Čau bajkeři.
Chci poskládat kolo pro holku. Je to začátečnice bez ambicí, jezdí pomalu, opatrně a žádné velké výkony. Měří 170 cm, normální postava.
Bude je používat na ježdění do práce po cyklostezce v Brně, a na výlety do přírody po turistických stezkách a lesních cestičkách v létě za hezkého počasí.
Doteď jezdila jen asi 500km na půjčeném HT horském kole (ale kvalitním)
Její kolo mělo být lehké, bezpečné a pohodlné. (a levné)
Rozpočet je kolem těch 12t (samozřejmě může překročit, když to bude zato stát), říkal jsem si že než kupovat předražená těžká hotová kola, že jí radši něco poskládám.
Napadlo mě něco ve stylu: MTB 26tka, pevná přední vidlice, kotoučovky a tlusté pláště s jemným vzorkem aby to jelo a zároveň tlumilo, řidítka vyšší vlaštovky aby nepřepadávala (to občas dělá :)
Co se týče komponent, tak nároky na pevnost budou minimální, jezdí fakt extrémně opatrně, takže priorita je váha, klidně na úkor robustnosti.
Řekněte jestli tohle je správný způsob uvažování:
Ušetřil bych na:
- rámu (nejlevnější hliníkový, typu http://www.kolonet.cz/detail/4682-1/
- brzdách (levné hydrauliky Tektro apod)
- přední vidlici (pevná hliníková)
- věcech typu představec, řidítka, sedlovka atd
- řetěz, kazeta, přehazka (stačilo by klidně osmikolečko vzadu)
- středové a hlavové složení
- přesmykač – mám doma přesmykač Shimano SLX ze starého kola, taknemusím kupovat nový
- pedály (levné klecové kovové?)
Připlatil bych za:
- kola (co nejlehčí)
- páčky přehazovaček
- kliky
Co si myslíte? Výběr levných komponent je asi bez přemýšlení, ale budu rád když doporučíte něco na čem přidat (co má nejlepší poměr cena – váha), nebo doporučíte co změnit. Budu taky rád za odkazy na konkrétní věci.
Přemýšlel jsem že to poskládám i třeba jako 27,5 – ona má 170 cm, takže ideál, ale zase by to bylo těžší. A odpruženou vidlici – ty levné mě přijdou jako že stejně nepruží, že to s nima je jak když jedu se svou kvalitní uzamčenou..
A nebo že bych to udělal ze silničních komponent – silniční kola s tlustýma pláštěma a rovná řidítka. Nevím ale aby to nebyl udrncanej hybrid s brzdama co s musí furt štelovat :)
Díky moc