Tip na výlet: Národní park Podyjí – klenot pro cyklisty i turisty

U nás na Moravě moc národních parků nenajdete, je tu pouze jeden, proto si ho musíme vážit a chránit ho.

NP Podyjí je sice svou rozlohou nejmenší v republice, o to více ale nabízí krásných a jedinečných míst, která lákají k procházce nebo vyjížďce na kole, samozřejmě pouze po značených cyklostezkách.


Parametry trasy


  • Délka: cca 80 km (krátká varianta cca 30 km)
  • Převýšení: cca 1370 m (krátká varianta cca 500 m)
  • Náročnost: střední
  • Povrch: lesní a polní cesty, asfalt
  • Vhodné pro: cross, gravel, MTB HT
  • GPS: krátka varianta
  • GPS: dlouhá varianta

Terén zde není nijak náročný, proto ho zvládnete zdolat i na gravelu. Sice vás to někde kapku protřepe, ale zase se dobře zabavíte. Kdo vyhledává větší pohodlí, zvolí klasický hardtail či XC full nebo krosové kolo. S celopérem s vyššími zdvihy byste se sice taky v určitých úsecích dosyta vyřádili, ale pokud si chcete národní park projet křížem krážem, nechte ho protentokrát doma.


Odkud vyrazit?

Ideálním výchozím místem je město Znojmo či jeho blízké okolí. My parkujeme kousíček za Hradištěm, což je od centra Znojma coby kamenem dohodil a zbytek vyjel do kopce. Odtud se vydejte po příjemné písčité cestě na první vyhlídku Králův stolec, kde v letních měsících můžete na kamenech zahlédnout slunící se ještěrku zelenou.


Až se dostatečně pokocháte, pokračujte přes Mašovické nivky do Podmolí. Cestou minete výběh exmoorských koní, kteří napomáhají chránit místní louky před náletovými dřevinami. Jednoduše je spasou, jsou to nenáročná zvířátka. No, my jsme je tam sice ještě ani koutkem oka nezahlédli, ale určitě tam jsou.


Pokud se budete v Podmolí točit zpět a zvolíte kratší 32 km okruh, určitě si ještě zajeďte ke zřícenině Nový Hrádek. Od ní se sice budete vracet do pořádného kopce, ale budete bohatší o zážitek z prohlídky a nádherný výhled. Místní průvodci jsou nadšenci do své práce, proto nečekejte žádný suchý výklad, ale komplexní a zajímavé informace nejen o hradu, ale i o místní fauně a floře.


A teď zpět

Vracíme se ale zpátky k Podmolí a míříme směr světoznámá vinice Šobes. Zde si v sezóně můžete dopřát ochutnávku místního vína. Ovšem ještě před tím vás čeká dechberoucí pohled na meandr řeky Dyje, která protéká hluboko pod vámi. Jde o jedno z mých nejoblíbenějších míst v národním parku.


Po krátkém výjezdu zpět na kopec nezapomeňte v Havranících odbočit na Sealsfieldův kámen, další nádhernou vyhlídku. A ano, pokud zahlédnete na protějším kopci něco povědomého, správně jste poznali první zastavení na trase – vyhlídku Králův stolec. Pak už nezbývá než projet vinařskými vesničkami a přes jedinečná vřesoviště dorazit zpět do Znojma. Mimochodem právě na cestách ve vřesovištích jsou tak krásně umístěné kameny, že je radost si na nich zaskákat třeba i s fullem. Jen pozor na turisty.


Kde nahnat ještě pár kilometrů?

Pokud by vám tato trasa připadala příliš krátká, pokračujte z Podmolí až do Čížova a Vranova nad Dyjí. Jen drobná osobní zkušenost. Za Čížovem odbočují dobrodružné povahy vlevo po cyklostezce a sjíždí prudké terénní klesání okořeněné kličkováním mezi davy turistů. Ti méně odvážní to pak berou vpravo po cyklostezce a doráží do Vranova jako lidé, nezabahnění a s neuvařenými brzdami. Ale to jen tak na okraj.


A pokud ani teď nemáte dost ujetých kilometrů a Rakušané nám ještě nezavřeli hranice, udělejte si výlet k našemu jižnímu sousedovi a vezměte to přes Felling, Hardegg nebo až Niederfladnitz zpět k našim hranicím. To už budete mít na konci trasy v nohách 77 km. Vůbec vám to ale nebude vadit.


Kdyby vám ale náhodou po dlouhém šlapání pochyběla energie, kousek od hranic se na rakouské straně nachází místo zvané Heiliger Stein. Na malé ploše ohraničené kameny tu prý vyvěrá ze země energetický proud. My racionálně založení býváme k těmto věcem skeptičtí. Já si však v tomto případě nemůžu pomoct, ale vážně jsem si na tom místě připadala jakoby lehčí a klidnější. Kdyby vám to ale nefungovalo, určitě se vám bude líbit kruhová vyhlídka a ti znalí němčiny se něco dozví i o historii tohoto místa.

Národní park skrývá ještě mnohé nepoznané

A to jsem ještě nezmínila mnohé kulturní památky, které stojí za zhlédnutí. Ať už je to centrum samotného Znojma s unikátní rotundou svaté Kateřiny, zámek ve Vranově nad Dyjí, rekonstruovaný úsek železné opony u Čížova, české i rakouské centrum NP, hrad Hardegg a Kaja na rakouské straně či již zmíněná zřícenina Nového Hrádku.


Jenom vyrazit

Když tak nad tím přemýšlím, vypravte se do Podyjí na celý víkend. Určitě nebudete litovat. Poznáte krásu jižní Moravy a vychutnáte si doušky nedotčené přírody.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Mini bikepacking na ostrově Utö

Mini bikepacking na ostrově Utö

Brázdění štěrkových cest na ostrovech v Baltském moři představuje snad to nejpříjemnější, co může Švédsko cyklistům ze světa nabídnout.
Tip na výlet: Železná cyklotrasa - pohraničím po stopách železnice

Tip na výlet: Železná cyklotrasa - pohraničím po stopách železnice

Projet se po trase bývalé železnice, prozkoumat její okolí a přiblížit si bývalé stanice, to vše nabídne Železná cyklotrasa neboli Żelazny Szlak Rowerowy v česko-polském pohraničí nedaleko Karviné.
Tip na výlet: Prajzskou kolem dokola

Tip na výlet: Prajzskou kolem dokola

Prajzská. Zvláštní a pro přespolní těžko uchopitelné slovo, jehož přesný význam znají snad jen obyvatelé Moravskoslezského kraje. Nicméně oblast Prajzské dokáže nabídnout skvělé podmínky pro nenáročnou cyklistiku, jak si ukážeme v dnešním článku.
keyboard_arrow_up