Plastová kola Itera a Sprick Active Comfort

První celoplastové kolo vzniklo už v roce 1972 v New Yorku, tehdy to ale zůstalo jen u patentu a několika prototypů. Zajímavostí je, že z plastu tenkrát byly i náboje, kazeta, řetěz a převodník.

Celoplastová ITERA - ve Švédsku praskala, v Karibiku měkla

Sériově se plastová kola začala vyrábět ve Švédsku. Bicykl značky Itera spatřil světlo světa v továrně automobilky Volvo v Göteborgu na popud Švédského národního výboru pro technický rozvoj. Kolo navrhli designéři Volva v rámci inovací plastových kompozitních materiálů pro automobilový průmysl. Výbor na tento vývoj poskytl 54 tisíc švédských korun a projekt dostal zelenou.

Design odkazující na 80. létaRám slouží také jako chránič řetězu

V roce 1980 tak vznikl funkční prototyp, který nově založené firmě Itera Development Center AB zajistil od banky 6 milionů švédských korun na sériovou výrobu. Podle průzkumu projevilo o koupi tohoto kola zájem přibližně 100 tisíc Švédů, přesto bylo ale v letech 1980 až 1985 vyrobeno jen 30 tisíc kusů. Číslo zůstalo tak nízké zejména proto, že se začala projevovat nevalná kvalita strojů. Nejen v důsledku extrémně nízkých teplot v zimě rámy praskaly, a dodané díly byly navíc často vzájemně nekompatibilní. Kolo se zákazníkům dodávalo jako stavebnice v krabici a často byl problém s kompatibilitou jednotlivých součástí už při samotné stavbě. Z těchto důvodů zájem o plastová kola ve Švédsku prudce klesl, a posledních 8000 kusů se tak prodalo do Karibiku. Tam se totiž potýkali s problémem, že klasická kola rychle rezavěla, což by plast snadno vyřešil. Itery sice nerezavěly, ani tak si v Karibiku moc nezajezdily, materiál nevydržel vysoké teploty a většina plastových kol se teplem deformovala.

Navzdory této neveselé historii se toto jediné celoplastové kolo podle některých cyklistických webů a encyklopedií řadí mezi 20 nejikoničtějších jízdních kol historie a v současnosti je vyhledávaným sběratelským artiklem.

SPRICK ACTIVE COMFORT - ojedinělý, ale neovladatelný

Kolo bylo navrženo designérem Mercedesu Odo Klosem v roce 1982 u příležitosti výstavy IFMA (Internationale Fahrrad- und Motorrad-Ausstellung) v Kolíně nad Rýnem. Postaveno bylo jako reklama na knihu Cyklistické umění (Winkler, F., Rauch, S.) pod názvem SPRICK, což byl německý výrobce kol. Později dostalo komerční název Active Comfort, přičemž značka Active byla a dodnes je známá jako výrobce sportovního oblečení. V té době patřila pod německé Metro, a právě tato společnost vyvinula iniciativu k tomu, aby se kolo prodávalo pod tímto názvem.

Oku lahodící absence sedlové trubkyAtypické ovládání a řízení

Vyrobeno bylo celkem 20 tisíc kusů, což na jízdní kolo není mnoho. Rám sestával ze dvou vedle sebe samostatně uložených ocelových trubek, přičemž každá z nich tvořila uzavřený profil. Všechny spojnice rámu, uložení hlavového a středového složení, uložení sedlovky, kola, kryt řetězu, řazení i sedlo byly z tvrzeného plastu. Kolo mělo nemotorné ovládání, proto se jeho výroba ukončila, aniž by byla snaha vytvořit následovníka. Koncepce rámu byla ojedinělá a při výrobě dalších modelů se už neopakovala.

I když se myšlenka plastových kol neosvědčila, samotný plast si své trvalé místo v cyklistice našel, zejména v oblasti komponentů. V současnosti opět probíhají pokusy o výrobu celoplastových kol, přičemž iniciativa vychází ze snahy ekologicky likvidovat plastový odpad.

Text a foto Andrej Fortis - noelgabriel
Překlad a korekce - Tomáš Vitvar - jecnak

Další zajímavé stroje a zajímavosti:

report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
mtbiker-komunitaCZ 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Tuning kola - když všechno ostatní už máme PR článek

Tuning kola - když všechno ostatní už máme

Kolo není pouze dopravní prostředek. Je to vášeň, relax, svoboda či únik z reality a zaslouží si „hýčkání a péči“. Například v podobě prémiových komponent.
Univerzální výbava - na kolo, do města i na turistiku PR článek

Univerzální výbava - na kolo, do města i na turistiku

Máme rádi univerzálnost a produkty, které využijeme pro většinu outdoorových aktivit. V naší nabídce si určitě vybereš i ty. Nech se inspirovat redakčním výběrem.
Slingshot - když nemáte trubku, použijte lanko

Slingshot - když nemáte trubku, použijte lanko

Hon za pohodlím provází cyklistiku už od vynálezu jízdního kola. Jedno z opravdu zajímavých a kupodivu funkčních řešení nabízí Slingshot.
keyboard_arrow_up