• bogic

    Zdravím, pořídil jsem si první sporttester v životě. Dle toho co čtu na tomto fóru, jsem vydedukoval, že bych měl mít tep při intenzivní jízdě do kopce cca 170–185. Ať dělám co dělám, na víc jak 165 jsem se ještě nedostal. Moje průměrná tepová frekvence při vyjížďce na cca 80 km při průměrné rychlosti 30 km/hod je 135. Chtěl bych jen vědět, jestli je to normální nebo ne.

    Poznámka: Přetrénovaný určitě nejsem.

    Díky za rady.

    0 0
    • Tomínos  

      K tomu ti jen můžu říct, že maximální tepová frekvence se tak baj vočko určuje 220-věk, takže pokud ti je okolo 5O je to uplně v pohodě a těch 165 už se tý hranici přibližuje :-)

      0 0
      • bogic  

        No 50 mně ještě zdaleka není, je mi 38.

        0 0
        • Tomínos  

          To už se to blíží :-) Ne ty tepy nemusí nutně znamenat nic špatnýho, jezdíš hodně? Ty tepy můžeš mít nižší od přirody, ale pokud jsi teprve teď začal jezdit víc tak je taky možnost, že ti ještě trošku vylezou.

          0 0
          • bogic  

            Jezdím tak 10000 km ročně, hrál jsem 20 let závodně volejbal, snažím se prostě hejbat.

            0 0
    • šlapatko  

      Není zlé zajít si na test k doktorovi.Taky si můžeš najít táhlý kopec a jet ho naťěžký převod až do selhání.prostě budeš padat s kola, nebo se ti udělaj mžitky před očima, či tma.Tento způsob není provádět často a je dobré být připraven.Mít zasebou narozjezd třeba 20km rovinky.Potom uvidíš co budou padat za čísla.Samo že je lepší sportovní doktor.

      0 0
    • orm  

      Ahoj, mně je 29 a mám maximální tepovku 172, kamarád při této tepovce začíná teprve pořádně jet. Pokud si nejsi jistý, tak navštiv lékaře, zvlášť pokud se ti tepy chovají divně, ale pokud se ti chovají normálně a jen maximálka je nižší než u průměrné populace, tak bych to neřešil. Já díky sporttesteru detekoval problém s tepy, občas vyskočily nahoru, hodně nad moji maximálku, šel jsem k dotorovi, který přišel na to, že mám učitý druh tachykardie a šel jsem na operaci, která to spravila.

      0 0
    • Zdenda CUBE  

      Neplaš, to jsou parametry naprosto v normálu, ani nevíš co by za taková čísla mnoho lidí dalo. Je to daleko lepší, než abys vylezl na kolo a měl 140 a při prvním mírném kopci letěl nad 220

      0 0
    • daymaker  

      Tak to jsme dva… :-) Mám to stejně. Nebyl jsem si jistý, jestli mi neblbne mašinka, tak jsem si půjčil od přítelkyně a stejné hodnoty. Když už jdu hodně na krev (pocitově) třeba ze sedla do kopce, tak mám cca 170. Jinak třeba na 90 km rychlostí 30 km/h jsem měl přůměr 130 tepů. Mám už termín na sporttesty, tak jsem zvědavý. Ale všichni na švihu taky vždycky kroutí hlavou, když vedle mě tepou 185 a já 140 a v poho. Tak ti nevím… :-)

      0 0
    • zweimandl  

      Buď v klidu taky tepu nízko. Při svižné jízdě po rovině na silnici jsem tak na 14O a v kopci asi na těch 165 jako ty. Když se do toho fakt hooodně opřu, vylezu na 18O. A nejvyšší změřenou maximálku mám 182, ale to už se mi před očima dělaly mžitky:-) Btw, je mi 27. Myslím,že to prostě souvisí s vrozenejma dispozicema. Kámoš, co je na tom kondičně zhruba stejně jako já tepe průměrně o 10 – 15 tepů výš.

      0 0
      • Šusa1  

        No, taky si přihodím. Mě je 30 a max. mám 192 tepů, ale mžitky se mě před očima ještě nedělali:-)

        0 0
    • Hornet  

      Tiez som na tom podobne, aj ked som o nieco starsi a tiez som dlho hraval volejbal :-)

      Pulzmeter pouzivam uz 15 rokov a veru maximalka postupne klesa.

      A aky mas kludovy pulz? Ja medzi 40–42.

      0 0
      • bogic  

        Já mezi 45–50.

        0 0
        • xshreck  

          já mám ±45. Je to vůbec dobře nebo špatně? :-/ normální je 75 bo kolik …

          0 0
          • jonti  

            Neni to ani dobre ani spatne, je to proste cislo, pro cloveka co sportuje zcela bezne a normalni.

            0 0
        • Hornet  

          Myslim ze si dobre trenovany a nemusis robit s toho nejake negativne zavery :-)

          keby sa ti to nezdalo, mozes si dat urobit zatazove testy…

          0 0
    • michal xtr  

      Je to hodně individuální, pak taky čím jsi trénovanější tak při stejné zátěži máš tepy nižší. Já třeba v 17 letech mám twpovku v poho přes 190 max jsem měl 200, ale třeba strejda má 40 a maximálku má 210 a těch 200 si dává uplně normálně :) je to fakt individuální

      0 0
    • drusus  

      Nizke tepy mozu byt naopak znakom velmi dobrej kondicky. Telo je proste zvyknute podavat vysoky vykon a nemieni kvoli tomu len tak vytacat motor do cerveneho pasma..

      Na skus si zmerat tepovku pri pohybe, pocas kt. telo zpaja max. pocet svalov. Idealny je beh. Daj si 15–20 min na zahriatie pri pocitovo v miernej az strednej zatazi a potom vybehni dlhsie stupanie tolkokrat, kolko budes vladat. Max. tepovka na konci by mala byt vyssia ako na bicykli..

      Ak toto nezaberie, tak uz len prikladat hlinu.. :D

      0 0
    • martin_bakov  

      …je to rebel !

      0 0
    • DaveX  

      V pohodě :) jsi dobře trénovaný

      0 0
    • Charles2k  

      Nepřijde mi to při tvé trénovanosti nijak zvláštní. Kdybych měl najeto tolik co ty, tak bych to měl možná obdobně. Takhle při najetých cca 3tis. ročně mívám na kole max. kolem 170. O pár tepů více pak mám při běhu a plavání.

      Jakou máš ranní klidovou tepovou frekvenci? Já třeba mezi 42–49, ale měl jsem před pár lety i pod 40.

      Jinak bydlím nedaleko :-)

      0 0
    • petrun  

      Mám to naprosto stejně, přes 140 se dostávám jen velmi vyjímečně a za obrovského úsilí. Jinak věk 39 let, klidová frekvence 52. Jezdím výkonostně od 10 let, 2× týdně posilovna, občas řežba s kolegem (musado). Ročně také okolo 10000 km.

      0 0
    • John Tequila Lemon  

      Tepy jsou velmi individualni. Pravidlo 220-vek je pouzitelne jen velmi omezene, trenovani lide ale podle tohoto pravidla hodnotit nejdou, vetsinou to maji tak „jako kdyby byli mladsi“. Pokud mas pocit, ze se u tebe chova cokoli jinak nez je bezne, okamzite vyraz k doktorovi. A to ti jako ani nemusi byt spatne, nebo cokoli dalsiho. Neni dobre si zahravat s cimkoli v pripade „nestandardniho“ srdecnihu rytmu. Doktorovi popis tvuj problem, ale taky murekni kolik km na kole najedes, k doktorum chodi i lemry line … tak aby pochopil, ze ses skutecne aktivni sporotvec a je nutno mit v srdci jasno. Usiluj u udelani a vyhodnoceni zatezoveho testu. Jsou dva typy testu,jeden je ten ze pojedes na „rotopedu“, budou ti merit zatez a reakci tepu (celkem primitv test co zvladnes udelat sam, ale doktor je doktor), nekteri k tomu jeste meri vzduch co jde dovnitr a vzduch co jde ven. No a kdyby se chtel ted nekdo do me obout ze to je test jaky delaji firmy typu „alltre…“, tak to tim nemyslim. Myslim skutecny zatezovy test ve skutecnen zdravotnickem zarizeni se skutecnym doktorem. Druhy zatezovy test je takovy, ze te „prichyti“ do konstrukce za ruce a nohy a pod telem mas desku a ruzne s tebou toci, jako ze te daji na lezato a nechaji nejaky cas meri tepy, pak te votoci hlavou dolu a meri tepy … atd. No a to se taky vyhodnoti. Ja musel obsalvovat oba uz jako dorostenec, jinak by me doktorka nenechala zavodit a s periodocitou 5 let to musim absolvovat stale dokola. A kupodivu ten prvni test je u nas v praci zarazen do standardni lekarske periodicke prohlidky po 3 letech pro management nad 30let, takze ho absolvuji i tam. Samo, ze ho clovek muze odmitnout, ale myslim ze dobre mit „pumpu“ pod kontrolou. Takze nevahej a vyraz k doktorovi(ce) a bylo by fajn, kdyby u vas existoval nejakej sportovni doktor(ka), ke kteremu by te preposlal(a) … je dulezite, aby vyloucil problem … tady na foru se to fakt nevyresi ;-).

      0 0
    • deyv  

      Taky si přihodím :o)

      klidovka 36

      maximálka 190

      ale i když dřu do úmoru, tak se přes 184 nedostanu, ať jedu,běžím,plavu… prostě to výš nejde (jednou se mi stalo, že to vylítlo tuším na 223, ale já byl zrovna pod vedením vysokého napětí).Kopce dělám standardně cca 158 – 160. Asi mám ještě rezervu a nebo to flákám a myslím si, že už nemůžu :o)

      0 0
      • Yaron  

        klidovka 36 ? to jsi teda hodně v klidu … :-)

        já mám klidovku tak 60–80, tak se mi to nějak nezdá …

        0 0
        • cragsman  

          KTP 36 je už hodně dole, ale nemožný to není.. Já ji mám tak kolem 43…

          0 0
        • deyv  

          když jsem ležel v OÚNZ na ip :o) na monitorech (banální zákrok, který to vyžadoval) tak mě chodily sestry neustále kontrolovat, bo jim to přístroje hlásily, že už jsem skoro mrtvý :o) Vždy u periodických prohlídek se mě ptají, zda dělám nějaký sport vrcholově, protože mám velmi nízkou tepovou frekvenci.Nevím čím to je, trénovaností to určitě nebude, jezdím tak 4 k za rok :O( Můj tepák mě nebere po ránu vůbec, protože umí rozeznat tepy až od čtyřiceti nahoru :o)

          Tož asi tak nějak :o)

          0 0
          • Yaron  

            ok, to nemělo být rýpání, nebo tak něco, spíš jsem se divil a vyzvídal.

            0 0
            • deyv  

              nebral jsem to nijak zle :o) s takým srdíčkem musím být v pohodě a nerozčilovat se :o)

              0 0
          •  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
            0 0
      • Biker jak Pes  

        Heh, si pamatuju, jak mi jednou zjistili strašně nízkou klidovou TF a doktoři byli z toho nemocní. Když sedím tak mám kolem 40, v leže o pár tepů míň a ve spánku už mi to padá ke 26/27 tepů/min. :-)

        0 0
        • Rychlej turista  

          Tak s tím bys rychle měl něco dělat. Taky by se jednou nemusel probudit :-(

          0 0
          • Biker jak Pes  

            Teď nevím, jestli si děláš srandu nebo ne. :-) Už to mám několik let, očividně už od narození, nikdy jsem problémy neměl. Akorát mám lehkou arytmii při zotavování se, např. když jezdím intervaly tak při pauzách mi to bije opravdu hodně nepravidelně. Proto mi třeba dělá velký problém jezdit silniční kritéria nebo závody, kde se jezdí stylem šrot-pomalu-nástup-pomalu-atd …

            0 0
            • Rychlej turista  

              Srandu si nedělám. Míval jsem taky klidový tep okolo 36 a všiml jsem si, že srdce občas nebouchne, jen naznačí ťuk, ale pak si to rozmyslí. A když vynechává, tak už taky naskočit nemusí. Když jsem to říkal doktorce, tak povídala, že nesmím přestat sportovat, ale že i tak ve stáří skončím na kardiostimulátoru. Ale už pár let jím pravidelně každý den tabletku Mg+Ca+Zn a od té doby se mi tep upravil, klidový se zvedl nad 40 a taky tachykardie při vysoké zátěži zmizela. Ale nevím, jestli to je tím, protože jsem upravil i způsob zátěže a vyhýbám se dlouhým pobytům v ANP nebo v blízkosti MTF, což srdci určitě svědčí.

              0 0
              • Biker jak Pes  

                Hm, tak vzhledem k tomu, že hodně závodím, tak si moje srdce asi zátěže mimo AnP moc neužije. Ale jak říkám, zatím nemám žádné problémy klep klep na dřevo. Ale díky za upozornění… uvidíme, jestli to se mnou někde šlehne nebo ne… :-)

                0 0
    • fíha  

      Ak by som sa ja dokazal za tychto podmienok priblizit ku takto nizkym tepom, tak som na seba neskutocne hrdy, alebo som po smrti..

      0 0
    • RUSH  

      Neboj, má to podobné. Teoreticky bych měl mít maximálku 177 (220–43), ale poslední dobou jsem na ní už dlouho nebyl. Na biku jezdím skoro přesně v pásmu, co se mi automaticky nastaví v Polaru (teď je to 120 – 150) a obvykle strávím nad limitem max. tak 10 minut (zhruba z 2 hod vyjížďky) a tep skoro nikdy nepřeleze 160. Takže průměrný tep po výjížďce bývá tak 125 – 135, v uvedeném rozmezí strávím 70–80% času. Jezdím mix asfalt 40% a terén 60%, nastoupané metry 400–600m a prúměrná rychlost 23–25 km/h (oblíbená trasa).

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.