Lysá Hora - česká ikona stoupání

Jak vypadá zřejmě nejikoničtější stoupání východní části republiky? Pojeďte s námi na královnu Beskyd do výšky více než 1300 m n. m.

Upřímně řečeno, tento kopec mě v rámci série nejkrásnějších stoupání napadl již mnohokrát. Ale vždycky do toho něco přišlo, soustředili jsme se na jiné kopce a čas běží jako o život. Určitě znáte slovně spojení – asi to tak mělo být. Velkou věcí v rámci MTBIKER je otevření nové prodejny v Brně před pár dny, a tak si říkám, že když už máme v ČR i prodejnu, ať to má úroveň A okamžitě mě napadla symbolika i v našem obsahu.

Člověk nemůže nazvat každé větší stoupání ikonickým, ale v případě Lysé hory je to myslím na místě. Pořádné parametry, dominantní postavení v rámci okolí, majestátní vysílač, nahoře možnosti občerstvení a také příběhy. Možná si vzpomínáte na Adama Hansena, Australana, který žije v Beskydech a drží rekord v počtu dokončených Grand Tours v jedné řadě. Bylo jich dohromady 20 a když se chystal na Tour tradovalo se, že si Lysou dává tuším i 10x. I Jaroslav Kulhavý si vybral Lysou Horu během everestingové „mánie“ v rámci covidu, i když se do toho pustil až po nás.

Koná se tady i spousta časovek, nejen cyklistických ale i běžeckých, či skialpových. Jednoduše v okolí to žije sportem a službami a opět můžu jen smutně pozorovat ten obrovský kontrast, když se člověk přehoupne ze Slovenské strany Beskyd na tu Českou. Ale to jsme trochu odbočili, jednoduše Lysá Hora si zaslouží být označena jako ikona.

Parametry stoupání

Zřejmě nejznámější verzí jak se dostat vzhůru, je klasika z Papežova, o které ví určitě nejvíc cyklistů. Ale možností je víc, přičemž si můžete vytvořit pěkný okruh i na silničním kole. O gravelu a MTB ani nemluvím. Zjišťoval jsem u místního borce Milana Dameka, co by mi doporučil a dostala se ke mně verze, kterou jsem nikdy nešel, ale která je prý pro žiletku nejhezčí. A protože naše série se jmenuje nejkrásnější stoupání, bylo rozhodnuto.

Lysá hora, tip na výlet
Na Lysou budeme stoupat méně tradičně od přehrady Šance, kde první třetinu obstará stará asfaltová cesta z Masarykova údolí. Ta se pak napojí na klasiku asi v 1/3 kopce a pak už je to jasné až nahoru. Navíc pokud jedeme na silničním kole je myslím lepší použít starou cestu k výstupu nahoru a spustit se dolů po té hladší. Ale nebojte, žádné gravel úseky, díry ani drkotání po kamíncích. Jen asfalt, který už toho hodně viděl.

vodná nádrž ŠanceStará asfaltová cesta popri potoku cez Masarykovo údolie

Pojďme už k parametrům, které v této verzi dosahují velmi slušných hodnot, posuďte sami. Délka 8,3 km, převýšení 750 m - průměr v hodnotě 9%. Pokud k tomu připočítáte i „přípravu“ směrem od Ostravice a kolem hráze, dostanete se v podstatě na hodnotu 1000 výškových metrů. Podobných (a ještě asfaltových) kopců ani na Slovensku není mnoho.
Okolí je jako stvořené pro cyklistiku. Více než 53 km dlouhý okruh vám ukáže proč.
Jak jinak nechybí segment na síti Strava, kde je nyní KOM na hodnotě 31:52 a hned několik zajímavých jmen. A pak zmiňovaná populárnější klasika od Papežova, kde má KOM bývalý jezdec World Tour a skvělý polský vrchař Przemysław Niemiec v čase 27:44.

cyklovýlet, Česká republika
Navíc jsou tam segmenty, které pokrývají například společných 5 km takže vám nic neujde a porovnat se můžete se všemi. Díky pravidelně se konajícím časovkám budete mít konkurenci jako víno Hned uvedu na pravou míru, že podobné hraní a srovnávání časů používám pro zpestření nebo doplnění motivace, ale rozhodně je dobré udržet si zdravý odstup a vnímat svět kolem. Vždyť to znáte, zlatá střední cesta...

Lysá hora

Na dojezdu na Lysé Hoře je příjemným bonusem, že si můžete „vrchol“ užít déle díky chatám a občerstvení, což je samozřejmě velké plus zejména v horším počasí. Dát si něco dobrého na zub na sluníčku taky není k zahození, vždyť na co jinak drtit nahoru všechny ty watty

Škoda zůstat jen u jednoho kopce

V případě stoupání na královnu Beskyd by byla skutečně škoda zůstat jen při cestě nahoru/dolů. Okolí je jako stvořené pro cyklistiku a již zmiňovaný cca 53 km okruh vám ukáže mnohé důvody. Lysá Hora může být třešničkou poctivého výjezdu, zvláště pokud preferujete kopcovitý profil.

Lysá hora, tip na výlet

Možná si vzpomínáte na článek a video v rámci naší série s názvem Kasárny-Javorníky - vstupní brána do Beskyd. Toho můžete využít a vytvořit si opravdu epický okruh, který bude plný nádherných stoupání s třešničkou v podobě Lysé hory. Nebo kombinaci s dalšími legendárními kopci jako jsou Pustevny nebo Soláň.

Tam jsme se spolu podívali i během podzimu v jednom dlouhém výletu přes Velké Karlovice. Takže rozhodně nebudu lhát, když řeknu, že Beskydy jsou u mě lokalita č. 1 pro silniční kolo. Pokud tedy nepočítám úplně blízké okolí Žiliny. O možnostech pro MTB ani nemluvím, to by chtělo samostatnou kroniku. Ale doufám, že vás alespoň trochu motivuji někdy sem vyrazit a ostatní pak už objevíte na místě.

Samozřejmě, co by to byl za díl, kdybychom se na kopec nevydali i formou videa. Myslím, že jsme si dali záležet a zkusíme trochu té atmosféry přenést přímo k vám.


Záznam jízdy naleznete v aplikaci Strava, GPX si můžete stáhnout v sekci výjezdy.

Ve spojení s otevřením prodejny v Brně mi přišlo zmapování české ikony jako dobrý nápad a timing v jednom. Ale nehledě na naše plány myslím, že pokud sem někdy vyrazíte, řeknete si: Tož hezké kopce tu máte.
Zdroj fotografií: archiv redakce
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
Imroman 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

O půlnoci z Brna do Prahy za Domestiky

O půlnoci z Brna do Prahy za Domestiky

Proč (ne)vyjíždět z Brna do Prahy o půlnoci? Jak může dopadnout střet se srnou? A která středočeská vesnice má nejsrandovnější název? To si přečtěte v článku bláznivého cyklisty Honzy Šmikmátora.
Bikepacking napříč rakouskými Alpami - vstříc dešti a sněhu

Bikepacking napříč rakouskými Alpami - vstříc dešti a sněhu

Jaké je Rakousko? Běžný smrtelník si představí mléčnou čokoládu, řízek a Mozarta. Cyklista vidí spoustu cyklostezek, ohleduplných řidičů a krásných alpských stoupání.
Španělsko - Dénia: kolo, výhledy a vůně pomerančů

Španělsko - Dénia: kolo, výhledy a vůně pomerančů

Březnové teploty jsou v našich zeměpisných šířkách dost nepředvídatelné a odsedět si na kole alespoň 3 hodiny tak bylo pro mě nemožné. Ale pak přišla nabídka za pět dvanáct. Jarní soustředění našeho klubu ve španělské Dénii! Vamos!
keyboard_arrow_up