Jak opravit trail po zimě?

Mnozí z nás při ježdění na kole narazili na lokalitu, která každou zimu víc a víc chátrá a skoky by chtěly trochu omladit a hlavně přišejpit [z angl. shape - tvar]. Takový šejping není nic složitého a půl hodina s lopatou dokáže trail dost pozvednout. Zároveň pokud se jedná o delší trail například v hrabance, tak i hrábě dokážou divy a vyčištění trail dost zčitelní.

Jeden takový trail s pár skoky tu mám i já a nikdo tady nekopal už řadu let. Jedno odpoledne proto s sebou beru lopatu s vidinou, že dvěma skokům dodám tvar a rovnou si je také vyzkouším. Jeden ze skoků je menší transfer, ideální na učení třeba table-topu. Druhým skokem je zase menší step-up, kde se dá naučit ledacos.

Je trail opravdu opuštěný?

Než se ale vrhnete do jakéhokoliv opravování, nejdřív se ujistěte, že nekopete na trailu někomu, kdo se o něj pravidelně stará a jen zrovna neměl čas jej opravit. Také není vhodné, když přijedete na čerstvě opravený trail, který ještě není dostatečně ztvrdlý, nebo je dokonce po dešti a práci místního shapera zničíte. Nikoho nenaštve, pokud na cizím trailu budete jezdit, ale měli byste se chovat tak, abyste trail co nejméně poničili po jeho opravě. Například pokud uvidíte čerstvě opravený skok, který už bude i vytvrdlý, nepřejíždějte ho. Je to nešvar, kdy se skoky místo skákaní přejíždějí a hrana odpalu zmizí velice rychle. Skok poté nebude hezky nést. Ale vraťme se zpět ke kopání.


Jak správně „našejpit“ odpal

Základem při opravování skoku je hlína. Té je tady naštěstí dostatek, a tak nemusím s kýblem chodit po lese a hledat ji. Na hranu odpalu si nejdříve nanosím dostatečně velké množství hlíny a pak se dám do samotného tvarování odpalu. Ať už opravujete, nebo i stavíte nový skok, je základ zvolit a také udržet rozumný rádius, odpovídající délce a povaze skoku. Určitě každý znáte situaci, kdy letíte na přední kolo a říkáte si, co je špatně. To se nejčastěji děje v kombinaci s vysokou rychlostí a nízkým hodně ostrým odpalem. Pokud nemáte velké zkušenosti se skákáním a stavěním, rozhodně doporučuji dělat nejdříve plytké odpaly a postupně je přikopávat, vyhnete se zbytečným nekontrolovatelným letům a pádům.


Tvarování odpalu jde dělat různými způsoby, já preferuji uplácat si plošku na vrcholu odpalu a potom pomalu ladit hranu a rádius. Pro kontrolu rádiu doporučuji pohled z boku, kde jasně uvidíte, zda nemáte v odpalu nějaký zlom nebo bouli. Po kontrole je potřeba vše uplácat, a to ideálně pomocí vlhké hlíny. To znamená využít chvil po dešti nebo s sebou mít na zkropení vodu, bez toho odpal nevytvarujete. Pokud máme odpal hotový, můžeme se přesunout dále.

Trail je třeba zbavit vody

Dost často se stává, že někde pod skokem zůstává voda. Drenáž známe všichni a používá se také při stavbě trailů a jejich údržbě. Na lokálním trailu nemusíme používat štěrk a drenážní trubku, stačí malá drážka vyspádovaná mimo trail a místo po dešti zůstane suché. Drážku lze jednoduše udělat krumpáčem, nemusí být nikterak velká, stačí pár centimetrů široká, aby šla přejet, jen je třeba ji jednou za čas obnovit. Pokud drážka nefunguje, lze udělat větší drenáž i za pomocí rýče a vyskládat ji kameny. Ty budou sloužit nejen k odvodu vody, ale zejména pro přejetí drenážní strouhy, navrch můžeme dát malé množství hlíny. I tady je třeba jednou za čas drenáž vyčistit od bordelu.

A jdeme zajíždět!

Tak skoky máme opravené, místo pod odpalem odvodněné a vyčištěné, je čas zkusit, jak to lítá!

Opravený transfer konečně nese trochu do výšky!
Na opraveném step-up skoku jde oprášit starý dobrý whip.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
mtbiker-komunitaCZ 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Singltrek Suchák: pěšinkami okolo kopce a pevností

Singltrek Suchák: pěšinkami okolo kopce a pevností

Zajezdit si po cestičkách v lese, mimo asfalt a turistické trasy, je myslím důvod vynálezu horských kol. Projekt Singltreků může být naším vodítkem v tomto světě, kde každý šlape za své a cestou i něco vidí.
Od základu: XC, TR, AM, EN, DH – kde je rozdíl?

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH – kde je rozdíl?

Horská cyklistika se dělí na několik disciplín – od běžného lesního/asfaltového ježdění do kopců až po extrémně náročné sjezdy. Které disciplíny známe a jak se jmenují?
FFWD Outlaw 30 – novinka, která mi pomohla přejet Alpy

FFWD Outlaw 30 – novinka, která mi pomohla přejet Alpy

Nizozemská značka se opět vrátila ke karbonovým MTB kolům a jejich novinku pro rok 2023 jsem vzal na skutečně pořádný test. Jak dopadly?

keyboard_arrow_up