Rozhovor: Administrátor Bike-fora Tomáš Vitvar - cyklista tělem i (bez)duší

Tomáš Vitvar (jecnak) nám dovolil nahlédnout pod pokličku Bike-fora, ale i svého soukromého i pracovního života.

Přinášíme první ze série rozhovorů se zajímavými osobnostmi Bike-fora, největšího cyklistického diskusního serveru v ČR. Volba na Tomáše Vitvara padla jednak kvůli jeho roli administrátora v posledních letech, ale i kvůli aktivní práci pro komunitu v podobě organizování vyjížděk, závodů či jiných akcí a jeho aktivní roli v mnoha diskusních vláknech. Život ovšem netráví jen přilepený k monitoru svého počítače, Tomáš je zároveň aktivním cyklistou a účastní se mnoha závodů v různých disciplínách.


Na začátku se nám zkus představit a říct nám něco o sobě.
Je mi 38 let. Pracuji v IT. Na kole jezdím dobrých 15 let a z toho cca 10 se snažím trochu závodit a věnovat se systematicky přípravě a zlepšování se. Jsem svobodný, moje FTP je... Ne, vážně, asi to tak stačí . Jezdím na silnici, na bajku i cyklokrosce a baví mě vlastně asi všechno, co s tím, co jede jednou stopou, souvisí. Takže teď trochu i motorky. Nejvíc si užívám dlouhé trasy ideálně i přes nějaké kopce. Třeba Alpy.

Jak ses dostal k Bike-foru?
Jako k většině věci v životě. Roli hrála náhoda, připravenost, a hlavně to, že mě v tu chvíli cyklistika zajímala. Hledal jsem zkušenosti, trasy, kamarády na ježdění, možnost s někým jezdit na závody, prostě dobrou partu lidí. To vše a mnohem víc jsem na Bike-foru našel.


Jakým vývojem Bike-forum prošlo a od kdy tam jsi?
Bike-forum.cz je cyklistické fórum, které existuje od konce 90. let. Vlastně přebralo funkci diskuse a chatu po Potlachu. Původně Bikeforum.cz (bez pomlčky) se postupně přerodilo v Bike-forum.cz a vystřídalo několik majitelů. Na Bikeforum.cz jsem byl jako běžný uživatel a díky náhodě jsem se seznámil s programátorem a majitelem Bike-fora. To pak po čase změnilo majitele a s těmi jsem se zas potkal přes kamaráda a pomáhali jsme trochu s rozjezdem nového enginu, odlaďováním, běžným provozem, a nakonec se to nějak sešlo a začali jsme pomáhat s administrací a moderováním, až vlastně to druhé spadlo komplet na nás.


Co na Bike-foru děláš a jaká je tvá nejčastější činnost?
Nejvíce řešíme spam a reklamu. Občas se jedná o obyčejné BOTy, občas ale narazíme na docela tuhého protivníka v podobě skutečného člověka, který spamuje reklamou. To bývá výzva. Občas nějaké to uražené ego, které nerozdýchá diskusi a ban. Občas skutečně vynalézavého uražence, který obchází internetové kavárny v celé Bratislavě, když mu zablokujeme IP adresu domova i zaměstnání. Občas se bohužel řeší i dost osobní útoky, výhrůžky a někdy dojde i na soudní tahanice, udávání na policii, ČOI a podobně. Prostě je to průřez společností. Naštěstí značnou část práce zabírá pouhá oprava překlepů, mazání duplicit, směrování diskuse nebo jen obecná rada, co a jak na fóru funguje.


Co tě nejvíc baví na administraci fóra?
Osobní rovina a vůbec tok informací na pozadí diskuse. S velkou částí aktivních lidí se znám osobně, nebo je alespoň znám z doslechu. Takže už mnohdy čteme mezi řádky. Dost lidí mě vnímá jako bajkera a ne jen jako anonymní nick. Líbí se mi, že můžu tu a tam drobně postrčit diskusi k vyřešení dotazu nebo problému, případně poradit, kdo by mohl vědět.


Prozraď nějaké zajímavosti ze života Bike-fora.
Za dobu co vidím do zákulisí, tu máme minimálně desítku svateb, dvojnásobek dětí, spoustu odrostlých legend. Dohodlo se zde mnoho akcí, které vypadaly nemožně - třeba Praha - Balt, Brno - Ještěd nebo Praha - Großglockner. Uspořádaly se závody, existuje více než desetiletá tradice vánočních večírků nebo třeba pravidelné vyjížďky. Už se zadařila i vyjížďka, kde nás jelo přes 50, hospody jsme při ní opouštěli až po zkonzumování a vypití veškerých zásob a za jízdy vysvětlovali, že opravdu nejsme cyklistický závod.

Čemu tě naučila administrace B-F?
Asi hlavně trpělivosti a respektu k jiným názorům. Kdybych to mohl rozvést, tak na fóru se pohybuje spousta velmi chytrých lidí s technickým či vědeckým zázemím schopných analytického myšlení i řešení problémů out of box. Občas se může takové řešení či názor zdát mimo, ale po čase se mnohdy ukáže, že vede k správnému cíli.


Co říkáš na novou sekci magazín a na jaké články se nejvíce těšíš?
Opravdu se na sekci magazín těším. Hlavně na možnosti, které spojení Mtbiker.cz s Bike-forum.cz přinese. Chceme do psaní článků a testů zapojit uživatele fóra, což by mělo zkvalitnit obsah fóra i článků.

Jak se budeš podílet na tvorbě článků? Na jaké téma budou a proč zrovna tato témata?
Rád bych se znovu vrátil k psaní technických článků a občas přidal nějaký zajímavý test. Mám přístup k různým přístrojům na měření, takže zkusím reálné testy s měřením a ne jen hodnocení na základě pocitů.

Co pro tebe Bike-forum znamená?
Kamarády, známé, dobrou partu.


Pojďme zpět k tobě, jaká cyklistika tě baví nejvíc?
Jak už jsem zmínil, baví mě téměř všechny disciplíny. Teď zrovna je sezóna cyklokrosu, takže se znovu přeučuju do vysokých intenzit.

Jaké jsou tvoje největší nebo nejzajímavější zážitky na kole?
Paradoxně asi moje první dvoustovka. Tedy ujetí 200 km za den. Ráno jsem vyrazil na vyjížďku s jednou lahví, dvěma tyčinkami a banánem v kapse. Na prvním horizontu jsem uviděl Ještěd a řekl jsem si, že bych se tam mohl podívat. Cestou jsem jel po paměti, ptal se místních, kde jsem to neznal, jel po turistických značkách, protože na silnici nebyly ukazatele, a dojel jsem. Nebyly žádné gpsky, neměl jsem nejmenší představu, jak dlouho mi to bude trvat. Podcenil jsem pití, jídlo i oblečení, ale zvládl jsem to. Vlastně mě to dodnes hřeje u srdce víc než mnohem zajímavější sportovnější výkony z pozdějších let.


A co oblíbené závody?
Poslední roky hlavně dálkové jízdy. Ať už bajkové “čtyřiadvácy”, silniční brevety, nebo jen “ultravyjížďky” s nějakým zajímavým cílem. Líbila se mi třeba MTB 24hours ve Finale Ligure, kde se jezdilo po enduro tratích. Z těch silničních hromadných akcí je nezapomenutelný výlet z Prahy na Großglockner nebo z Prahy k Baltu. Ze sólo jízd brevet kolem Rakouska a Paris - Brest - Paris.


Máš nějaký cyklistický sen?
Přijde mi, že jsem měl docela štěstí a vše, o čem jsem snil, jsem si splnil. Takže asi bych to nenazval snem, ale spíš bych rád, abych mohl u cyklistiky zůstat a dál bavila mě, moje blízké a třeba děti.


Co kromě cyklistiky děláš ve volném čase?
Jsem docela solitér a romantik, takže mě naplňuje třeba toulání se po lese a objevování zajímavých míst nezakreslených v mapách, nebo z jiných sportů, než je cyklistika, nordické bruslení. Vyvažuju to pak hrabáním se v motorce a opatrnou jízdou na ní. Občas si něco přečtu nebo poslechnu jako audioknihu, bohužel ale není moc času, takže spíš nějaký lehčí žánr.


Doufáme, že se Vám rozhovor s Tomášem líbil a přinesl Vám pohled do zákulisí Bike-fora a třeba i nějakou cyklistickou inspiraci. Určitě budeme rádi, když čtenáři na Bike-forum přispějí svými články do nové sekce magazín. Zájemci se mohou ozvat na této adrese.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
mtbiker-komunitaCZ 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Rozhovor: Anne Tauber – co nezkusíme, nemůžeme se naučit

Rozhovor: Anne Tauber – co nezkusíme, nemůžeme se naučit

Nizozemská cyklistka Anne Tauber je od letošní sezony součástí Orbea Factory Teamu. Jak se z rovinaté země jako je Nizozemí stát součástí ženské MTB špičky? Co vše umí její závodní kolo?
Nemoc a návrat do tréninku

Nemoc a návrat do tréninku

Prudké výkyvy jarních teplot, velké tréninkové zatížení a minimální možnost ovlivnit setkání se s patogeny představují i větší riziko onemocnění. Kdy po nemoci zpět do sportovního zatížení? Pravidla, která se vyplatí dodržovat, aby byl návrat k oblíbené sportovní disciplíně co nejhladší.
3 první vyjížďky aneb co na to ta proklatá záda

3 první vyjížďky aneb co na to ta proklatá záda

…pokračování k článku 5 chyb aneb jak se vyhnout akutní blokaci zad.
keyboard_arrow_up