Průžiňák

Přidat foto

V minulém roce jsem měl možnost otestovat Meridu OneSixty pro časopis Velo a k tomu ji vzít na týdenní výlet do Val di Sole. Tedy otestovat ji jak při celodenních výletech po místních trailech, tak i při dovádění ve dvou místních bikeparcích. Daný rám mi přirostl k srdci a přesně splňoval to, co od dalšího kola ve své garáži chci. Tedy stroj schopný vozit mě celý den po trailech, nastoupat nad 1500m převýšení a užít si jeho vyšší zdvihy aniž bych fyzicky umřel. Takřka dokonalý bike. Bohužel některé komponenty mi vůbec nevyhovovaly a tak jsem si řekl, že koupím jen rám a vyšperkuji ho ve stylu takřka neomezených možností, kdy funkčnost daného komponentu bude nade vše. K tomu jsem se i rozhodl rám zbavit daného vzduchového tlumiče a jít cestou pružiny. Sama Merida ho na svých stavbách nemá, ale v návodu ho zmiňuje i s přesnými rozměry. Testovací předvýrobní rámy s ním i jezdily. Pokud bych měl na aktuální stavbě něco vypíchnout, jsou to brzdy Hope, nádherný CNC obrobený šperk, kdy jsem se nechal přemluvit kamarády a vsadil na stříbrnou barvu, která z tmavého černého rámu vystupuje a oči zabloudí přímo na ně. K tomu mají neuvěřitelnou dávkovatelnost a brzdný účinek, i v těch nejodkloněnějších trailech mám jistotu, že na nich můžu s lehkostí brzdit a řešit situace naprosto jinak, než s jinými brzdami. GX elektronika je skvělá, rychlá a přesná, jen si musím zvyknout na jiný systém páček a palec občas bloudí. Zatím mám na kole první kilometry na lokálních trailech v Prokopském údolí, ladím odpružení, hraji si s pružinou Sprindex, ale i tak mám dojem že je kolo jak z jiné planety. Velmi se těším na léto v bikeparcích, své oblíbené traily kde jsem dost často brzdil jen očima, a dopředu vím že to bude supr!

Má recenze ve Velu: https://www.ivelo.cz/…a-one-forty/

Rád bych poděkoval Meridě že mi vyšla vstříc a mohl jsem koupit jen holý rám. Stejně poděkuji Cyklo Švec za obě pružíci jednotky. FDF za kokpit. Cyklo U Tyrše za pomoc se složením kola. A celkově všem kamarádům co mi pomohli s výběrem komponent a přesvědčili mě, že mám zkusit i jiné než zavedené značky ve svém výběru.

(vloženo 1.5.24)

Axisak Axisak
Ohodnoť bajk: (4.9  / 58 hlasujících)
Značka Merida
Model OneSixty
Modelový rok 2023
Velikost L
Hmotnost 16.2
Rám Merida OneSixty karbon
Vidlice FOX 2023/22 F38-29 FLOAT170 GRIP2
Tlumič FOX 2023/22 DHX2 FACTORY S LOCKOUTEM
Kliky SRAM GX Eagle
Řazení SRAM GX Eagle AXS DUB Wide 12-speed Group
Brzda přední HOPE BRZDOVÝ KOTOUČ FLOATING - BLACK -200mm
Brzda zadní HOPE BRZDOVÝ KOTOUČ FLOATING - BLACK -200mm
Brzdové páky HOPE KOTOUČOVÁ BRZDA TECH 4 V4 -SILVER/BLACK
Ráfek přední KARBONOVÁ KOLA MTB DRAC 29
Ráfek zadní KARBONOVÁ KOLA MTB DRAC 29
Pedály Shimano XTR
Řídítka DEITY KARBONOVÁ ŘIDÍTKA SKYWIRE 35 MM - STEALTH, stoupání 25mm
Představec DEITY PŘEDSTAVEC COPPERHEAD 35 MM BLACK
Sedlovka SEDLOVKA OneUp Dropper post V2 - 240/34,9mm
Sedlo PROLOGO Dimension AGX Space

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
Pi†el
Pi†el

5.5.24 13:01

představec vypadá delší nežli 35mm…

Reagovat
theedge
theedge

2.5.24 16:41

Pěkný to máš. Vzhledem ke karbonovým kolům bych řekl že váha 16.2 odpovídá.

Reagovat
LM
LM

2.5.24 16:33

Azmir: já jsem na své kolo původně nic lepit nechtěl, ale když jsem si všimnul, jak mi gumová koncovka zipu začala dělat důlek do laku v místě kontaktu se spodní rámovou trubkou (originál rámová brašnička Canyon k tomu rámu, to mohli teda lepši vychytat). A u košíku mi hliníková termoska občas taky ťukne do sedlové trubky a na laku už je to vidět, takže tam něco nalepit musím :-/. Zlatej hliník, tam se jen trochu ošoupal elox…

Reagovat
Axisak
Axisak

2.5.24 16:32

LM – folie od Invisi Frame přímo na daný rám. Už jsem polepil 3 vlastní kola a nedám na ně dopustit, jen si připrav cca 3 dny, je to piplačka a nechceš to pos… https://eu.invisiframe.co.uk

mr.antik – včera cca 750m nastoupáno, lockout daný tlumič má a použil jsem ho jednou (výjezd asfalt Daleje – Hlubočepy), hodně záleží na kinematice rámu, kamarád na Santě zamyká vždy.

Azmir – jako jo je vidět, zvláště na černém rámu, zkuste se podívat na mé předchozí kolo, stříbrnou Orbeu, tam je takřka neviditelný. Lepím proto, že se mi to už hodně krát vyplatilo, zvlášť na karbonových rámech. Plus mám lepší pocit že jsem udělal vše proto aby mi kolo zůstalo co nejdéle bez poskvrny. Nejde ani o pády, tam to přežiji, ale spíš odlétající šutry, troubové co mi věší kolo na lano, shuttle atd.

Reagovat
Azmir
Azmir

2.5.24 16:08

LM: já zas asi nechápu lidi, co si na jednu stranu chtějí zachovat vizuální stránku věci a proto to polepí folií, která je viditelná a jak pěst na oko už z velké vzdálenosti(ale mohlo to být horší, mohla to být folie s carbonovým nebo barevným vzorem). Dobrá ochranná folie je za mě ta, co nejde vidět.

Reagovat
novas752
novas752

2.5.24 14:57

mr. antik když je v tomhle ohledu dobrá zadní stavba tak se vklidu dá stoupat i s otevřenou pružinou. Na Jeffsy jsem pružinu skoro do všech kopců zamykal nebo minimálně přivíral do střední polohy, na Tyee naopak na zamykání vlastně ani nesáhnu, ani ve stoupání např. 300m převýšení, asfalt, místy 20%.

Reagovat
mr.antik
mr.antik

2.5.24 13:30

Proč ne, mě se ten bezčepák i komponenty líbí, zajímal by mě rozdíl vzduch pružina v téhle kategorii. Tj. jestli se dá napohodu jezdit do kopce bez lockoutu nebo je s tim nutný pořád pracovat. Nebo to má i nějaký „trail mód“?

Reagovat
LM
LM

2.5.24 12:24

Ty ochranné fólie sis takhle pěkně nastříhal sám nebos koupil už hotovej kit na tenhle rám? :-)

Super, že se tam vejde velká flaška (na rozdíl od mého Spectralu CF 2022, tam dám jen 450 ml fidlocka :-/)

Reagovat
Normik
Normik

2.5.24 12:17

Krasavitz ;)

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

2.5.24 10:04

Paráda, tak ať to sviští! 5*! ;-)

Reagovat
Winux
Winux

2.5.24 09:57

Moc hezký kolo, tahle barevná kombinace se mi fakt líbí :)

esmo – já jsem zase vozil převážně oblečení od Endury (pár kousků mám úplně stejných) ještě předtím, než začala Endura sponzorovat Trailhuntera a nemá podle mě smysl řešit, že teď vypadám jako někdo, kdo si to nakoupil podle něj. Stejně tak u kola mi přijde zbytečné řešit, kdo na tom jezdí, pokud dané kolo vyhovuje mě :D

Reagovat
esmo
esmo

2.5.24 09:32

Mně se Merida teď trochu ekluje, jak na tom jezdí ten Trailhunter, ale pravda je, že to máš postavený moc pěkně :-)

Reagovat
Lister
Lister

2.5.24 09:20

Super stavba s těmi nejlepšími věcmi na důležitých místech.

S pákama jsem to měl stejně – taky jsem se jich bál. Teď je mám nově na kole, předtím dlouho Race páka Hope nebo jakékoliv Shimano a často jsem jezdil i Sram. A výsledek – Tech páky jsou naprosto skvělé, nic lepšího jsme v ruce zatím neměl.

Reagovat
scret
scret

2.5.24 09:04

Prijde mi, ze po Meride se ted nejak slehla zem a jak je videt, je to trochu skoda, prtze ten ram vypada paradne. Komponentove bez vyhrad, funkcni a bez zbytecnych fanfarnosti… Za mne za 5*

Reagovat
Axisak
Axisak

2.5.24 08:49

vaclaw – vypadlo mi tam jedno kilo, dle váhy má 16,2 kg včetně insertu Pepi v zadním kole a pedálů. I tak docela snesitelný. Na větší ratata ale pořídím druhá hliníková kola, takže tam si do budoucna pohorším.

bimjeam – taky jsem se obával délky pák, na druhém kole mám XT, která mají zase minimalistické páky. Po delší vyjížďce mě to vůbec neva a spíš delší páku oceňuji, lépe se dávkuje. Celkově mě aktuálně spíš nejvíc „štve“ button GX řazení, ale to je o zvyku.

Reagovat
bimjeam
bimjeam

2.5.24 08:06

Veľmi pohľadná stavba, na tých hope brzdách sú nádherné strmene, tie dlhočizné páky mi však skôr dvíhajú strmene.

Pokiaľ je ale funkcia tip top, tak nie je o čom ;) *****

Reagovat
vaclaw
vaclaw

1.5.24 22:44

Ta váha je tak jak to kolo je teď? To mi přijde skoro až málo :) jinak to vypadá parádně poskládaný i vypadající, bez chybky za mě ;)

Reagovat
Svobodarider
Svobodarider

1.5.24 21:51

Krásný to máš… máš tam pětihvězdu :)

Reagovat
Axisak
Axisak

1.5.24 21:23

Ahoj, nadpis jde ve stylu předchozích kol. Možná to tak nevyzní z textu, ale vše jsem si kupoval za své s nějakou to mírnější slevičkou. Nejsem podporovaný jezdec, ani ambasador a pokud něco využívám tak max. kamarádské vztahy v časopisu Velo, jinak pracuji naprosto jinde.

Reagovat
ufoncz
ufoncz

1.5.24 21:18

Nadpis, nesmyslný verzálky a krkolomná nutnost zavděčit se sponzorům mi znemožňují soustředit se na to pozitivní. Sorry.

Reagovat

Další galerie z kategorie

Jan.vomat 1
honzicek 9
Domchees 5
Saibot 1
robero79 2
kocers 7