Makrofotky u DSLR a obrácený objektiv přes revers kroužek?Nějaké zkušenosti?

25 nepřečtených
  • Madman1

    Zdravím, Máte někdo zkušenosti s použitím reverzního kroužku u DSLR, chci to k Nikonu D70s a 50 mm F1,8, stojí to asi 690 korun na megapixlu, ale chtěl bych se nejdříve optat, jestli tu má někdo zkušenost, fotografů je tu přeci jen dos.Případně má někdo zkušenosti s mezikroužky na tomto skle.O nevýhodách poklesu světelnosti Vím, na kvalitní makrosklo zatím není peníz ;) Díky všem za rady a postřehy

    0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Pac029  

      Zkus www.fotopruvodce.cz. Jinak to funguje docela dobre (obecne). Problemu je ale dost, treba pocitat s malou vzdalenosti cocka-objekt. Dal bez moznosti nastavit clony, coz bude nejspis i Tvuj pripad (nevim jaky mas objektiv, moderni to vetsinou neumi mechanicky) nemuzes ovlivnovat hloubku ostrosti, ze ta redukce umi vyautovat elektroniku fotaku predpokladam, Nikon s tim mel driv dost problemy, radsi si ale over ze to tak je. Jinak mam kamarada co v jinem systemu s tim dela fotky co se mi libi vic jak moje s makroobjektivem, takze tvurci prekazka to rozhodne neni ;o). Jo a je to vetsi sranda nez mezikrouzky, s temi se sice lepe pracuje, ale zerou vic svetla, a taky si nejsem jistej, jestli je Tvuj fotak vubec podporuje.

      0 0
      • Madman1  

        Na manuální režim by to jít mělo, já jsem koukal na jutubu na video a týpek tam používal konvertor s lankovou brzdičkou, která u konvertoru clonila a ostřila obraz, tak právě nevím a ty mezikroužky by měly bejt na manual taky v pohodě, nechci kenko, jen ty obyč, na M42 to byly taky jen prostý kroužky a fungovat to muselo, tak uvidíme

        0 0
        • Pac029  

          Pokud ma objektiv clonovy krouzek je to OK, ale nejsem si jisty, projdi archiv na tom odkazu. Zakladni Nikony mam dojem proste bez elektroniky objektivu nefoti, radsi si to over, Nikon je tim proslaveny, nejely tam ani mezikrouzky, nevim jak ted, ale Nikon po nastupu digi ani zadny s elektronickym prenosem nedelal. Tela bez objektivu v pocatcich DSLR jely jen u dvou nejvysich modelu, aspon nejak tak si to pamatuji. Jinak jestli to mas jako vetsi hobyzkus zacit 50–100 makrem, prakticky vsechny poskytuji hodne dobre vysledky a nejaka ta Sigma se da poridit i dost levne v baziku a vse bude fungovat bez problemu. Ta 180 pro zacatek neni uplne dobry napad, si myslim, bez stativu nebo blesku (a s tim s echce naucit dodobre delat) je to ne moc pouzitelny.

          0 0
        • pepino  

          Na plnej manual to pojede a clonovej kroužek maj snad všechny Nikkor padesátky.

          0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Pedro404  

      Já furt plánuju zkusit ten postup pro extrémní makro kdy se vezme (relativně) krátký sklo a přidělá se obráceně na tele, ale bylo by s tim asi tolik práce že sem se k tomu zatim nedokopal.

      0 0
    • tomixx  

      Žádný reverz netřeba, M42 redukci, dále mezikroužky a na to Helios 58/f2. Cena okolo 600,– Foto zde

      Ostříš přibližováním a oddalováním od objektu, expozici ti měří foťák, ty si podle něj nastavíš čas. Clona tak 8–10. Více ne , difrakce je potvora. Dál už jen mikroskopové okuláry, mikroposuv a skládání fotek.

      0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
    • Marskatin  

      Vyzkoušel jsem v oblasti makra kdeco, naokonec jsem zakotvil u Tamrona 90/2,8 macro. To pohodli ne nenahraditelně a zárověn je to takové kratší příjemné tele.

      Zkoušel jsem předsádky, jednoduché i dvoučočkové achromatické, ty druhé byly fajn, ale ten vztek, když zrovna člověk zjistil, že objekt je mimo rozsah zaostření to bylo k vzteku. Podobně s mezikroužky. Zkoušel jsem i různé kombinace s telekonvertorem atd. Nebo varianty teleobjektiv + reverzní padesátka. Výsledky a poznatky byly takové, že že pracovní vzdýlenost u reverzní padesátky je kolem 42mm, to je vzdálenost bajonet-rovina čipu u DSLR, (u hlavních značek N,C,M/S,P cca 42–46mm). Vzálenost dost malá, už si člověk začíná stíit vlastním tělem., hmyz vyplašíš, snadno zasereš zadní čočku, a ve větru, kdy poletuje pyl se zasírá zbytečně vnitřek objektivu, protože zezadu není utěsněný. Pokud má člověk na to strarý heilos, **** tím, ale AF padesátku bych takhle netrápil.

      Další poznatky jsou, že zvětšení nad 1:1 je velice problematické. Tam už se projevuje kde co.

      0 0
    • Siddha  

      reverzni krouzek je sikovna vec na vyzkouseni makra a hlavne velice skladna, daleko skladnejsi nez mezikrouzky. poridil jsem original nikouna kolem tech 6 – 7 stovek loni, klidne poslu dal za urcite mnohem lepsi cenu. zpracovani je perfektni – je to proste original made in japan, perfektni zavity, ocel, matny cerny vevnitr, perfekt. na ebayi, nebo na DX sezenes mozna za kilo, dve, ale je to precejen cinan nejiste kvality. kdybys mel zajem napis treba na jbrychta na seznam.cz.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.