:

  • Pravá kapsa na stehně opravdu dobře drží vše a nic nevypadne
  • Materiál nekouše za mokra ani prosolena
  • Vložka

Minusy:

  • Doporučená maloobchodní cena se pohybuje okolo 3 800,-
  • Levá kapsa na stehně

Závěr

Kalhoty po 2 měsících intenzivního používání za každého počasí a následného praní podle návodu stále drží barvu a nikde není ani známka možného párání švů okolo vložky nebo postupného blednutí či vyšisování. Kalhoty bych si určitě ráda koupila druhé na bikepackingové ježdění, kdy chci mít vše po ruce a nemuset hledat ve vacích. Cena 3800 Kč za kalhoty, které užijete na tisíce způsobů, bikepackingem počínaje a epickou 400+ kilometrovou jízdou konče, je velmi dobrá investice.
info
Testy a představení produktů se realizují s produkty a materiály zapůjčenými od dovozce dané značky nebo z MTBIKER shopu. Jejich obsah a závěr je subjektivním názorem autora.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
bohemiacyclingirl 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Spodní trika Craft: správný výběr spodní vrstvy se vyplatí

Spodní trika Craft: správný výběr spodní vrstvy se vyplatí

Větu “venku je zima, pořádně se obleč” slýcháme už od dětství asi všichni. A samozřejmě je to pravda. Nikdo se nechce vracet domů promrzlý.
Test světel KLS: kolik lumenů je potřeba?

Test světel KLS: kolik lumenů je potřeba?

Dny se krátí, ale chuť jezdit je pořád. Je však potřeba to trošku vychytat a na cestu vidět. A taky být vidět. Co nás může zajímat při výběru světla nebo blikačky? Pár světel a rozdílů mezi nimi si ukážeme v tomto testu.
Test: Alé Riparo - když nechcete mrznout

Test: Alé Riparo - když nechcete mrznout

Zimní cyklistické oblečení je pro ježdění v nižších teplotách nezbytnost. Pokud nechcete mrznout, jsou zimní kalhoty a bunda kousky výbavy, do kterých se určitě vyplatí investovat. Jak se osvědčila Alé Riparo R-EV1?
keyboard_arrow_up