První letošní držka - klasika chodec vs cyklista.

90 nepřečtených
  • Tomcat

    No tak sem si na vás vzpomněl, jak jste tu řešili stezky v Práglu. Před chvílí jsem se vrátil z malého XC. Přivezl jsem si z něj, spálené koleno, bolavý rameno, orvaný šalt X-9 a ubroušený řídítka, roztržený grypy a koncovka klandrů nikde, oblečení…

    Klasika chodec vs cyklista.

    Mezi městy Nymburk a Poděbrady podle toku řeky Labe byla a někde je vyasfaltovaná stezka pro pěší a cyklisti. Bohužel je tam důležité to byla a někde je. Většina úseků je totiž dnes obyčejná veřejná nebo místní komunikace se zákazem vjezdu motorových vozidel.

    Takže jedu po veřejné komunikaci při pravé straně vozovky, blížím se k pěšákům (pár důchodců), kteří se pohybují na špatné straně vozovky, protože by měli jít vlevo. Začnu objížděcí (předjíždění) manévr a ve vzdálenosti cca 2m mi jeden z páru s velice hezkým hereckým výstupem hodným americké kinematografie pomohl tím, že s výkřikem mi uhnul před kolo. No šel jsem na brzdy, na zem, přes rameno. Noc na výběr nebylo, protože sem to mohl poslat do statné vrby, do paní, do pána, nebo do Labe (do šutrů) takže to na zem bylo nejlepší.

    Potom co sem nějak zvednu, začalo klasické handrkování, že sem jel moc rychle, že sem měl zvonit, nemám zvonek a že sem je chtěl zabít (to je nejlepší to vždycky miluji). Asi sem měl svatozář, protože sem nepronesl ani jedno sprosté slovo, odříkal jsem jim asi kompletní vyhlášku tedy to, že sem mohl jet až 90km/h, že zvonek mít nemusím a že šli po špatné straně. No paní si furt mlela něco na téma zvonek, ale pán projevil trochu sebekritiky, protože na adresu paní pronesl ….No jásem ti říkal, že vždycky za zmatkuješ a jim tam skočíš….. ..on tě objížděl… No pokud paní je takováhle tak potěš doufejme, že takhle „neuhne“ třeba autu. No s přání příjemného zbytku dne jsem se posbíral a jel dál.

    Ale závěr chodec, je egocentrický nevypočitatelný element, který ve zmatku, nebo falešném přesvědčení ohrožuje sebe a své okolí. Byl jsem blbej, že sem nepředvídal, že špatně slyšící důchodce mi tam něco vylosuje. To, že jsem byl v právu mi vůbec nepomůže, protože to takovéhle dopravní nehodě nezabrání.

    Doufám, že tím mám pro rok 2007 vybráno a bude přeceněn pohotovější rok.

    Anketa: Myslíte, že se zlepší dodržování pravidel silničního provozu i chodci

    Ne
    19x
    79%
    0 0
    • Tomcat  

      Omluvam se, že to tu je dvakrat, už sem ten nepovedej prispevek zamknul. Při psani ankety sem to nechtic odbouchnul :-(

      0 0
    • ydaho  

      já to dneska zvládnul i bez pomoci další osoby. Mokrý koleje a nepřiměřená rychlost. Ohnutá patka, zbroušená ultegrová páka a čapáky na hadr..

      0 0
    • martt  

      Ja vozim ten zvoncek a aj s nim vyzvanam. Skusenost ma to uz naucila.

      0 0
      • Shamick  

        Hm,tak v momentě gdy si všimnu,jak mi tam vbíhá leklej dochodce,šahám po zvonku,tim pádem automaticky jednou reukou už prudce nezatočim,neza­brzdim,narážim do důchodce a tou rukou na zvonku mu tak akorát zlomim žebra…Zvonek nee,rozdělil bych spíš stezky…

        0 0
        • martt  

          Zvonim skor a pekne hlasno. Tak aby sa chodec stihol obzriet, porozmyslat a uhnut.

          0 0
          • Milenius  

            Presne tak, koupil jsem si jen takovy cinkatko, co nic nevazi a od ty doby co ho vozim, nemuzu si ho vynachvalit, funguje to i na lekavy duchodce, ktery se leknou a uskoci a pak jde v pohode projet, jen kvuli komplexu „prece nebudu davat na bike zvonek“ si pak nekdo akorat natluce hubu

            0 0
      • pepek  

        Zkušenost mě naučila opak: když zazvoníš, tak Ti tam skočí. Jediná metoda je překvapit je( K---va to sem se lekla, nemáte zvonééék?)

        0 0
        • Santus  

          nesouhlasim, kdyz cinknes v predstihu, tak muze hopsat jak koza a mas dost casu na zpomaleni,vetsinou ale nezmatkujou.
          Je fakt ze zvonek nevypada moc akcne, ale uz bych bez neho nejezdil a abych zpomaloval a klapal brzdama, to by me mohlo…
          Navic bych se bal ze zezadu naberu chuderu starenku s hulcickou, ktera spatne slysi, mozna bych byl v pravu, ale vinu bych si daval.

          Lidi opravdu vozte ty zvonky, aspon to vyzkousejte, kupte za 20kc v obchodnaku,ta­kovej malej cernej, investice to neni vysoka, v nejhorsim ho vyhodite.

          Jinak dnes to bylo paradni pojezdeni co, 10°C co si prat vic, jen aby to vydrzelo co nejdyl.

          0 0
          • ivaneck  

            a ja nesouhlasim zas s tebou. Loni jsem pořídil zvonek a chodci mě soustavně ignorují. Na zacinkání málokdo zareaguje…

            0 0
          • JSt  

            si myslim, ze zvonek nema moc efekt. kdyz jedes rychleji, je lepsi potichu chodce objet v dostatecne vzdalenosti, at ho nevyplasis a on pred tebou nezazmatkuje – v rychlosti nestacis zareagovat. a kdyz jedes pomaleji, neni nic jednodussiho nez rict s dovolenim ;-). btw. s tim pocasim je to kratkozraky. cim driv zima zacne, tim driv skonci. a navic ja chcu sniiih. >:-)

            0 0
            • MlokCZ  

              Ne, ne, zima ani nezačne a už tu bude jaro, takže o nějakém dřívějším končení nemůže být ani řeč :-)

              0 0
            • Santus  

              kup za 20ka a vyzkousej. Jak chces potichu chodce objizdet? takto ti tam akorat skoci. Vem si minulej rok, zima zacla brzo a skoncila kdy? koncem brezna teprve slezl snih. Cim pozdeji, tim bude kratsi a vubec zadnej snih, ten patri na hory,:-)

              0 0
          • pepek  

            Tož uber, 10 stupňů nebylo. Zvonek jsem tam měl jednou: když jsem zazvonil brzo, tak se ohlédli a zase pokračovali beze změny (on je ještě daleko), když jsem zazvonil později, skočili mě přímo před kolo, případně tam strkali ostatní účastníky, v obou případech to končilo zastavením na 0.

            0 0
            • Santus  

              no dobre, mezi 12a16 hodinou 8.6–9.2 jak kde, meri celkem presne.

              0 0
              • pepek  

                Ale to bylo tak v Brně na náměstí, ne? Sem byl ve Vranově a zase kor moc vedro mě nebylo

                0 0
                • Santus  

                  je fakt ze to bylo dost v civilizaci, Mariansky, U Jelena, Ricmanice, Bilovice, a po trase Brnenskeho kolecka k Pryglu a po stezce kolem vody dom. V Bilovicich jsme se rozmysleli ze to vezmem na Vranov, ale uz by jsme to tezko stihali. Kdyby jsme vedeli ze tam je takovej chladek, tak jsme to dali, my jsem pekne topili.

                  0 0
                  • pepek  

                    Jak od Bílovic k Pryglu? Co to je to kolečko? Něco jsem zaspal?To jste snad najeli 100 km?

                    0 0
                    • Santus  

                      Tos teda zaspal, je to na cyklomape vedeny jako cyklotrasa 5005, a je to nejlapsi trajlik v okoli Brna:-) Nejeli jsme cely kolco, ale kousek, najeli jsme 70km.

                      0 0
          • L_i  

            Třeba tenhle?:-) www.bike-eshop.cz/…cka-zviratko Já ho teda nevozim. Za chodcem se snažim radši trochu zpomalit. Kdyžtak v dostatečném odstupu na zabrždění bloknu na chvilinku zadní kolo. Ten zvuk na chodce celkem funguje. Je to ale stěma stezkama fakt vopruz – už vůbec ten nápad chodci + cyklisti, připadá mi to trchu jako udělat na krajnici dálnice dopravní hřiště pro děti.

            0 0
        • Polka  

          Tak „moji“ chodci „protivnici“ jsou vetsinou anglicani = chodej vlevo :-) A to pak kdyz je chcu objet zprava, tak si naposledni chvilu uvedomi, ze jdou na spatny strane a poskakuji jak figurky. Nebo chodej roztazeni po celym chodniku a covek je musi objizdet velkym obloukem. Vsechno to ma negativni efekt, ze clovek-biker musi znovu nabirat tu potrebnou rychlost, kterou si to pred chvili pekne svistel :-)

          Ale posledni dobou se me u starsich pani ujalo hlasite vyrceni „KŠC“ (neplest prosim s KSČ) No a prdel je taky, kdyz covek vedle nich sjizdi schody, to pak cucej jak tele na novy vrata :-)

          0 0
      • ares  

        jj, to je super, právě z tohoto důvodu ho nevozím. Dělá kravál a když zazvonit má, tak se zasekne :-( Proč to píšu, mám obdobnou zkušenost. Jel jsem z kopce po panelové cestě – tj šířka nějaký 3 m. Po levé straně šli dva dnes již důchodci, já jel v pravo. Blížím se k nim a zvonek dělá nesmyslný rachot. Pán usoudil, že se za ním něco děje, začal se tedy uhýbat. To by bylo v pořádku, kdyby se uhýbal doleva. Né, on se uhýbal doprava. Supr, potáhl jsem za brzdy a najel k okraji panelů. Pán změnil úhel, tak jsem vjel do svahu, který na panely po pravé straně navazoval. Asi metr předemnou se uhnul docela. Bác. Do té doby jsem si myslel, že tohoto (ne)uvažování jsou schopny pouze malé děti. Mě se nestalo nic a jemu jsem pedálem rozerval nohavici kalhot a asi i rozpáral nohu. Jak se nadech, tak jsem se taky nadech. Tu sodu, jakou dostal od partnerky bych Vám nepřál slyšet. Každopádně od té doby chodil naprosto vzorně a já raději zastavím, než spoléhat na náhodu.

        0 0
      • Dijck  

        Obcas pomozu cinkajuce kotuce…ale ked stretnes 4 hluchych dedov iducich pomaly za sebou v zasitom singletracku…pomoze len poriadna obchadzka:)

        0 0
      • easyrider  

        Já jsem si doted stačil s větou „zdovolenim“…zařvat tak 10 m předem a je to… ušetřil jsem 30Kč,místo na řidítkách a 22gramů :)

        0 0
    • Rychlej turista  

      Já vidím problém v tom, že na stezky pro cyklisty můžou i chodci. Ti akorát vidí, že tam nemůžou auta a proto se cítí naprosto bezpečně a podle toho se tak potom i chovají – jako na chodníku. Vůbec si neuvědomují, že cyklista je 5–10 x rychlejší, než oni. Právě ten veliký rozdíl v rychlosti je nebezpečný. Proč asi cyklisté a pomalá motorová vozilda nesmí na dálnici? Proto po stezkách, kde se motaji chodci, raději nejezdím.

      0 0
      • Tomcat  

        Proto po stezkách, kde se motaji chodci, raději nejezdím Hmm nemám moc na výber nám město asfaltuje už ztezky i „lesem“ úsek Nymburk ↔ Písty, takže moc těšim jak se mám tu zkvalitní situace s těma tezkama :-(

        Dokud to byly polňačky bylo to super , po vyasfaltování …

        0 0
        • Milenius  

          U nas se zase do lesa vrhli lesaci, cely to tam rozjezdili a jsou tam pul metru hluboky bahenni lazne, kteryme se neda jet, takze to zase musit z poloviny objizdet po silnici, to radsi vyasfaltovana cesta lesem

          0 0
      • Dan  

        naprostý souhlas, u nás je taky taková cyklostezka a jet po ní je dobrodružství!

        0 0
      • Dan  

        naprostý souhlas, u nás je taky taková cyklostezka a jet po ní je dobrodružství!

        0 0
      • easyrider  

        A co teprv lidi s kočárkama a psama… Prsotě sme chudáci cyklisti, všichni to víme, tak už to něřešte a běžte chlastat!

        0 0
      • pepino  

        Nemůžou. Když je stezka rozdělená, jak někdo vleze na tu druhou půlku, je to dle zákona 1500–2500.

        0 0
        • Tomcat  

          Nemužou? Ale mužou, naco mi je zakon, vyhlaška, předpis který se nedodržuje protože ho nic nenutí to dodržovat tak tomu nic nezabrani. Ten zakon mi airbag neudělá

          0 0
          • pepino  

            No já se toho zákonu nezástavam, spíš naopak. Znamená, že když se budeš někomu vyhýbat a vjedeš na pruh pro chodce a z křoví vyskočí MP… A naopak. Všechno je o zdravym rozumu (to není k Tvýmu případu, to je k zákonu o cyklostezkach-nebo např.Cyklisto,slez z kola-taky hovadina, za 5m můžu zase nasednout,když to neudělam a bude tam MP cáluju-jenže když tam nějakej vůl vlítne na zastávku na kole mezi lidi 40km/h, no je to všechno o tom rozumu:))

            0 0
    • Radek Broz  

      Minimálně tahle už začne chodit po správný straně – je třeba vychovávat;-)

      0 0
      • Tomcat  

        ale proč do nich mám investovat svoje zdraví a peníze (za grypy) :-\?

        0 0
        • Radek Broz  

          Holt kvalitní osvěta něco stojí:o)

          0 0
        • Gorgov  

          aspon si jí měl nabrat, aby si to pamatovala :) ale udělal bych to samý co ty v tý rychlosti.

          0 0
      • Martinaa  

        no jo chodci a bruslaři jsou prostě neohleduplní a navíc jsou ještě tak drzí, že svou vinu nepřiznaj, hádaj se a nadávaj…zvonek nebo něco podobnýho nepomáhá – uskočej až když kolo ve smyku zaskřípe…

        0 0
        • pelt  

          no holt to nechce zadny malilinkaty zvonecek s tlumicem… nevite o nejakem masinfirovi, ktery by prodaval takovou tu sirenu z lokomotivy O:-)?

          0 0
    • Gorgov  

      přesně tohle se mi stalo na normální silnici na točný před tejdnem, jen sem jel kolem tý báby 2 metry a taktak sem to stihnul strhnout a jen rychle ji oslovit a poslat ji kam patri. Taky šla na nesprávný straně a najednou vyskočila do silnice, aniž by se rozhlýdla. No dneska to bylo horsi, v zatacce, rychlost tak 40, daval sem si bacha, musel tam bejt nejakej bordel a uz sem se klouzal. Odrena prdel, sedlo, omotavka, saltr, ale hlavne rozbitej dual dura, jestli to nepujde spravit, na silnici sem asi na dlouho dojezdil.

      0 0
    • marapara  

      jj, nejhorší je srážka s blbcem

      0 0
    • Martin  

      no tak repete, já se vyblil do toho zamčenýho dredu

      jj ohrané téma – chodec vs cyklista. já chodce a geronty obzvlášť raději objíždím velkým obloukem – až někoho sejmu nebo se vytlamím, tak mi bude moje právo platné jak farářovi varlata :-D což neznamená že ten degeront co ti skočil pod kolo je bezmozek.

      benga maj ve vyhlášce jednu kozelnou formulku – řidič má předvíadt. jenže kdybychom měli předvídat co udělá každej bezmozek, tak bychom se zbláznili. bohužel, dokud mezi náma budou lidi, co kolo nepovažují za rekreační/sportovní náčiní a maj ho jenom na cestu do hospody a do kravína, tak budem muset mít oči na šťopkách…

      já se dnes taky málem vytlamil, když mi na křižovatce při rozjezdu prdl řetěz :-D

      0 0
    • oxyaction  

      Musíte mít kolo v takovém stavu,aby při jízdě vydávalo různý pazvuky.Jako třeba skládačka,když má volnej klínek a ještě klikou škrtá o kryt řetězu.To o tobě pak hned všichni chodci vědí že jedeš.

      0 0
      • Lone1  

        V našem městě,je oddělený pruh pro cyklisty 20cm tlustou souvislou čárou.Každý kousek,je vodorovný piktogram,velký 2 metry.Jediný důvod,který opravňuje chodce aby mi tam vlezl,je,když se míjí s jinýma chodcema. Jenom přes město,to mám do práce 12km.Taky jsem,kdysi,coby idealista,jezdil tzv. na blba.To znamená,nejdřív zvonek,na ten nereaguje naprosto NIKDO.Pak jsem zvonek vyměnil za klakson z kamionu.Výs­ledek,jedna baba úlekem málem dostala mrtvici,druhá se leknutím rovnou připochcala,protože si myslely,že je přejede kamion.Po zvonku,následovala slušná prosba jestli mohu projet,když jsem jako na té cykloztezce.To bylo pitomců,co jsem vyslechl.To nás nemůžete objet?Vžijte se do situace,když jezdíte do práce celý rok,za každého počasí a každých 50m vás kdejaký blb,většinou ženské,donutí jít z plné rychlosti na brzdy a znovu se rozjíždět. Takže,jednoho dne mi došla trpělivost a jako limonádový Joe jsem si řekl,se mnou,přijde zákon… Zbytečnosti,jako zvonky,letěly pryč,místo toho upravenou pumpičku a nůž.Ono bez nože,těžko překoušu natažené vodítko pro psa.Co musím podotknout,je to,že v danou hodinu,v daném místě,potkáváte stále ty samé lidi,stejně druhý den šli po cyklostezce,i když o tom věděli.Kdo šel při kraji,dostal ramínko,že letěl,jak nakopnutá krabice od bot.Kdo se odmítal uhnout,tak jsem ho srazil.Má to jednu podmínku,musíte to vzít kolem přesně mezi nohy,nebojte se.Zákon fyziky,vám pomůže,vy stojíte,on letí.Bruslaři dostali rovnou pumpičkou po palici. K dnešnímu dni,slouží cyklostezka cyklistům,po celé trase do práce,jedu nikým neohrožován.V kte­roukoli denní hodinu.Jenom nedávno měl zřejmě nějaký dojíždějící vidlák,nějaké kecy.Někdy je dobré mít metrák,když dostal pověstnou Boleveckou šumivku,(facka přes celou hubu)tak se uklidnil.

        0 0
        • Gorgov  

          Dobře si vyřešil, s tebou bych se nechtěl hádat ;) beru zpět vše co sem kdy o tobě napsal a tobě se to nelíbilo:-D

          0 0
        • Vašur  

          Chuck Norris?

          0 0
        • raceman  

          Tak je to správně!! To se mi líbí.

          0 0
        • orca  

          Je zajímavé že takhle jsem to zažil v rakousku Německu či Holandsku , cyklista na SVÉ cyklostezce se cítí pánem a běda mu tam vkročit – on jede (a často dosti rychle) a má na to svaté právo jako pěšák na svém chodníku … Tam už se to naučili že každej má svůj pruh…

          0 0
        • Tleskač  

          Myslím že si tam na tebe někdo počká… I když jsi vlastně v právu.

          0 0
        • Vilém  

          Pekne:)

          0 0
        • Martin  

          hůůůstý. hodně hůůůstý.

          na bajku, pokud se mě někdo motá v mém pruhu, ho radši objedu a na silničce pro mě stezka neexistuje

          0 0
        • Santus  

          fakt borec, tebe bych nechtel potkat jako motoristu kterej bude treba i vpravu, mozna ze si jenom vymyslis.

          0 0
        • pepino  

          No to co dělali ty lidi je za 1500–2500 pokuta na místě. To co ty, asi už nepodmíněně:-)

          0 0
          • Tomcat_1  

            Konecne mu to nekdo rek ;-)

            0 0
            • orca  

              A někdo mu snad věří že to co popsal je pravda ???

              0 0
              • Tomcat_1  

                Je to takova modelovka. Me ale vzdycky zamrazi kdyz ctu, ze podobna pitomost nekoho vubec napadne, natozpak mu to stoji za tu praci to nekde naklofat.

                0 0
        • Tomcat_1  

          Olkyč.

          0 0
    • orca  

      předpokládám že jsi nejel po stezce – výhradně pro cyklisty označené. Takže žel problém je u tebe , předvídat se má – já vím je to opruz ale jediná šance jak předejít katastrofě. Já osobně kdekoliv na podobných stezkách jedu obloukem objíždím , popřípadě přibržďuji na „pěší“ rychlost , protože jak píšeš úhybný manévr pěších je nevyzpytatelný. A naučil jsem se vždy za uhnutí , popřípadě když přidrží psa hlasitě děkovat – čili dělat si „strýčky“ pro příště . Jedině slušností má cenu něco docílit – dle mého … To že máš někde na něco právo a nelze ho uplatnit je zprominutím na h…o

      0 0
      • Tomcat  

        Správně nepohyboval jsem se po stezce, ale po silnici kde byl zákaz vjezdu motorových vozidel. Možná sem to napsal nahoře moc složitě, ale bylo to tak. Ta stezka totiž je až někde jinde a bohužel spousta lidí si myslí že to je v celé délce komunikace. Tedy jsme se měli řídit pravidly silničního provozu. Chodce, který pohyboval po špatné straně vozovky, ja jsem objížděl s dostatečným odstupem. To že jsem měl předvídat, že mi tam na poslední chvíli skočí je opravdu sporné to je opravdu opruz.

        To co říkáš mi vadí. Děkovat za to že někdo dodrží moje práva, dělat ústupky proto, abych vic motivoval dodržovat moje práva atd..... to naznačuje, že naše společnost opravdu zdravá není.

        Ano taky objíždím opatrně, ale psi, bruslaře, malé děti, větší skupinky lidí, ale že 2m odstupu bude málo, jsem hodně dlouho nezažil.

        0 0
        • orca  

          Co dodat … Docela by mě zajímalo kdyby přijeli policajti jak by se tohle řešilo a kdo by byl dle předpisů v právu .

          Co je divného děkovat za něco na co nemáš právo ??? Stále slyším každého jak se ohání právy a už mě to sprominutím se.e a kde jsou povinosti ???? o těch se podezřele mlčí … A právo jde ruka v ruce s povinnostmi jinak je něco špatně.

          0 0
          • Tomcat  

            Právě, právě každý má povinnost. Moje povinnost byla je neohrozit, tu sem splnil i když mě to bolelo, oni svou povinnost nesplnili šli po špatné straně a díky nečekané změně směru jízdy (chůze ) mě ohrozili. Toť můj názor.

            Bohužel nikdo na dodržováním tohohle, nestojí tak lidi brzo zpohodlní protže to že je to někdo kdy si asi učil dodržovat je dááávno. Nejlepší by bylo lidem šáhnout na peníze (pokuty) to vždycky pomůže. Jenže unás udělají párkrát šťáru na blikačky, na pouštění na přechodech, parkování, rychlost a to je vše.

            Rozhodně nikdo v Nymburce a okolí neřeší v dopravě:

            • chodce kteří nepoužívají přechod pro chodce (ikdyž jsou toho v určité vzdálenosti povinni) a teda courají přes silnici všude
            • chodce, bruslaře a koloběžkáře, kteří se motají po silnici a nevědí, že jsou chodci v protisměru případně tam nemají co dělat vůbec (pokud tam je chodník)
            • kolaře motající se po chodníku, po přechodech, nebo v protisměru

            Bohužel tohle se nekontroluje, protože by to mohl být něčí děda, teta, švagr, atd….. prostě maloměsto. Nehledě kdo by v zimě z té služebny vylejzal že.

            0 0
        • pepino  

          Na silnici se zákazem vjezdu mot.vozidel musí chodci taky vlevo?

          0 0
      • Vrci  

        i stezka pro chodce a cyklisty je pozemní komunikace. Dle koloudace je to buď účelová komunikace nebo silnice čtvrté třídy. Chodci jsou povini chodit po ní po levé straně a za sebou. Pokud vede městem může je po ní cyklista maximálně 50 km/hod. Pokud vede mimo město neni jeho rychlost nijak omezena (90 platí pouze pro motorová vozidla). Žádný z účastníků nesmí nikoho ohrozit ani omezit. Za ohrožení a omezení pozažuju chování se v rosporu se zákony.

        0 0
        • pepino  

          Ježišmarjá, na stezce pro chodce a cyklisti musí chodci chodit vlevo za sebou na špagátě? Pomoc, kde to žiju, co se dozvídam, já chci znovu Zlatou zebru!:)

          0 0
        • pepino  

          Já se kolikrát rozčiluju, že dneska se už se asi neučí, že po chodníku se chodí vpravo, no teď už se ani nedivim, kdo by si pamatoval, kde má jít vpravo, kde vlevo, kde má skákat po levý noze event.každý tři kroky vykřiknout a udělat kotoul:-)

          0 0
          • Tomcat  

            No právě jenže to je to co píše Orca. Pokud se někdo účastní provozu na věřejných komikacích má prostě nějaké povinosti.

            Pokud se to děti dnes asi neučí a dospělé to nikdo nenutí dodržovat je to špatný.

            0 0
            • orca  

              nevím jak kde ale za mne žádná výuka na školním hřišti za účasti dopraváků nebyla , kdežto děti mají stále něco testy + dopravní hříště … takže výuka je (na známky) .. ale…

              0 0
            • Martinaa  

              teda teď jste mi v tom udělali takovej maglajz, že vůbec nevim, po který straně se má chodit, asi budu radši jezdit na tom kole, tam se jezdí vždy po pravý straně:)

              0 0
              • Tomcat  

                Pokud vodorovné a svislé značení neurčí jinak

                po chodníku v pravo po stezce pro pěší v pravo po stezce pro pěší a cyklisty vlevo po silnici vlevo, pokud tam není chodník, nebo stezka pro chodce jinak je ji chodec povinenn využít.

                Po stezce pro cyklisty, rychlostní komukaci a dálnici vůbec a zelezničním svršku by neměl bůbec vůbec

                Pokud me nekdo opravy budu rad

                0 0
                • Vojtas  

                  po zeleznicnim svrsku, respektive po k tomu urcene ceste, na strane proti ocekavanemu smeru jizdy vlaku, tak nejak to je, kdyz tak me nekdo opravte, nemam to tu (Předpis ČD Op 16 – Pravidla o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci) ovsem nikdo jiny nez Dopravni zamestnanci tam nesmi

                  0 0
                • orca  

                  bod č.3 čtu prvně v životě .. a myslím že většina bude chodit v „protisměru“

                  0 0
                  • Tomcat  

                    Upřímě u bodu č3 si taky nejsem jistý.

                    0 0
                    • Vrci  

                      dle zákona o pozemních komunikacích je stezka pro chodce a cyklisty silnice čtvrté třídy nebo účelová komunikace, a proto se na ni pohybují chodci jako po silnici (vlevo a zasebou)

                      0 0
                      • Martin  

                        to jsou furt nějaké regule, zákony a nařízení. ach jo. lidi se čím dál víc spoléhají na předpisy, které jim do palice nacpal Matrix a čím dál méně používají vlastní hlavu. ještě chvíli se necháme takhle oblbovat a fakt skončíme jako živé baterky pro nějakou bandu mašin.

                        já neříkám, že nejlepším řádem je anarchie, ale těch zákonů a nařízení je prostě moc a nevyzná se v tom ani prase.

                        0 0
                        • Vrci  

                          tohle mi přijde docela logické, po stezce se pohybují kola která jsou mnohem rychlejší, a proto je třeba aby se k chodci přibližovala zepředu a ne zezadu a vzájemně se viděli. Proto mají chodci na silnicích (i stezkách pro chodce a cyklisty) chodit vlevo

                          0 0
        • Pá-dlista1  

          Ze ho jeste vytahuju :) Kdyz mimo mesto neni cyklistova rychlost nicim omezena, cim je omezena na 50km/h ve meste? Teda uz se mi stalo, ze me staveli na kole, ze jedu moc rychle a vubec se netvarili, ze omezeni rychlosti plati jen pro motorova vozidla.

          0 0
    • Vymi  

      hele ono je to vsude stejne… nic proti duchodcum ale kolikrat se mi stalo ze se mnou zavodili jak v behu taka na kole… a vysvetlovat tomu starsimu cloveku ze je tu spatne a tak… navic se mi sem tam stava ze kolem me na chodniku prosvisti duchodce na kole a to ja jeste mam co delat abch to ustal ci snad se mu jeste vyhnul… takze jak se rika co se v mladi naucis ve stari najdes… :-))))))

      0 0
    • fousek  

      Ja to resim jinak, kdyz vidim ze me nevidi tak naopak jeste pridam a objizim je nejvetsim obloukem co situace dovoli, vetsiunou se leknou, ale to uz jdem asi tak 1 m pred nima (aůe to se da praktikovat se 100% uspesnosti jen na silnicce), jeste je tak dobrej for misto zvonku zabrzdit smykem a doject k nim po prednim kole, to je dobry je pozorovat, ale to delam jen u pesaku kteri jdou po cele sirce silnice a tvari se jako by jim ta silnice patrila

      0 0
    • Jenda  

      hele nemuzu si pomoct ale zkus priste zvonek – to ze lidi nereagujou – asi bud nebydlim mezi lidma nebo mam nejakej extra silnej. Jak pise Martt chce to zvonit s dostatecnym predstihem, 80% lidi uhne, tech 20% co ne neni problem objet. Navic z tech 20% je pulka duchodcu co te fakt neslysi a druha pulka jsou principialni kreteni ktery ti neuhnou ani kdyby nevim co. Lidi zasadne objizdim tak daleko aby pri dany rychlosti nemohli pod kolo vletet nebo jsem stihl zareagovat, 2m pokud me nevidi jsou podle me celkem malo. Lidi nezmenis, muzes ale zmenit sebe. Jo a na vychovu nez nadavat ten co neuhnou je daleko lepsi podekovat tem co uhnou.

      0 0
      • Tleskač  

        Rozumná slova… „principialni kreteni“, vo těch to je…

        0 0
        • minikin  

          Samostatnu podskupinu „principialnych kretenov“ tvori osobitny druh so slovenskym nazvom bezkrkovec dunivy, ludovo nazyvany hlavohruď, latinsky nazov: ?homo? kokotus arogantus.

          0 0
          • martt  

            S tymto typom ale neurobis nic. Zvonenim ho naseries, ak ho obides moc tesne, riskujes, ze Ta chnapne. Najlepsie sa im nenapadne vyhnut.

            Moja znama, nijaka mladica, uz ma cez 40, ukazala bezkrkovcovi, ze jej nedal prednost (zatrubila). Bezkrkovec zablokoval mercedesom celu ulicu, vystupil a cez okno jej rozbil pastou usta v zamknutom aute. Potom spokojne odisiel. Ked bola na policii a oznamila jeho cislo auta, policajti jej poradili, nech si s nim radsej nezacina a na celu vec zabudne.

            0 0
          • kajulka2  

            Tady v česku se někdy tomuto typu lidí říká zmrdi

            0 0
      • Gorgov  

        2metry muzou byt na ceste sryoky 3 docela problem, s tema kretenama mas pravdu, uz na to kaslu proste jedu.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.