Kávová kultura a cyklistika

Kávu jsem začala pít ve svých 16 letech před odletem na cyklistické soustředění na ostrov Mallorca. Každý správný cyklista přeci sedí na sluníčku s kávou a kochá se přírodou. Aspoň tak mi to vyplynulo ze zkoumání fotek na Instagramu.

Do té doby jsem se všem kávopopíječům smála, že já kávu jako povzbuzovač přece nikdy potřebovat nebudu. Pak jsem ale objevila latte macchiato a tím to všechno začalo. Kávu jsem ze začátku brala jen jako zdroj energie, ale moc ji stejně nepila, protože mi nechutnala. Hořká pachuť mě odrazovala a kávu jsem se snažila vylepšovat všemožnými sladkými příchutěmi. Později jsem sama začala objevovat i menší kavárny s kávami z menších pražíren a kávovou chuť jsem si nakonec zamilovala. Doma si ji velmi ráda připravuji jako dezert po obědě, nebo než vyrážím na kolo.


Všeobecně o kávě

Vždy, když něco konzumuji, jsem klidnější, když o tom něco vím. A není to výjimka ani u kávy. Jasně, že jsem začala kávu pít, protože ji pijí všichni cyklisté, ale utrácet peníze za šálek kávy se mi nechtělo a ne všude seženu tak dobrou, jako ji dělají v mé oblíbené kavárně, a na úroveň rozpustné kávy se nesnížím.

Moje první domácí káva byla doslova sladká. Parfémovaná káva s příchutí pomerančů. Postupem času jsem si začala víc a víc zjišťovat informace o přípravě kávy doma a začaly jsme si s mamkou připravovat kávu z liberecké pražírny ve french pressu doma. Kupovaly jsme si stále stejnou mletou kávu dokola, až mě omrzela a na čas jsem tak doma kávu přestala pít.

V létě 2019 mi kamarád ukázal "objev" jménem moka konvička a v ten moment se znovu rozjelo moje zapálení pro kávu. Vytvořila jsem si malý rituál, který spočívá v mletí zrn těsně před přípravou pokaždé jiné kávy.

Účinky kávy na lidské tělo

V kávě lze nalézt kofein, který je silným stimulantem, a díky pití kávy můžeme být více soustředění, protože kofein stimuluje centrální nervovou soustavu, potlačuje únavu blokací adenosinu a zlepšuje náladu díky zvýšení produkce dopaminu, serotoninu a adrenalinu.

Rozpad kofeinu ale trvá šest hodin a při pití kávy před usnutím může narušit kvalitu spánku, konkrétně hluboký spánek, který je pro mozek velmi důležitý. To znamená, že i když usnete, spánek nebude kvalitní. Vysoké dávky kofeinu, které jsou však velmi individuální, mohou vést k neklidu, nadměrnému pocení a bušení srdce. Na kofein, jako na každou drogu, si tělo velmi lehce zvykne a pro dosažení účinku bude vyžadovat stále větší "dávku". Zajímavý je třeba příklad Honoré de Balsaca, který při svém nočním psaní pojídal na lačno jemně namletou kávu, protože káva naředěná vodou pro něj už neměla dostatečné účinky.

Místo: Hradec Králové
Káva však obsahuje množství látek užitečných pro naše tělo, jako jsou antioxidanty, díky čemuž je káva velmi prospěšná pro naše zdraví. Také snižuje riziko diabetu 2. typu (snížená citlivost tkání na inzulín), rakoviny jater, Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby.
Kávu tedy rozhodně ano, ale v přiměřeném množství, a pokud dodržíte jednoduchá pravidla pro lepší požitek.

Tři jednoduché rady pro užívání kávy

  • Kvalita vždy před kvantitou! Koupit kilo kávy v supermarketu je sice levné, ale zase pořádně nevíte, odkud káva pochází, jak dlouho uběhlo od jejího pražení a jak dlouho už čeká zabalená. Vždy je lepší kupovat kvalitní kávu od lokálních pražíren. Budete mít záruku, že káva má opravdu chuť, je čerstvá a také podpoříte lokální produkt. Vždy je lepší kupovat celá zrna, která si těsně před použitím namelete.
  • Pozor na čas! Snažte se pít kávu nejméně 6 hodin před spánkem, protože rozpad kofeinu je právě 6 hodin. 25 % přijaté dávky kofeinu ovšem v krvi putuje ještě 12 hodin po konzumaci kávy.
  • Káva s mlékem není problém, ale dávejte pozor, jaké „mléko“ si dáváte. U rostlinných si velmi pečlivě přečtěte složení a sojovému se raději vyhněte velkým obloukem.

Jakou roli hraje v životě člověka to, co rád konzumuje nebo dělá?

Zde vzniká velmi jednoduchá rovnice. Pokud člověk konzumuje a dělá, co má rád nebo ho baví, jeho produktivita či chování vůči druhým bude na velmi dobré úrovni a bude schopen šířit tato pozitiva dál.

Prodejna Bianchi, Bergamo, 2019

Jak se užívání kávy promítá do cyklistického sportu?

Káva obsahuje kofein, který stimuluje nervovou soustavu, vytváří v těle nepřímo vyšší koncentraci dopaminu, serotoninu a adrenalinu. Dát si kávu před tréninkem nebo výletem je tedy velmi dobrý způsob, jak si ho více užít. Samozřejmě nenahradí dobrou společnost na kole. Výlet na kávu poslední dobou beru spíše jako dobrý důvod si s někým, s kým normálně na trénink nepojedu, protože bych mu nestačila, vyjet. Poznat nové kavárny nebo cukrárny, a hlavně nepospíchat. Zastávky na kávu uprostřed tréninku jsou také skvělým odpočinkem při náročném tréninku nebo osvěžením za horkých letních dnů.

Další zajímavé čtení:

report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
redakcia 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Španělsko - Dénia: kolo, výhledy a vůně pomerančů

Španělsko - Dénia: kolo, výhledy a vůně pomerančů

Březnové teploty jsou v našich zeměpisných šířkách dost nepředvídatelné a odsedět si na kole alespoň 3 hodiny tak bylo pro mě nemožné. Ale pak přišla nabídka za pět dvanáct. Jarní soustředění našeho klubu ve španělské Dénii! Vamos!
Bikepacking v Rumunsku aneb Route 66 pro bikepackery

Bikepacking v Rumunsku aneb Route 66 pro bikepackery

Pokud hledáte další tip na bikepackingový výjezd, Rumunsko už není jen Route 66 pro motoristy, ale i pro cyklisty. Nekonečné cesty s nádhernými výhledy jsou ideální pro bikepackingovou túru plnou zážitků.
Tip na výlet: Calp - po stopách Zwift Academy

Tip na výlet: Calp - po stopách Zwift Academy

Pojďte se se mnou podívat do populární tréninkové lokality profesionálních týmů vyhledávané díky ideálnímu mikroklimatu a krásnému prostředí – na Costa Blancu.
keyboard_arrow_up