Pod stromečkem cyklistovým

Ponožky, bačkory a svetr s jelenem už každý nejspíš máme z Vánoc minulých, pojďme tedy zkusit přinést zajímavější inspiraci. V následujících řádcích přinášíme vážné i méně vážné tipy na dárky pro cyklistky a cyklisty.

Bicycle Quaterly (jecnak)

Čtvrtletník Bicycle Quaterly Jana Heineho září jak drahokam v nudné šedi konfekce. Příjemné a nevtíravé čtení věnující se radonneuringu, gravel scéně, rámařině, závodům bez podpory, ale i historii cyklistiky. Na rozdíl od jiných časopisů ho neodložím po půl hodině čtení, ale rád se vracím a něco si třeba přečtu po čase s chutí znovu. Pouze anglicky. K nahlédnutí zde.

Výživa (D3VL3R)

Praktické dárky jsou ty nejlepší. Vánoce se sice nesou v duchu cukroví a kaprů se salátem, ale všichni pak hledají ztracenou formu. Proto můžeme cyklistovi udělat radost zdravou výživou, ať už v podobě vitamínů nebo doplňků na dlouhé vyjížďky. Je třeba dát si pozor, co daný člověk preferuje, protože v případě gelů si můžete naopak naběhnout. Tudíž doporučuji vypozorovat, co člověk používá a na co je zvyklý. U proteinů, tyčinek nebo recovery drinků volba nehraje až tak zásadní roli. Různí výrobci nyní nabízí výhodná vánoční balení.


Garmin Varia Radar RTL515 (jecnak)

Darovat někomu bezpečí je asi to nejlepší, co můžete pro svoji cyklistickou drahou polovičku udělat. S očima za zády v podobě radaru, který vás informuje o každém blížícím se autu či motorce vizuálně i zvukově, je život na silnici mnohem snazší a bezpečnější. Řidič blížícího se vozidla cyklistu nepřehlédne díky intenzivnímu blikání, které přidá na intenzitě i zuřivosti, jak se auto blíží. Ověřte si jen, zda dotyčný vlastní kompatibilní zařízení Garmin Edge nebo některé z hodinek.

Pélotone 1903 (D3VL3R)

Novým počinem ze Zlína je desková hra s cyklistickou tematikou. Odehrává se v roce 1903, době probíhajícího fiktivního závodu v Paříži na 7 etap. Bere si ovšem jako předlohu ikonický závod Tour de France. Vyvrcholením hry je protnout jako první cílovou pásku v Paříži, kde je start i konec hry. Účastnit se může na dvanáct závodníků, ke kterým se vážou zajímavé příběhy, a celá deskovka je zábavná a bohatá na zvraty. Příjemné zpestření na večer.


Bike Fitting (D3VL3R)

Jednou z podceňovaných věcí je správné nastavení posedu, což lze vyřešit jednoduchým měřením tělesných parametrů. Specializuje se na něj několik cyklistických společností, u kterých můžete domluvit provedení měření pro “vašeho” cyklistu. Odborník ho posadí na kalibrační trenažér a s pomocí různých technik, senzorů a záznamů najde jeho ideální posed a patřičně nastaví jeho kolo. Někdy zjistí, že je třeba vyměnit sedlo nebo zkrátit představec. Jindy jde jen o jednoduché nastavení výšky sedla.

Vlastnoručně vyrobený poukaz (jecnak)

Velkou nebo ještě větší radost udělá i vlastnoručně vyrobený poukaz na “volný den na kole”, který přítel/přítelkyně/manžel či manželka může uplatnit kdykoli během následujícího roku. Jen berte v potaz, zda obdarovaný preferuje volný den s vámi či bez vás, abyste nemuseli vysvětlovat, že to není za trest, ale za odměnu .


“Cyklistický” hrnek (psychokat)

Snad každý pejskař má nejméně jeden hrnek s fotografií svého chlupatého miláčka. Je-li miláčkem vašeho partnera kolo, mohl by ho potěšit hrnek, na němž bude natištěna jeho oblíbená bajkerská fotka. Je jedno, jestli na ní zrovna projíždí cílem závodu nebo jestli je to vydařená momentka z nějakého technicky náročného sjezdu. Máte-li obavy z toho, že se sám na sebe nechce po ránu dívat, můžete samozřejmě vybrat nějaké pěkné přírodní zátiší, na kterém figuruje aspoň jeho kolo. Každý bajker jistě pár takových fotek pořídil.

Sám si to za rámeček nedá... (psychokat)

Máte už porcelánu plnou kuchyň a další hrnek už by byl na obtíž? Nechcete-li své drahé polovičce nechat fotku tisknout na hrnek, můžete ji zkrátka nechat zarámovat. Pokud máte obavy, že by vašemu bajkerovi neudělala radost zarámovaná fotografie jeho samotného, můžete vybrat třeba nějakou, která mu připomene váš společný cyklistický zážitek, na který si vždy rád vzpomene. A pokud se na stejnou fotku nevydrží dívat déle než měsíc, nechte mu z dvanácti snímků udělat kalendář.

Dámu potěší hadříky - jen pro odvážné? (psychokat)

Jestli doma máte vášnivou bajkerku, jistě jí uděláte radost nějakým pěkným kouskem cyklistického oblečení, toho přece nemá žádná žena dost. Pořizování hadříků s sebou ovšem nese jistá rizika a vyžaduje určitou přípravu. Měli byste totiž dobře znát nejen oblíbené barvy své přítelkyně/manželky, ale samozřejmě i velikost. Tu vám pravděpodobně s jistotou neřekne ani ona sama, protože se liší podle jednotlivých výrobců. Není nic jednoduššího než v nestřeženém okamžiku nahlédnout do její skříně a opsat si z jednotlivých kousků velikosti v kombinaci se značkami. A pozor - to, že má vaše bajkerka dresy velikosti 38, ještě nemusí znamenat, že ve stejné velikosti nosí i kraťasy...

Cyklokosmetika pro pány (psychokat)

Stejným způsobem doporučujeme postupovat bezradným ženám, které se neorientují v mazivech, čističích či bezdušových tmelech. Tajná výprava do garáže či dílny za účelem prozkoumání sbírky všemožných dóz, tub, sprejů a lahviček může přinést ovoce v podobě zjištění faktu, že některý z přípravků zrovna dochází. Pokud se vám nepodaří správně identifikovat cyklistický koutek, holt váš přítel najde pod stromečkem nové hnojivo, lepidlo nebo jed na krysy . Pokud váš partner náhodou pracuje v nedaleké továrně na výbušniny, tento postup nedoporučuji .

Poukaz na díly či servis (D3VL3R)

Pokud si vůbec nevíte rady a nechcete si udělat ostudu, jednoduše darujte poukaz v odpovídající cenové hodnotě. Cyklista pro něj najde vždy uplatnění a investuje do materiálu nebo nějaké maličkosti, která mu vykouzlí úsměv. Vy naopak můžete být v klidu, že jste nešlápli vedle.

Závěr

Snad vás alespoň pár tipů zaujalo a ulehčilo tak výběr toho pravého dárku vašim blízkým. Pokud ne, podělte se o své tipy v diskusi pod článkem.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
mtbiker-komunitaCZ 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Zimní cyklistické bundy - chrání, hřejí a co ještě? PR článek

Zimní cyklistické bundy - chrání, hřejí a co ještě?

Ježdění v zimě má své kouzlo. Důležitým faktorem je ochrana před chladem, srážkami, ale i vhodné odvětrávání a viditelnost. Opět přinášíme několik tipů.
Zimní rukavice na kolo - abychom nepřimrzli k řidítkům PR článek

Zimní rukavice na kolo - abychom nepřimrzli k řidítkům

Jízda na kole může být příjemná i v zimě, základem je samozřejmě tepelný komfort. Přinášíme vám několik tipů na ochranu rukou před chladem.
12 otázek pro výběr správného cyklotrenažéru

12 otázek pro výběr správného cyklotrenažéru

Který trenažér získal podle tvých odpovědí nejvíc bodů? Klasika s bržděním o plášť, moderní s vlastní kazetou, válce nebo Smart Bike?
keyboard_arrow_up