Tip na výlet: Javornické okruhy - zapomenutými lesními traily

Javornické okruhy jsou síť mountainbikových stezek a cykloturistických tras, které se nachází kolem Javornického masivu. Nejedná se o značené trasy ani singletrackový resort, stezky vznikly za pomoci nadšenců a pro orientaci po nich je vhodné použít GPS zařízení.

My jsme si pro svůj výlet vybrali nejhezčí a zároveň nejnáročnější okruh s vypovídajícím názvem Přes 3 tisícovky, 2 rozhledny a 1 hrad. Na internetové stránce javornických okruhů se dozvíme, že vhodné kolo pro zdolání této trasy je mtb/full, tak na základě toho beru svoje XC kolo, ale neztratil by se tady ani trailový full.

Parametry trasy:

  • Určení: těžké XC / středně těžký AM/Trail.
  • Náročnost: Těžký terén pro XC, středně těžký pro trailová kola, náročné výjezdy i sjezdy. Nevhodné pro úplné začátečníky, velká fyzická náročnost, spousta výjezdů je prudkých a v terénu.
  • Kdy jet: Sucho je ideální, ale i po dešti se dá, místy bude trochu slizko a blátivo.
  • Povrch: 45 % terén; 35 % polní, lesní cesty; 20 % asfalt.
  • Délka trasy: 47 km
  • Převýšení: 1457 m
  • GPX od Javornických okruhů, GPX mé trasy.
  • Strava


Javorník

Javorník se nachází u okraje národního parku Šumava, nedaleko známého resortu Zadov, kde se mimo jiné nachází sjezdovka a jezdí se tam například český pohár v XCO nebo Enduro Serie. Po příjezdu do Javorníku už na vás čeká krásný výhled do krajiny a také několik místních restaurací.

Hurá na kolo

Okruh začíná cestou do kopce na vrchol Javorníku, kde najdeme rozhlednu a bufet s občerstvením. Dál nás čeká první sjezd, a to po turistické trase, který navodí atmosféru, v jaké se bude ubírat celá vyjížďka. Sjezd je kořenový, místy odkloněný a nechybí sem tam ani nějaký ten kámen. Po sjezdu se vydáme po lesní cestě, která se změní v singletrail a dovede nás ke kapličce na Svatý Jan. Z toho se vydáme dále po pěšince až na vrchol Ždánov, kde nás čeká jeden z nejtechničtějších výjezdů celého výletu. Doporučuju si trochu pošetřit síly před závěrem, ať ho zvládnete zdolat! Ze Ždánova se vydáváme opět cestou z kopce dolů, kde v rámci závodu Pazdřivec vznikl nový technický trail. Dostanete se na něj z prudké lesní cesty. Chce to jet pomaleji a sledovat, až se vpravo objeví pěšina (není v GPX). Trail začíná v nízkém porostu mezi stromky a pokračuje dále do lesa, kde se před námi objeví několik zatáček. Na závěr si pro nás stavitelé trailů připravili přejezd starého vojenského bunkru přes dřevěnou lávku.
Po sjezdu z bunkru dojedeme na cestu a pokračujeme směrem na kopec Chlum, pod jehož vrcholem se dáme doleva na vrstevnici, kde na nás po pár metrech čeká zábavný sjezd úzkým singletrailem. Po sjezdu se napojíme na silnici, která nás dovede do Kašperských Hor, kde zastavujeme a dáváme si pivo v místním pivovaru.


Z Kašperských Hor pokračujeme po málo frekventované silnici do vsi Tuškov, kterou projedeme, a vydáme se krátkým stoupáním po asfaltu a odbočíme na polní cestu. Poté nás čeká sjezd za vísku Opolenec. Ten nás dovede na singletrail vinoucí se po úbočí kopce Borovina, na kterém si užijeme několik záludných kořenových a kamenitých pasáží. Za sjezdem pokračujeme stoupáním do vesnice Bohdašovice, za kterou se nám nabídne krásný výhled na místní kopce a pastviny, který uchvátí nejednoho cyklistického romantika.
Za těmito krásnými výhledy se vydáme směrem na vrchol Platoř, projedeme přes náhorní plošinu a rychlým sjezdem po louce dolů, tady doporučuju dávat pozor, není problém tu atakovat osmdesátku, ale nikdy nevíte, co vás pod vzrostlou trávou čeká. Za sjezdem pokračujeme přes Janovice k obci Záluží, kde se napojíme na červenou turistickou trasu, která nás až na jednu výjimku dovede zpět ke kopci Ždánov. Do obce Albrechtice nás čeká další techničtější výjezd lesem, který určitě ocení XC založení výletníci. Z Albrechtic začneme stoupat na kopec Sedlo, kde nás čeká nádherný výhled na Kašperk a široké okolí a to vše díky vysoké rozhledně.


Jakým sjezdem se vydat?

Ze Sedla nás čeká těžké rozhodování, a to na základě našich technických schopností. Díky nově vzniklému trailu Epona v rámci trail centra Sušice můžeme pro sjezd klidně využít ten. Sice je techničtější, ale zkušenější jezdec jej zdolá bez problému i na pevném XC bez teleskopické sedlovky. Dále můžeme využít jednu z RZ (rychlostní zkouška), kde se jezdí sušické enduro v rámci evropské enduro série. Jedna z RZ se odpojuje z trailu Epona doleva, směrem do lesa, kde na nás čeká těžký kamenitý sjezd se spoustou schodů a záludných zatáček. Další na výběr je RZ, která vede od rozhledny ještě dále do kopce a kde se nachází slavné sušické Val Di Sole. Pro ty, kteří nemají rádi technické sjezdy, se nabízí i objízdná varianta všech těchto trailů.
My volíme RZ, která se odpojuje z trailu Epona. Na pevném XC je to už slušná technika, ale přesně tam se dnešní XC posouvá, tak je třeba trénovat. I tak ale doporučuji tento trail spíše ostřílenějším jezdcům. Není jednoduchý ani na endurovém kole. Po těžkém sjezdu, kde dostanou ruce zabrat, nás naštěstí čeká dlouhý výjezd, a to až na samotný hrad Kašperk. V letních měsících si určitě užijete výjezd pekelnou výhní po louce s příznačnou přezdívkou „louka dusivka“. V závodním tempu dá tahle louka zabrat, naštěstí ve výletním je to o něco lepší.


Hrad Kašperk

Louka dusivka, dále cestou po turistické značce a jsme na hradu Kašperk. Ten se tyčí na kopci a je z něj vidět na další přilehlé, ale i vzdálené vrcholy. Na hradě na nás čeká občerstvení s usměvavou obsluhou. Lze si dát tady něco k pití i k snědku, určitě se doporučuji tady zastavit. Z hradu Kašperk se vydáme dále po turistické značce na Kavrlík a Ždánovský okruh, který objíždíme ze severní strany. Po něm vyjedeme na závěrečnou tisícovku, a to Královský kámen. Poslední výjezdy jsou hodně prudké a dlouhé, je třeba s tím počítat a nechat si nějaké síly stranou. Z Královského kamene si užijeme technický skalnatě kořenový sjezd, kde jezdci na ostřejších kolech můžou pálit hlava nehlava a brzdit musí až na rozcestí „Na Snosu“ od kterého se vydáme k výhledu na Krásné vyhlídce. Odtud po zelené turistické až na Javorník, kde jsme startovali.
Ani závěr našeho výletu nás nenechá vychladnout a opět tu číhají kořenové a kamenité pasáže. Nejdříve překřížíme louku, projedeme kolem chalupy a už na nás čeká první technický brdek přes několik velikých kořenů. Za brdkem se to obrátí okamžitě z kopce dolů, kde vaše jistě nadmíru unavené ruce musí zdolat dlouhou kořenovou pasáž, na kterou je lepší jet rychleji, než pomaleji. Za krátkým sjezdíkem nás čeká opět rychlý technický výjezd, z kterého se vydáme na delší techničtější sjezd. Obzvlášť pozor na nastražené kameny a kořeny na začátku sjezdu mezi dvěma stromy, kde není problém jít přes řidítka. Závěr sjezdu je už víceméně v hrabance.
Abychom měli čas vše zhodnotit, na samotný konec vyjížďky jedeme po lesní cestě do mírného stoupání, které nás dovede až na samotný Javorník, kde si můžeme vybrat jeden z podniků pro své závěrečné pivo. My vybíráme ten nejlépe vyhlížející z nich, a to u parkoviště s rozsáhlým výhledem do místní krajiny.


Závěrem

Javornické okruhy rozhodně nejsou běžné trailové centrum a ani si na něj nehrají. Nečekejte zde odklizené a frekventované traily. Může se stát, že místy budete přenášet kolo přes spadlý strom, ale díky této skutečnosti se tyto okruhy stávají zajímavými trasami, kde kromě pár míst jedete sami nádhernou, nedotčenou přírodou a určitě se sem rádi vrátíte.


Další zajímavé čtení:

report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
mtbiker-komunitaCZ 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH – kde je rozdíl?

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH – kde je rozdíl?

Horská cyklistika se dělí na několik disciplín – od běžného lesního/asfaltového ježdění do kopců až po extrémně náročné sjezdy. Které disciplíny známe a jak se jmenují?
XC kola pro první závody - na tréninky i maratony PR článek

XC kola pro první závody - na tréninky i maratony

Máte už něco natrénováno a za sebou i první soutěžní zkušenosti? Narazili jste na limity svého kola? Vyberte si u nás své nové závodní „náčiní“...
Bike Hero: výzva kousek od Prahy

Bike Hero: výzva kousek od Prahy

Máte rádi cyklistické výzvy? Jste z těch, kdo se raději vydávají na kolo sami nebo v partě než v balíku závodníků, a přitom by se vám líbilo, kdyby vás za výkon někdo odměnil?
keyboard_arrow_up