1000miles Adventure - tak trochu jiný závod

Letos se uskutečnil již devátý ročník extrémního závodu 1000miles Adventure. Jedná se o přejezd či přechod vlastní silou a bez zajištění z nejvýchodnějšího bodu Slovenka, z vesnice Nová Sedlica, na západ Čech, do Skalné u Chebu.

Závodníci mají předem danou trasu, kterou musí dodržet a záznam o tom odevzdat v cíli. Smí se pohybovat jen vlastní silou, vzhledem k terénu využívají nejčastěji horské kolo. Závod totiž vede v Česku horami podél severních hranic a Slovenskem napříč přes Strážovské vrchy, Velkou Fatru, částečně Nízké Tatry až po Vihorlat a Poloniny na Východě.


Ročník 2019 se nesl v duchu rekordů. Výrazně k tomu přispělo počasí, které bylo sice první dva dny extrémně horké, ale postupně se teploty dostaly na příjemné hodnoty a pršet začalo až ke konci druhého týdne závodu, kdy už nejrychlejší závodníci byli v cíli.


Zřejmě právě vlivem počasí do cíle hlavní trasy 1000 mil ze 167 startujících dorazilo rekordních 93 účastníků, což je nejvíc v historii. „Souvisí to jistě i se zkušenostmi vlastními či sdílenými, přece jen po osmi letech závodníci trochu víc vědí, do čeho jdou“, řekl k navýšení finisherů organizátor Libor Procházka.


Nejvýznamnějším rekordem pak byl čas absolutního vítěze, který se poprvé podařilo stlačit pod hodnotu 7 dnů, konkrétně o 18 minut. Tento až nadlidský výkon zajel Milan Hanyk. Jak sám poznamenal, i tak měl ještě rezervy a věří, že by se to dalo zajet i rychleji. Když se ho všichni ptali, v čem spočívá to tajemství rychlého času, poznamenal, že se nezdržoval zbytečnostmi jako spánek, a i jídlo maximálně řešil za jízdy. „Já i doma nespím moc dlouho, stačí mi klidně 4 až 5 hodin spánku denně. Během závodu ještě pracoval adrenalin, který mě hnal dopředu, takže spánek nebyl potřeba“, dodává Milan.


Nový rekord mají od letoška i ženy. Liberecká bikerka Denisa Skrbková zvládla „Míle“ za 9 dnů a téměř 21 hodin! A ani ona v cíli nevypadala, že by jela na kole 10 dnů po sobě a průměrně ujela 160 km za den!


Samozřejmě závod 1000miles není výhradně cyklistický, lze jej absolvovat jakkoli vlastní silou. Velký rozmach posledních let zaznamenala koloběžka, na které letos ujel Míle za neuvěřitelných 11 dnů a 5 hodin Martin Brož, což je rovněž s velkou rezervou nejlepší výkon historie závodu. Martin je krom skvělého koloběžkáře také velký showman, takže kromě „dupání“ na koloběžce rozdával kolem sebe celých 11 dnů radost a úsměvy!


Poslední do cíle pak pro letošní rok dorazil po bezmála 23 dnech od startu Zdeněk Martínek, kterému letos bylo úctyhodných 72 let! Zdeněk je celoživotní sportovec a vášnivý cyklista a celých 1000 mil ujel už počtvrté. Jeho cílem bylo dospět do fáze absolutní soběstačnosti během závodu, proto vezl například i dráty a byl prý schopen si i sám vyplést kolo, pokud by to bylo potřeba. A co řekl v cíli? „Nebylo to špatné, ale přece jen bych to chtěl někdy zkusit s lepším vybavením, méně naložený a zajet si to víc na výkon!“.


Jedno z motto závodu zní: „jeden je sice první, ale všichni jsou vítězové“ a platí to maximálně. Vizí Honzy Kopky, který sám absolvoval většinu velkých závodů tohoto typu po celém světě, bylo přinést lidem možnost zažít dobrodružství a sebepoznání v extrémních situacích i v našich podmínkách. A to je obvykle to první, na co účastníci vzpomínají po dojezdu – na chvíle, kdy jim bylo nejhůř, kdy byli na pokraji fyzických sil, sužovalo je špatné počasí, přestalo fungovat kolo a přemýšleli, zda závod vzdát. Ale pokračovali a v tom spočívá to vítězství – překonali sebe sami!
Takže poslání Mílí je zdá se naplněno!


Kompletní fotogalérie na tomto odkazu.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
PetrMazura 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Rozhovor Petr Tichý - dvojnásobný vítěz Toulání Šumavou

Rozhovor Petr Tichý - dvojnásobný vítěz Toulání Šumavou

Dvojnásobný vítěz Toulání Šumavou. 49 hodin v sedle a 600 kilometrů, beze spánku. 5x v cíli extrémního závodu 1000 mil. Uběhl 124 kilometrů za 24 hodin. Maraton běhá lehce přes 3 hodiny. A tím to nekončí.
Tip na výlet: Železná cyklotrasa - pohraničím po stopách železnice

Tip na výlet: Železná cyklotrasa - pohraničím po stopách železnice

Projet se po trase bývalé železnice, prozkoumat její okolí a přiblížit si bývalé stanice, to vše nabídne Železná cyklotrasa neboli Żelazny Szlak Rowerowy v česko-polském pohraničí nedaleko Karviné.
Září - škola, práce, kolo

Září - škola, práce, kolo

Září je doba, kdy se děti vracejí do školy a mnoho rodičů si odpočine. Víkendy ale zůstávají volné, tak proč je nevyužít k nějakým závodům?
keyboard_arrow_up