Problém s realitkou a prodejcem bytu

201 nepřečtených
  • Nerez

    Zdravím. Vybrali jsme si byt před realitku, setkali se s majitelem a domluvili se, že když v bytě odstraní tapety a nechá nahodit omítky, byt bereme. Majitel souhlasil a že vše začne řešit po podpisu smlouvy, aby jsme náhodou necouvli.

    Sepsali jsme rezervační smlouvu s realitkou, kdy jsme se dohodli na rezervační době. Chtěl jsem tam nechat napsat zmínku o omítkách, ale realiták mi tvrdil, že tohle se napíše až do kupní smlouvy. Nikdy jsem to neřešil takže jsem mu věřil. Zaplatil jsem rezervační zálohu 35 tis. kč. V návrhu kupní smlouvy, kterou následně poslal mně i prodejci to bylo od právníka zvýrazněné, že byt bereme, ale že prodejce se zavazuje, že do určitého termínu odstraní tapety a nahodí omítky. Od té doby jsem se s prodejcem několikrát setkal v bytě na důkladnějších prohlídkách a nebyl žádný problém s tím, že by s něčím nesouhlasil.

    Když jsme měli doladit termíny v kupní smlouvě a podepsat ji, nakonec z prodejce vylezlo, že nesouhlasí, že tapety neudělá. Že byt prodá jak je. Když jsme mu řekl, že naše dohoda byla jiná tak tvrdil, že jsme se asi špatně pochopili. Že nám dají maximálně nějakou malou slevu, abychom si to udělali sami. Bohužel realiťák se postavil na jeho stranu s tím, že to co chceme je nestandartní. To tvdil i právník, že byty co prodával se prodávaly vždy ve stavu v jakém byly a úpravy si tam dělal až nový majitel. Jenže podle mě jim to může byt jedno, my jsme si něco domluvili a na tom záleží. Vzal jsem si čas na rozmyšlenou a mám mu v brzké době volat.

    Mám strach, že příjdu o rezervační zálohu, když teď odmítnu podepsat. Jenže z jejich strany jde podle mě o porušení dohody. Ta je sice ústní, ale jako důkaz toho, že jsme se pochopili dobře mám od realiťáka v mejlu návrh kupní smlouvy, kde je část o omítkách uvedena a ještě zvýrazněna.

    Pomohlo mi, kdybych na tom trval a že pokud prodejce nesouhlasí, ať od smlouvy odstoupí on?

    Prosím poraďte. Děkuju.

    0 0
    • Topol  

      Nejseš v jednoduchý situaci.Jako nejschůdnější řešení vidím pokusit se dohodnout na slevě,která reálně odpovídá ceně práce/tapety,o­mítky/ a doufat,že prodávající chce ten byt opravdu prodat a nemá v záloze dalšího kupce. U realitek si dávej hodně pozor co podepisuješ. Věřit v něčí slovo a v právní vymahatelnost se u nás moc nevyplácí.

      0 0
    • mikedusty  

      To, že se realitka postaví za prodávajícího je jasný, má provizi z prodeje. Nemáš to snadný, v tomhle se nevyznám, ale držim palce, ať to pro vás dobře dopadne. Každopádně jak napsal Topol, vyjednat takovou slevu, aby to odpovídalo práci za ty tapety atd. Pokud ten byt chcete opravdu koupit. Protože když máš zaplacenou zálohu, tak ti jí jen tak nevrátěj.

      0 0
      • koko0925  

        Hele v dnešní době jsou šťastný že to někdo kupuje. Jak realitka, tak i majitel. Ale taky jsou líný zařizovat štuky atd. Takže to zdržuj a otálej, jak jen to jde, oni vyměknou a sleví, jak tady radí kluci, to je nejlepší. Jinak je blbost že jsi to hned nechtěl v předčasné smlouvě. Jaká je to realitka? Jestli nějaká větší, stačí si stěžovat na vedení a oni by toho makléře měli srovnat.

        0 0
        • Nerez  

          Je to menší realitka. Ale i jí lze samozřejmě udělat takový reference, ze kterých nadšený nebudou.

          No v kupní smlouvě je to napsaný tak, že kupující zná stav bytu a je s ním seznámen a přijímá jej do svého vlastnictví s tím, že prodávající provedou do …úpravy jednotky tak, že budou odstraněny tapety a nahozeny omítky na náklady prodávajících.

          Tak at mi tam nevykládají, že jsme se špatně pochopili :/

          0 0
          • newbie  

            záleží na znění rezervační smlouvy a jestli k ní byl při podpisu přiložen třeba rovnou návrh kupní… pokud jsi ten návrh kupní smlouvy s požadovanými úpravami bytu dostal až někdy po podpisu rezervační smlouvy, tak tam moc šancí nevidím… tvoje prachy má realitka a imho je po dobrém nemá důvod vracet… takže by ses nejspíš musel soudit

            taky bych byl pro pokus o vyjednání slevy

            0 0
          • koko0925  

            Zdržuj to, stůj si za svým a buď nepříjemnej. Realitka má možnost snížit si významně provizi ve Tvůj prospěch. To samé prodávající může něco slevit. To se děje často, taky jsem dělal nedávno makléře. I když je realitka menší, tak si stěžuj u majitele té realitky, pokud to nedělají ve dvou lidech.

            0 0
    • martinnecas  

      Blbá situace. Radím ještě prostudovat podmínky RK – jak to je s vrácením zálohy, pokud k prodeji nedojde.

      Ale jinak se mi zdá nejrozumnější si fakt trvat na svým (jak to píšeš na konci), máš v ruce ten návrh kupní smlouvy, kde je požadavek na ty úpravy bytu před koupí. Pokud by prodávající tu smlouvu odmítl, myslím, že bys pak měl mít právo na vrácení rezervační zálohy.

      Kdyby se to nedařilo, tak sehnat nějakýho ostřejšího právníka, kterej to sepíše tak, aby z toho ten prodávající radši vycouval a RK vrátila prachy…

      Tak pevný nervy!

      0 0
    • scret  

      pokud se jedna o rezervac.smlouvu, vubec bych se toho nebal… Kazdej sikovnejsi pravnik by to rozmetal, bohuzel vymahatelnost takovych penez je uz tezka vec, kor v dnesni dobe…

      Pokud budes mit zajem, muzu ti po mejlu poradit konkretneji, tady to rozebirat nebudu…

      Stejne tezko radit takhle pres net, kdyz ve skutecnosti nikdo u toho nebyl, informace muzou byt neuplne a vic info bych na verejne forum necpal…

      0 0
    • JSt  

      mne je apriori nesympatickej clovek, co si zacne klast podminky, za jakych nakoupi. :-)

      tim ale se ale v zadnem pripade nestavim na stranu prodejce. proste se potkali dva extremy kupujici-prodejce. :-)

      0 0
      • scret  

        to bys toho moc neprodal dneska:))

        Dneska vsichni kupujici vyjednavaji o cene a podminkach, za jake nakoupi… Tak to je…

        0 0
        • JSt  

          o cene budiz. ale chtit po nekom, aby provadel jakekoliv upravy a pak ze koupim, je imho zhovadilost.

          navic jestli jsou tapety neprekonatelna prekazka v koupi bytu, zamyslel bych, co vlastne chcu. :-)

          0 0
          • Člověk a jeho svět  

            Je to trochu zvláštní. Když jsem kupoval předposlední byt, tak jsem taky mohl říct, že chci nové podlahové stěrky nebo nejlépe i s dřevěnou podlahou, oškrábat tu původní barevnou dementní malbu…

            0 0
          • scret  

            tak budto muze mit tuto podminku anebo slevu…

            Dnes je spousta lidi vybiravych a malichernych…

            0 0
          • kubad  

            přesně tak přijde mě zvláštní požadovat po prodávajícím nějaké

            opravy, byt se kupuje jak je a řeší se jen cena, je určitě lepší si opravy řešit následně sám.

            0 0
      • McBlacky  

        vidím, že nevíš v jakým stavu se prodávají byty :/

        Víc než polovina jsou ruiny, kde by mohlo bydlet jedině prase. U většiny napsáno hezký stav nebo po částečné reko, což je vtip. Vůbec se nedivím, že ty nejhorší zvěře, jako třeba dvoje tapety na deseti nátěrech si přeje kupující upravit.

        Realitní trh je tady v porovnání se západem chlív. Tam, aby jsi dneska prodal, tak to musí být tip top. Když na to máš čas a nervy tak je lepší v ČR koupit něco k totální reko a nacpat do toho zhruba mega (60–80m2 byt) aby to bylo co k čemu. Nebo pak koupit rovnou nový.

        0 0
        • Člověk a jeho svět  

          JJ, lidi si vymejšlějí, dávají deset let staré fotky… Asi jim nedochází, že ten bordel stejně někdo uvidí.

          Obecně to nechápu. Buď prodávám ruinu, pak ale za adekvátní cenu s rizikem, že neprodám vůbec.

          0 0
        • kubad  

          mě přijde vcelku nepodstatné v jakém stavu prodávané zboží je.

          samozřejmě stavu musí odpovídat cena a případně počítat s opravou nebo rekonstrukcí, nebo koupit byt který je v super stavu – tedy nový

          0 0
          • alinceb  

            Bohužel ani nový byt nemusí být v super stavu…:(

            0 0
            • JSt  

              naopak vidim dnes novostavbu jako vetsi loterii nez byt v baraku, ktery uz par desetileti stoji a vidis, ze nikde neprochcava a nepraska.

              0 0
        • JSt  

          sak stav bytu se promita na cene. pokud je v horsim stavu, a castka mne pripada neadekvatni, reknu to a zeptam se kolik jsou ochotni slevit, pripadne bych rovnou nahodil svou predstavu o sleve.

          to je jako kdyby nekdo prodaval hrubou stavbu a tys rekl, ze to koupis az kdyz to bude cely zaomitany a s oknama. :-D byt treba nekdo prodava, pac potrebuje love a na rekonstrukci proste aktualne nema.

          0 0
          • McBlacky  

            jasný, ale ono je často problém v tom, že ta cena nekoresponduje. Respektive provede se ´jakoby´ reko, ale tím se to ještě víc zhorší, protože to je laciný s cílem to zaflikovat. Asi jako když v Áčkách připraví k prodeji auto.

            Nepřijde mi divný řešit slevu formou dojednané práce. Protože prodávající má možnost, pokud má zdroje, udělat požadovanou úpravu levněji než by poskytl přímo slevu a kupující nemusí bydlet 1–2 měsíce na staveništi.

            Určitá malá kategorie bytů je prodejná hned bez podmínek, ale já mám na mysli spíš tu střední masu nabídky, kde existuje více variant a prodej trvá v řádu měsíců.

            0 0
        • alinceb  

          To sice jo, ale pro mě je teda schůdnější cesta, jako pro kupujícího, požádat o slevu a práce si nechat udělat sám po koupi. Hlavní výhodou je to, že si sám odkontroluješ kvalitu provedení a nemusíš se pak s nikým dohadovat, že támhle je to křivý, tady je uraženej roh a na tomhle jsme se ale nedohodli …

          0 0
          • Tommy_Lee  

            povedzte, alinceb, co si predstavujete pod takym slovom „odkontrolujes“? :-)

            0 0
            • alinceb  

              Nevím, jestli ti jde o slovíčkaření (odkontrolovat/zkon­trolovat) nebo o význam…?:)

              Moje představa je:

              • kontrola použitých materiálů
              • rovinatost
              • zrnitost povrchu
              • praskliny
              • celistvost malby

              Aspoň tohle jsem si u sebe v bytě kontroloval…

              0 0
        • scret  

          bohuzel musim souhlasit…

          Ale nezmeni se nic do te doby, dokud s tim nic stat neudela… Az nastavi podminky, aby realitni cinnost delali pouze odbornici a nee i smudlove a loupeznici, pak se nezmeni nic ani na urovni prodavajicich… Kdyz jim makler neporadi jak spravne prodat, jak spravne pripravit nemovitost pro prodej, pak spoustu veci ani prodavajici nemuze vedet…

          0 0
          • karliner  

            Proboha, proč by se měl stát starat o to, aby realitní makléři nebyli šmudlové a loupežníci?

            0 0
            • scret  

              az tenhle obor nebude moct delat kazda kadernice apod., ale opravdu fundovany clovek, zmena tu nastane… Neco se pripravuje, ale otazka, jak to dopadne…

              A myslim, ze ty jako prvni z „kriklounu“ bys tohle jedine privital…:))

              0 0
              • Honz8t  

                A kdo je to ten „opravdu fundovaný člověk“ v případě realitního makléře?

                Právník? Ekonom? Stavař? Obchodník se zaměřením na stavařinu? Kaděřnice, která má s nemovitosmi bohaté zkušenosti? Kadeřnice bez větších zkušeností s nemovitostmi ale s velkým citem pro potřeby klienta a schopností sehnat i nemožné jen aby klient byl spokojený?

                To by mně zajímalo, co tak asi stát rozhodne…

                0 0
                • scret  

                  Dulezite je, aby stat tuto zivnost vazal, at uz na vzdelani, praxi v oboru, pojisteni vuci zodpovednosti atd. atd. Coz do ted neni…

                  Jinak co se tyka fundovanosti, musis bohuzel vedet od vseho neco… Takze to neni zadna supr prace s tema pozadavkama a za ty prachy… Trochu jiny obrazek, nez ma vetsina lidi…

                  0 0
                  •  
                    Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                    0 0
                  • karliner  

                    Tohle, co píšeš by ale nijak nevyřešilo problém zakladatele, ani většinu jiných problémů s realitními makléři. Stížnosti plynou z toho, že makléři modifikují skutečnost nebo vyloženě lžou, jsou nespolehliví a nedochvilní atd. Vázání živnosti na tebou uvedené podmínky by zmenšilo konkurenci a zvětšilo fronty na pracáku, ale určitě by nezaručilo to, že makléři by přestali lhát a jako mávnutím proutku by se stali spolehlivými. Nebo máš pocit, že státem stanovené podmínky získání způsobilosti řidičů taxislužby vyřešili to, že taxikáři přestali okrádat a jezdit jako prasata?

                    0 0
                    • scret  

                      asi nema smysl s tebou o necem diskutovat, pokud tomu nerozumis… Tohle resi a resila by zastitujici organizace…

                      Proc podobne „stat“ hrabnul do cestovek? Pritom se myslim shodneme na tom, ze pro vetsinu lidi to byla dobra zprava, trh se dneska docela vycistil… oproti minulosti…

                      Tohle je podobna situace…

                      0 0
                      • Člověk a jeho svět  

                        Nemyslím si, že se vyčistil trh. Spíš se lidi, alespoň ti, kteří nejsou úplně mimo, poučili. Ti rozumní si raději připlatí u cestovky, která má nějakou historii a není to CK Magda z garáže.

                        Těm, kteří chtějí za desítku dva týdny v Egyptě, není v zásadě pomoci :)

                        0 0
                      • McBlacky  

                        povahu obchodu nemůžeš srovnávat cestovka funguje finančně i z hlediska rizika úplně jinak. Navíc zvětšovat byrokracii další ideálně státní organizací kde budou pipky čumět do facebooku a cápci na porno si myslím nepotřebujeme…

                        0 0
                        • scret  

                          Ale ona neni potreba statni organizace!

                          Byrokracie se nezvysi, jen ti nesolventni odpadnou nebo budou mit minimalne alespon ztizene podminky a to je myslim, pro normalniho cloveka, jedine dobre…

                          0 0
                          • karliner  

                            Aha, teď už stát potřeba není.

                            Zajímavé, že v 10:46:44 a v 13:24:57 ještě potřeba byl :-)

                            0 0
                            • scret  

                              Tys to nepochopil a tak te vytahame za ousko:))

                              jak jsem psal, evidentne o tom vis kulovy, bohuzel jako ve vetsine pripadu, s tim, ze mas jen potrebu neco neustale komentovat…

                              Stat je zapotrebi, aby nastavil parametry, to nikdo jiny za nej udelat nemuze, tim muze i ochranit ucastniky obchodu… Organizace statni zapotrebi neni, uz tu mimochodem „nestatni“ je a funguje… tecka…

                              Neco si nastuduj a pak muzeme diskutovat…

                              0 0
                              • karliner  

                                Mě to spíš přijde, že o tom víš kulový ty, něco jsi plácnul, ostatní tě umravnili a teď hraješ o remízu taktikou osobního útoku. OK, necháme to tak, nebudu s tebou ztrácet čas a tu plichtu ti klidně nechám :-)

                                0 0
                                • scret  

                                  hehe:)) Cekal jsem, az budes v uzkych, kdy zacnes se svoji pisnickou:)

                                  Klidne se o tom muzeme pobavit po mejlu… Nevsiml jsem si, ze by me „ostatni“ nejak umravnovali, jak ty tvrdis, zadnou remizu uhravat nepotrebuju:) Vim, ty rad na to hrajes, ale tady ti to nevyjde:)

                                  Precti si to jeste jednou, neco nastuduj, pak muzeme o necem spolu diskutovat…

                                  0 0
                      • mr.nikdo  

                        Nooo. Stat urcite hrabnul do cestovek i kvuli EU narizeni, jen ho jeste pritvrdil…

                        Ale jak pise Mlok – srovnavat prodej/pronajem bytu s tim, ze zustanes ve srabu bez moznosti navratu z X set km vzdalene destinace je o necem jinem…

                        0 0
                        • scret  

                          nevim co je vetsi pruser, zustat nekde v cizi destinaci nebo treba napr. prijit o sve celozivotni uspory?? To at si zvazi kazdy sam…

                          samozrejme jsem to dal jen jako urcity primer… Ale svym zpusobem je to trochu podobne…

                          0 0
                          • mr.nikdo  

                            Ani moc ne. Do zakonu cestovek trochu jsem trochu videl, tak si jeste neco pamatuji. A na rovinu ti reknu: Kdo si otevre CK, je magor… Ty podminky jsou opravdu, jako Wondersexxx v Eurotripu :-D.

                            To bys potom musel mit vazanou cinnost na vse. I na prodej kol. Vsude jsou a budou zlodeji. A to, ze je to vazana cinnost jeste neznamena, ze neprijdes o prachy.

                            Navic CK neni vazana cinnost, ale koncesovana (jeste vetsi oser). A i tam jsou problemy, protoze ty koncese funguji nejak pofiderne, takze i kdyz zbankrotujes, ale porad mas jak kdyz cast koncese – sezenes kapital, pojistovna ti da pojistku – tradaaa a jedes CK dal ;-).

                            0 0
                            • scret  

                              nezlob se na me, ale na prodej kol nepotrebujes moc velky znalosti…

                              0 0
                              • JSt  

                                pak bych to jeste rozsiril… na prodej vseho, co kupuji bezni lide nepotrebujes zadne moc velke znalosti. ;-)

                                0 0
                                • scret  

                                  nakup/prodej muze dneska delat kazdej jouda z horni/dolni… Coz se tak nekdy i deje… Nepisu nic o uspesnosti, tam jsou samozrejme nejake znalosti trhu a zbozi zapotrebi…

                                  0 0
                              • mr.nikdo  

                                A co potrebujes za znalosti k prodavani nemovitosti?

                                Co potrebujes k prodavani pojistek, bankovnich uctu (bankovni poradce), apod.?

                                0 0
                                • scret  

                                  divil by ses, hodne, ikdyz to tak mozna nevypada… Ono, kdyz je vsechno OK a ýzy, povede se to i kdejakymu smudlovi… Jak tu zaznely nektere nazory, „realitka stoji VZDY na strane prodavajicicho“ – nesmysl! Dobra RK musi stat VZDY na obou stranach a mela by jistit obchod prave z obou stran, jak prodavajicicho, tak kupujiciho…

                                  0 0
                                  • mr.nikdo  

                                    To, ale neni odpoved :(. Co by mel teda ten makler umet – vystudovat – aby mohl prodavat?

                                    O postoji poskytovatele produktu/sluzby bych se ted nebavil. Je to trochu mimo a kdyz se podivas, tak spokojeni zakaznici jdou tam, kde se o ne postaraji… I ve smyslu reklamaci :-) -tedy firma je na strane prodavajicicho i kupujiciho. Ma to co delat se zakladem PR – stastny zakaznik a nejsilnejsi reklamou – Ustni podani.

                                    0 0
                                    • scret  

                                      aha, co by te uspokojilo za odpoved?:)

                                      dystak mejl:)

                                      0 0
                                      • karliner  

                                        Tak to je boj o remízu na druhou :-)

                                        0 0
                                      • mr.nikdo  

                                        mr.nikdo81 (rybkaScibuli­AvOCTU) gmail.com

                                        Asi takova, co by mela ta osoba umet, aby byla vhodna k prodeji realit – podle tebe. Protoze ta odpoved tu nepadla. Max jsi napsal souhrn ruznych vlastnosti.

                                        Ale stejne budu odpovidat sporadicky :-D

                                        0 0
                                        • scret  

                                          stacilo na muj mejl:)

                                          Btw. ten vek mas v profilu spravne?:)

                                          0 0
                                          • mr.nikdo  

                                            No vidis. Tak muzes klidne napsat na muj a az budu mit cas, tak odpovim.

                                            Nemam. O neco malo mi je vice ;-).

                                            0 0
                                    • alinceb  

                                      Imho ideání průpravou pro realiťáky je ekonomický obor na stavárně. „Éčkaři“ běžně studují rychlokurzy standardních předmětů, takže mají všeobecný rozhled ve stavařině, ale nic neumí extra dobře. Navíc mají ekonomické předměty a širší výuku práva (hlavně smlouvy o dílo, kupní smlouvy atd.). Obor je sice směřovaný na management stavebních firem, ale obecně je pro realiťáky nejlepší průpravou.

                                      Otázkou ale je, jestli by se VŠ vzdělaný odborník chtěl zahazovat s takovou pseudoprací… Pár kamarádů (absolventů oboru „E“) to zkusilo, ale po pár měsících si radši našli práci v oboru jako rozpočtáři, THP, přípraváři apod…

                                      0 0
                                      • Honz8t  

                                        To je sice pěkný, ale vůbec nic to neříká o tom, jestli bude poctivý se zájmem o potřeby zákazníka, nebo hajzl se zájmem o svou vlastní kapsu, případně lempl, kterému je všechno jedno.

                                        Tohle žádný glejt a nařízení státu nezařídí.

                                        0 0
                                        •  
                                          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                                          0 0
                                        • scret  

                                          jak to bylo drive u remeslniku? ti meli svuj cech a museli sekat latinu, kdyz ne, vyloucili je z cechu… byla to otazka „prestize“. Kazdy remeslnik si pak dal majzla… Co mas dnes?

                                          0 0
                                          • alinceb  

                                            Profesní komory, které nic neřeší a jen parazitují na registrovavých členech. Jedna příbuzná dělá v krajské kanceláři takové komory asistentku/se­kretářku – na práci nemá prakticky skoro nic, solidní zaměstnanecké výhody (mobil, tablet), solidní plat a spoustu volného času…:)

                                            0 0
                                            • scret  

                                              posli na mejl, kde to je, o takove praci snim, clovek by mohl bikovat a na ucet by chodily love:)))

                                              0 0
                                              • alinceb  

                                                Má hafo volného času v práci. Furt googlí nějaké nesmysly a spamuje mail všem známým…:) Jinak dělá u ČKAIT, o které psal výše midlander…

                                                0 0
                                                • Max  

                                                  Těm posílám povinně 3000/rok, ale jsou mi k ničemu.

                                                  0 0
                                                  • alinceb  

                                                    To nikdo nepopírá…:) Ale principiálně podle nového zákona už to zas tak zbytečné není. Pokud musí každou stavbu vést autorizovaný technik/inženýr, tak je autorizace poměrně prospěšná…

                                                    Ale na nepotřebnosti ČKAIT to nic nemění. Já o autorizaci zatím ani neuvažuju.

                                                    0 0
                                          • Honz8t  

                                            Jasně, to ale vůbec neřešil stát ani panovník. Protože to nefunguje.

                                            Oni se hlídali ve svém cechu navzájem. Protože to funguje. Každý slušný řemeslník chce, aby jeho profese měla prestiž a ostatní si ho vážili. Jenže bohužel ne u nás. Podle mně jsme zatím, po devastaci společnosti a hodnot komouši, do takového stavu nedospěli.

                                            V Německu když jeden soused vidí druhého, jak vyváží bordel kam se nemá, napráší ho. A ostatní jsou mu vděční, protože ten co vyvážel bordel jim všem otravoval život.

                                            Kdyby to udělal u nás, někdo mu vymlátí okna a všichni ho budou pomlouvat a litovat toho bordeláře, který přeci chtěl jenom ušetřit pár kaček a nějaký ten čas. A tohle je IMO jedna z hlavních příčin toho svrabu, ve kterém se dnes nacházíme.

                                            Tím co píšu neříkám, že jsou takoví všichni. Ale bohužel je taková podstatná část lidí, které se podařilo ten zbytek „otrávit“.

                                            0 0
                                            • karliner  

                                              U těch němců a prášení existuje výjimka – když soused vyveze ten bordel přes hranici do Česka, nikdo ho nenapráší, naopak ho pochválej, jak je chytrej a udělaj to taky..

                                              0 0
                                              • Honz8t  

                                                Přesně tak – a to je kvůli tomu, že v tu chvíli už to obtěžuje jiné sousedy (nás), kteří by to měli řešit.

                                                Není to v tom, že by němci byli vnitřně nějak lepší než my a proto nedělali špatné věci. Je to proto, že se nebojí ozvat když někdo jiný dělá špatné věci a je to omezuje. A hlavně o tom, že ty, kdo se ozvou, společnost chválí a netrestá, jako je to u nás.

                                                0 0
                                        • alinceb  

                                          Pokud jsou nepochopil, tak reakce byla konkrétně na větu: Co by mel teda ten makler umet – vystudovat – aby mohl prodavat?

                                          Lempl, vychcánek, hajzle a nebo poctivec může být v každém oboru, to je jasný…

                                          0 0
                                          • Honz8t  

                                            A ta má reakce zase na to, co se vláknem teď táhne jako červená nit: t.j. někdo (stát?) MUSÍ zařídit, aby se všichni chovali správně (co je to SPRÁVNĚ?).

                                            0 0
                                            • scret  

                                              tak ti nevim, jestli nectes spravne nebo co… Psal nekdo neco podobneho? Precti si jeste jednou co pisu…

                                              Alinceb to pochopil spravne…

                                              0 0
                                            • alinceb  

                                              Hele je to byznys, ve kterém se točí neskutečné prachy a přitom v něm dochází ke spoustě sviňáren, na kterých se (mimo jiné) podílí z velké části také realitky. Ty jinak nenesou žádnou a nebo jen minimální odpovědnost a přitom inkasují tučné částky za ten jakože „servis“.

                                              Teď zrovna s přítelkyní kupujeme byt a naštěstí do toho žádná realitka není namočená (i když teda prodávající uvažuje, že by realitku použil pro depozit peněz po dobu prodeje, což já bych radši řešil přes právníka nebo notáře)…

                                              0 0
                                              • oddie  

                                                Jo jo, není nad to použít pro úschovu miliónů nějaké sro-čko s ručením 200tis :D

                                                0 0
                                                • karliner  

                                                  Když bude státem regulované, bude vše OK. Scret to psal..

                                                  0 0
                                                  • oddie  

                                                    To jsem si nějak nevšiml, že by něco takového psal…

                                                    0 0
                                                  • karliner  

                                                    Tady

                                                    Tady

                                                    Tady

                                                    Myslím, že z kontextu to jasně vyplývá.

                                                    0 0
                                                  • oddie  

                                                    Tam píše, že by realitní makléř měla být činnost nějakým způsobem vázaná/koncesovaná, aby ji nemohl dělat každý, kdo má do pr… díru. S čímž souhlasím. Není tam nic o tom, že by ručení sro-čka tím bylo bezpečné.

                                                    0 0
                                                  • scret  

                                                    nas oblibeny B-F trotl karliner se jen snazi prekrucovat to, co jsem napsal…

                                                    Jsem rad, ze ne vsichni jsou tak slepi.

                                                    Diky za podporu.

                                                    0 0
                                                  • karliner  

                                                    To z toho vyplývá..

                                                    0 0
                                                  • oddie  

                                                    To mi teda fakt nepřijde. Od úschovy je notář či vinkulovaný účet, to jsou prostě dvě zcela rozdílné věci, od sro-čka.

                                                    0 0
                                                  • scret  

                                                    jses opravdu tak hloupy, ze nerozumis tomu, co jsem napsal?

                                                    Precti si to prosim jeste jednou… pak podruhe… pak potreti… potom uz to mozna pochopis…

                                                    0 0
                                                • scret  

                                                  *1:))

                                                  0 0
                                              • scret  

                                                ty jses kupujici, ty si relativne muzes urcit, kam slozis penize:) Obvzlast kdyz si to pravdepodobne budes platit:) Ulozek je vicero, bohuzel zadna neni 100%, jak se uz z historie ukazalo… Ale dejme tomu, ze notarska a po ni advokatni (u renomovaneho advokata) je nejspis nejlepsi reseni… Pokud se prodavajici brani takove ulozce, uz bych se hodne zajimal o duvod…

                                                0 0
                                                • alinceb  

                                                  Nebrání, jen navrhl realitku. Já mám možnost peníze složit do úschovy k notářce (manželka jednoho kolegy) nebo právničce (přítelkyně druhého kolegy), což mi přijde bezpečnější. Každopádně prodejce vypadá velice solidně, takže z jeho přístupu strach nemám. Ke koupi jsme se dostali přes společné známé, proto je to bez realitky a taky za dobrou cenu…:)

                                                  0 0
                                                  • Soreno  

                                                    Pak máš možnost vinkulovaného účtu – na realitku bych z vysoka největší riziko zmizení peněz a oči pro pláč.

                                                    0 0
                                              • Honzajs  

                                                Já jsem kupoval byt s realitkou, ale prachy šly přes advokáta. NIKDY bych to realitce nedal. Notář je už drahej.

                                                Ale advokát MUSÍ mít pro tu úschovu speciální účet, nesmí to jít na jeho bežný účet. Potřeba se na to zeptat.

                                                0 0
                                                • scret  

                                                  to samy by melo jit i u RK, ale samozrejme pokud je to s.r.o.cko – moc toho pak nenadelas…

                                                  V nedavne dobe pri afere prazskeho advokata – to taky neni dneska nejbezpecnejsi:)

                                                  0 0
                                                • Max  

                                                  Naivko, proč si myslíš, že advokáti jsou jiní než ostatní. Mě přijde nejbezpečnější bankovní garance. Kupující složí prachy v bance a uzavře, s ní a s prodávajícím smlouvu, že peníze vyplatí až, kupř. bude převod zapsaný v katastru. K tomu nějaká dohodnutá lhůta. Pravda, banka může zkrachovat, ale raději mám prachy kupř. ve spořce než uložený u advokáta notáře právníka nebo RK. A vzpomínám-li si dobře, drahé to nebylo.

                                                  0 0
                                                  • pavlik6022  

                                                    Dělal jsem to při prodeji bytu stejně a je to nejbezpečnější řešení. Advokát sice vytvoří depozitní účet , ale disponuje s ním samozřejmě on. A nechat to realitce ??

                                                    0 0
                                                  • scret  

                                                    nejbezpecnejsi je banka a notar.. Bohuzel banka ma tendence diky vnitr.predpisum kolikrat veci strasne protahovat, takze ve vysledku jsou vsichni nas…ni…

                                                    Nekdy to jde, nekdy ne…

                                                    Notar je dle mych zkusenosti proto asi nejlepsi reseni…

                                                    0 0
                                        • mr.nikdo  

                                          To je hezke. Takze prakticky vseumel, ktery stejne moc neumi :-).

                                          To by teoreticky mohlo byt. Anebo obor Realitni makler rovnou, ne?

                                          Jak jsi napsal potom – ti lidi asi chteji delat neco jineho. Ale zase, pokud praci nesezenou, tak bych se nedivil, kdyby to sli delat…

                                          0 0
                                          • alinceb  

                                            Na obor „Realitní makléř“ imho bohatě stačí škola typu VOŠ a nebo nějaký rekvalifikační kurz se zkouškama. „Éčkový“ inženýr ze stavebky je pořád „převkvalifiko­vaný“.

                                            Ještě vhodnější obor pro tuhle činnost by bylo možná soudní inženýrství na USI VUT, kde je dokonce obor Realitní inženýrství. Mít tuhle školu, tak ale rozhodně realitní „ošlapu“ dělat nebudu…:)

                                            Ale jinak máš bohužel pravdu v tom, že práce zrovna teď moc není a když si má absolvent vybrat, jestli za almužnu a vidinu provize dýlovat nemovitosti a nebo být doma na podpoře, tak si asi zvolí cestu menšího zla…

                                            0 0
                                            • mr.nikdo  

                                              Takze stejne jsme u toho, ze nejaka zpusobilost ci specializace je silena ptakovina pro maklere…

                                              … a vazani/koncesovani cinnosti jeste vice. To je pomalu vetsi buzerace nez diktatura. Protoze to by potom nemohl prodavat auta nikdo, kdo nema treba Skodovackou akademii anebo vystudovany automobilismus (nemuzu si vzpomenout na nazev toho oboru). Kola ti taky nema kdo prodat, protoze tomu nerozumi. Kondomy ti muze prodat jen pornoherecka…

                                              0 0
                                              • JSt  

                                                u tech sprcek by melo byt zaskoleni v cene navic. ;-)

                                                0 0
                                                • mr.nikdo  

                                                  No, ale potom podle kvality… Durex a drazsi – luxusni 18 anebo luxusni Milfka…

                                                  0 0
                                              • scret  

                                                „Takze stejne jsme u toho, ze nejaka zpusobilost ci specializace je silena ptakovina pro maklere…“

                                                Nechapu v cem je problem? Pro tebe jako klienta to bude prece jedine vyhoda… Nebavime se tu o charakteru nebo povaze konkretniho jedince-maklere.. Svine se najdou vsude… Tak jako tak se uroven zvysi a to bude prospesne pro vsechny strany…

                                                0 0
                                                • mr.nikdo  

                                                  No jasne – mimochodem jsi s temi obory neprisel ty :-P (tohle kolo jsi prohral :-D). -, ale porad to je ptakovina.

                                                  V cem to bude vyhoda? Kdyz se mu to nebude zdat, tak pozve statika, jestli mi to nepadne na hlavu. Kdyz bude chtit machrovat s tepelnou usporou, tak si pozve firmu anebo v ramci jejich firmy na to bude clovek, co to bude merit. A on bude jen prodavat vysledky… Tudiz je to normalni prodavac.

                                                  Kdyz to bude pravnik, tak poroste moznost, ze tam bude nejaka pravnicka klicka. Pokud se makler rozhodne nechat barak posoudit od specialistu, tak za to zaplatis jeste vice.

                                                  Smlouvu o koupi stahnes z netu. Staci na to tusim 2 A4… Vysvetleni na netu najdes taky.

                                                  0 0
                                                  • scret  

                                                    zcela uprimne, ver si cemu chces, ja to s tebou vzdavam… Jen ti preju, abys nekdy nenarazil na nejakeho vykuka…

                                                    0 0
                                                  • mr.nikdo  

                                                    Ale zase jsem u vykuka. Tam ti bude jedno, jestli ma titul anebo ne. Protoze v tu chvili ten vykuk drzi v rukach vse… A to, ze ma titul neznamena, ze neni vykuk.

                                                    Bohuzel narazil :-/…

                                                    0 0
                                • AussigBiker  

                                  Je ***** rozdil mezi prodejcem a tzv. presupovacema krabic a dobrejma prodejcema (v masne, cyklo shopu, atd…). Obcas se mi stane, chci neco koupit, tak to z nich musim doslova tahat. Kdyz nejsou schopny mi to prodat, tak se otocim a jdu jinam, nebo na netu. Kdyz vim co chci, tak net aspon eliminuje presupovace krabic.

                                  0 0
                          • Majan  

                            A proč bych jako měl přicházet o celoživotní úspory?? Peníze na/za nákup nemovitosti kromě rezervačního poplatku stejně přes RK nejdou (pokud nejsem dementní). Existují min. 3 způsoby zajištění ceny a je jen na prodávajícím a kupujícím, kterou zvolí.

                            0 0
                            • alinceb  

                              Některé RK nabízejí depozit jako servisní službu a někteří důvěřiví kupující na to i přistoupí. A to jsou pak ti, co přijdou o ty celoživotní úspory…

                              0 0
                            • scret  

                              a myslis, ze to lidi znajia vedi, ze neco takoveho vubec lze?

                              A to neni jen tohle…

                              Ale asi se na to tady vyprdnu, akorat povzbudim toho internetoveho onanistu k dalsim a dalsim utokum a to zcela uprimne nemam zapotrebi…

                              0 0
                              • obda  

                                Vidis, znaji a vedi. Pokud bych nemel zatracene dobre reference, tak si myslim, ze je vetsi pravdepodobnost ze zvladnu vse potrebne nastudovat a kvalitne zajistit sam, nez ze trefim na kvalitniho maklere. A to, ze bude zivnost vazana na vzdelani a clenstvi v profesni komore, mi IMHO sanci uspechu u nahodne RK nijak vyznamne nezvysi.

                                0 0
                              • Majan  

                                Ano, myslím, že by to znát měli. Pokud někomu chci dát mnohdy celoživotní úspory, tak bych se měl zajímat o to, komu a jak je dávám. Když kupuju rohlík tak vím, že okamžikem zaplacení je můj a mohu ho sežrat. Když kupuju barák tak vím, že je můj až zápisem do katastru. Do té doby ho nezaplatím, a prodávající neprodá. Takže prachy musejí jít někam, kde je nebude mít ani jeden ani druhý a bude záruka, že zápisem vypořádání proběhne. Notářská úschova je dostatečně profláklá, aby jí znal každý. Já bych sice volil bankovní, ale to je jen otázka preferencí.

                                0 0
                                • scret  

                                  bankovni je bohuzel kolikrat ta nejhorsi varianta, ale to je nadlouhe povidani…

                                  0 0
                • Peewit  

                  Tak třeba ve Státech to nebude jen tak http://www.investopedia.com/…te-agent.asp

                  0 0
              •  
                Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                0 0
              • McBlacky  

                takzvaní makléři to jsou jen o malinko lepší podomní smluvní pojišťováci. Prostě kdokoli komu nevadí lítat v libovolnou hodinu po městě za velmi nuznou mzdu s vidinou provize a nabízet něco o čem většinou nemají ani páru. Odbornost nulová, je klika když umí přijít včas a odpovědět na email…

                0 0
                • Člověk a jeho svět  

                  JO! :)

                  0 0
                • scret  

                  ne vzdy je pravidlem, bohuzel diky tomu, ze to neni zivnost vazana, to tak vypada…

                  A diky tomu, ze v 80% resi clovek nakup/prodej nemovitosti jednou za zivot, nema sanci vyzkouset si, ze jsou i solventni RK, ktere jsou sakra odlisne od tech frensiz.zhovadin…

                  0 0
                  • Majan  

                    Osobně by mně bylo úplně fuk, jestli je RK solventní nebo ne. Preferoval bych solidnost a reference.

                    0 0
                • mr.nikdo  

                  Co znam maklere, tak maji penez celkem dost…

                  0 0
                  • oddie  

                    Akorát jejich řady (naštěstí) docela prořídly.

                    0 0
                  • McBlacky  

                    asi jak kde, dělat šlapáka v Praze nic moc. Osobně teda jsem neměl tu čest, ale pár lidí co tím prošli znám. Majitel / spolumajitel nebo někdo kdo už má pod sebou lidi na tom bude jasně líp.

                    0 0
                    • mr.nikdo  

                      No. Tady toho asi moc u nas nebude.

                      Ale i podomni prodejci plynu/elektriky, kdyz jsou sikovni (maji koule a zadnou pater), tak si na 100 cisteho mesicne prijdou…

                      0 0
                    • scret  

                      ono je hlavne dulezity jak se to dela… Pokud slusne, poctive atd., tak je za tim spousta prace a relativne na dnesni dobu maly penize… Ale zalezi hodne o kraji… Nekomu jde o povest a o nejaky renome, nekomu jen o prachy, prtze nejspis za rok uz to delat nebude…

                      0 0
              • karliner  

                Jako první z křiklounů bych přivítal, aby se stát sral lidem do podnikání co nejméně a když už by se měl o něco starat, tak o to, aby jeho zaměstnanci nebyli šmudlové a loupežníci…

                Svádět na nedostatečnou kontrolu státu svoji neschopnost si něco koupit nebo se nechat obalamutit mi přijde trochu mimo…

                0 0
        • ememem1  

          Tam, aby jsi dneska prodal, tak to musí být tip top – no ja ti neviem, ked som bol nedavno v londyne a videl som co za prdince a kde ludia kupuju za 5–7 nasobne ceny jak velice slusne byvania v prahe alebo blave tak by som si az taky isty nebol.

          0 0
    • ReBeka  

      Kontuj pravnika a nech si od nej poslat vytykaci dopis realitce, cca kolem dvojky, kde bude jak velkou slevu zadas. Realitka se musi vyjadrit v dohodnute lhute a jestli ne supajda na soud. Od noveho roku plati novy ob. zakonik ktery je daleko lepsi nez ten stary. Takze jestli to mas ve smlouve nebal bych se toho. Ony ty realitky si vetsinou mysli, ze to tak lidi nechaji byt. Ale jak rikam nejlepsi bude ten pravnik, to budes hned vedet na cem si

      0 0
      • felix.org  

        Nový obč. zákoník sice platí od roku 2012, ale účinný bude až od 1.1.2014 (pokud se to neodloží), takže mu je momentálně k ničemu. Ve smlouvě nic nemá, má to v návrhu kupní smlouvy, která zatím uzavřená nebyla a zřejmě se nikdo nemá k tomu, aby v takovém znění uzavřená byla.

        Jinak, bez znalostí všech dokumentů a okolností věci, tady všichni akorát plácáme a tazateli to stejně k ničemu nebude.

        0 0
    • mr.antik  

      Bral bych radši slevu. Jinak ti ty štuky a malbu domrví.

      0 0
      • alinceb  

        +1

        0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • pablosV  

        Je to tak. To je jako si stěžovat v restauraci na špatně srovnaný jídlo na talíři a chtít po kuchaři nápravu. To jídlo bych už pak radši nejedl. A s tím bytem to dopadne stejně.

        0 0
        • Nerez  

          Podívejte se, moje podmínky jsou čistě moje věc. Při ústních jednáních s tím souhlasil, s tím jsem šel do rezervační smlouvy. Všichnci jsme se pochopili dobře, i realiťak, i pravník, do návrhu kupní smlouvy to bylo zaneseno. Řeším teď porušení smlouvy z jejich strany a jaké mám šance na návrat peněz, protože další jednání s těmahle lidma jsou mi proti srsti…Blbce ze mě nikdo dělat nebude

          0 0
          • pablosV  

            Přeju hodně štěstí, ale jak už radí většina, žádej snížení ceny.

            0 0
    • oddie  

      Coby kupující bych zásadně kupoval ten byt v tom stavu, v jakém jej předchozí majitel zanechal, veškeré úpravy si udělal/zadal sám, a po něm bych chtěl jen adekvátní cenu za ten byt – odpovídající stavu.

      Coby prodávající bych byl naopak ochoten a schopen za adekvátní cenu provést zákaznické úpravy či je zajistit, ale takových případů prodávajících bude podle mě minimum, a coby kupující bych na to nespoléhal – viz výše.

      0 0
    • rainbowone  

      Jak se říká, „co je psáno to je dáno“.

      Tohle jsi měl řešit před složením peněz, smlouvou o smlouvě budoucí. Nemám pocit, že jsi musel nutně podepisovat první papír co ti realiťák podstrčí, bytu je relativně dost a není kam spěchat.

      Navíc nechat provádět stavební úpravy prodávajicím považuji za VELKOU odvahu.

      Takhle jsi prostě v pr()!()…

      Normálně jsi skočil na špek, realitky mají většinou dobře napsané smlouvy a zřejmně je tam rozhodčí doložka, tudiž by se řešil případný soudní spor až po rozhodčím řízení. Při rychlostí soudů a různých odvoláních přeji pevné nervy.

      Budiž ti to ponaučením pro příště.

      0 0
      • kolda  

        po bitvě je každý generál.. tohle mu teď nepomůže.

        v prdeli není vůbec. má velkou šanci se dohodnout a nejhorší možná varianta je, že v tom utopí 35t. není to málo, ale z hlediska nákupu nemovitosti a dalších výdajů na rekonstrukce je to rozdíl v lepších dlaždičkách do koupelny :)

        0 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
    • gejba  

      To je tak, když kupuješ byt třeba za mega i mnohem víc a je ti zatěžko dát pár tisícovek za podporu od právníka. Naivita je špatná vlastnost. Uvědom si, že realitka stojí VŽDY na straně prodávajícího!!! Holt buď ukecáš slevu, nebo ztratíš rezervační poplatek.

      0 0
      • scret  

        a ti kupujici jsou vzdy ti napaleni a nevinni, dobry no, skoro jak z vinetua:)))

        0 0
    • baty  

      vem si slevu a udelej si to sam, kdyz to bude delat on, tak jemu uz na tom nezalezi a akorat ti to jeste zprasi a budes to pak stejne predelavat, aby si s tim byl spokojenej…

      0 0
    • kolda  

      pokud ty omítky nemáš v rezervační smlouvě, resp. pokud se rezervační smlouva přímo neodkazuje na kupní smlouvu, pak ve vztahu k realitce taháš za kratší provaz. poučení pro příště – rezervaci platit až když máš vše smluvně definované, kecům typu „to vyřešíme potom“ je naivní věřit. jakmile máš zaplacenou rezervaci, tak ochota RK cokoli řešit rapidně klesá, protože jejich business je uzavřen – rezervace=provize.

      ale prodávající nemá vyhráno – je v jeho zájmu se s tebou domluvit. pokud by ses cuknul a od prodeje ustoupil, nedostane od RK nic a celý proces prodeje může začít znovu. takže prostor pro vyjednávání/domluvu vidím poměrně velký.

      jak psali výše, domluv si slevu a udělej to sám, za téhle situace by to prodávající na 99% ojebal.

      hlavně zachovej chladnou hlavu, klidně se dívej po jiných bytech, pokud tento z nějakého důvodu nechceš na 100%. ta záloha se jeví jako velká částka, ale klidně můžeš narazit na lepší nabídku a ve finále být v plusu.

      0 0
    • marapara  

      Musím souhlasit s názory, také mi přijde zvláštní požadovat nějaké úpravy bytu před jeho koupí. Samozřejmě jeho vyklizení, pokud se tak strany dohodnou, je standartní věc, ale jinak nějaké úpravy omítek nebo maleb bych si určitě řešil už sám.

      Tím nepopírám Vaši dohodu, jako podmínku, že to provede. Ale pak hrozí riziko, že to dopadne, jak to dopadlo u tebe, majitel si to rozmyslel a háže na to bobek.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.