Diskuse: Chodíte darovat krev??? (Off topic)
Statistika
Odkazy
Diskuse
-
-
u upiru je takova fajn atmosfera, na kresle tam se dobre sedi-lezi a jeste pro ten pocit
-
Dával jsem krev víc než dvacetkrát a myslím si, že každý zdravý člověk by měl dávat krev. No a pak taky víš, že jsi ( relativně ) zdravej.
-
Jeste sem nedaval (slysel sem ze muzu az od 18ti a to mi bylo teprve nedavno), ale urcite dat pudu…
-
Zkus se podívat na www.darujkrev.cz/.Měl bys tam sehnat všechny potřebné informace…
-
-
chodil jsem, ale vyřadili mě kvuli nějaké protilátce v krvy a přitom mi řikali, že je to úplně v pohodě a že by se dala použít jenom se nevejdu hodnotou do tabulek, ale až se teď změní v květnu předpisy tak už zase budu moct chodit a taky budu
-
Jehla v žíle byl pro mě nepřekonatelný pocit, ale teď už chodím skoro pravidelně.
Jednak mám za pár dní fyzicky dobrý pocit, zjistím, že jsem zdravý, mají tam výborné rohlíčky, čokoládu a obloženou mísu a třeba se mi to bude hodit až se někde rozstřelím :o)
-
jo taky chodím pravidelně 4x do roka.
akorát dřív, když byla v Brně transfůzka na žlu?áku, tak se tam dal za kupónek za odběr slupnout v kantýně párek, kofolka a ještě zbylo na čokoládu a žvejkačku
teďka v Bohunicích v nový dostaneš dva žetony jeden na kafe z automatu a jeden na oplatek z automatu a jednu stravenku… ale za ten dobrej pocit a den volna v hokně to stojí! -
No ja taky davam.Jeste dalsi pozitivuj je, pokud se teda nepletu, ze za kazdej odber se muze odpsat 2000,- z dani.Takze chlap muze darovat 4krat do roka a to je pak 8000, coz nejni tak spatny.
-
formuluj přesně: ne odepsat z daní ale snížit základ daně! :-)
-
Presne :o)) Podobny triky jsou i s penzijnim pojisteni atd a to prekvapko, kdyz si to pak spoctes :o))
-
Jo jo.Ja tomu ale moc nerozumim.Jsem jeste student (snad uz jen chvilu) a tak tohle jeste nejak neresim.
-
-
-
mam mamu vrchni upirku v Havlickove brode, tudiz kovarova kobyla… krev nedavame nikdo z rodiny , bracha nemuze, tata nechce a ja se k tomu jeste nedostal :-(
-
Jo, a kromě odpisu daní je ještě ne nepodstatná výhoda, že kdo daruje minimálně 2x za rok(anebo 3x za 2 roky) anebo je vlastníkem nějaké té plakety Jánského, tak má nárok až na 35 dni bezplatného zdrav .pojištění v zahraničí. A zrovna za 48 dní to na Korsice využiju, heč.No teda doufám že to nebudu potřebovat :o)
-
Ne nemuzu
-
chodim od vojny (tam jsem videl poprve a naposled, ze darovala upiri sestricka :-) mam za sebou +-50 odberu.
motivaci mam docela silnou - sestra moji maminy zemrela na raka (28leta).
odber: pravda, pravda, taky zazivam perfektni pocit.
zenske se dozivaj dlouhovekosti mimo jine kvuli tomu, ze maj "svoje dni" a zbavuji se krve (ta se jim redi). proto myslim ze ani pro nas, pro chlapy to neni tak moc skodlive… ;-) -
S tematem to souvisi, tak se zaptám.
Nevíte kolik míst pro záznam má knížečka:Legitimace dobrovolného dárce krve?
-
Pakliže jsou průkazky standardizované pro všecky KC, tak vzor z Ostravy čítá řádků 16. Osobně daruju od svých 18 let a mám za sebou 42 odběrů krve (ne plazmy).
-
JJ, ja mam na mojej tiez 16, ale je dost stara. Zda sa mi ze nove su trochu ine. Ta moja bola vydana v Hradci Kralove.
-
kua, prej jich je lichy pocet :-(
tak ted babo rad-
opytam sa Hornetky, ta uz ma novy, dam ti vediet.
-
Tak na novej karticke ich ma 15, na co to potrebujes vediet? ak sa smiem spytat.
Zabudol som napisat, ze chodime spolu vcelku pravidelne na odber, ja mam menej, ale Hornetka uz ma nejaku plaketu.
-
-
-
-
-
rád bych, ale nemohu :(
-
Nechodím a ani nikdy chodit nebudu.
-
a to proč?
-
Čistě z osobních důvodů, mám panickou hrůzu z jehel. Stačí mi zajít k doktorce na nějakou injekci a jsem pak celý den odepsaný, popř. ji tam v ordinaci zkolabuju :). Je mi jasné, že někdy nejspíš cizí krev potřebovat budu, proto si cením těch lidí, co darovat chodí.
-
-
já ti rozumím, jediná možnost, jak bych mohl darovat krev, je v bezvědomí :-)
-
-
Také dávám od vojny,odpisy na daních se hoděj.Jsem u Metalky a ta mimo jiné dává ještě příspěvky na vitamíny a prašule za nákup v lékárně nebo ve zdravotních potřebách, za určitý počet odběrů.Dal jsem přes sto odběrů.
-
O těch odpisech jsem neměl tušení, pohledám si info na netu, páč mě to zaujalo a možná bych do toho i šel. Jako zvysoka seru na nějakou dobročinnost, ale ty odpisy mi nasadily brouka do hlavy.
-
za rok to může udělat třeba nový pláště nebo sedlo :-)
-
Myslím že tady jedno vlákno na téma darování bylo a tam bylo napsané, že odpisy na daních se nedají kombinovat s dnem volna v práci – je to tak nebo si dáš volno a ještě odepíšeš z daní??
-
-
-
Začínal jsem darovat krev, ale postupem času jsem přešel na plazmu a krevní destičky. Takže 2× do měsíce jsem na odběru. Asi jako všichni – hřeje mě dobrý pocit z dobrého skutku, kontrola zdravotního stavu a volný den v práci :)
-
Chodím tak 4× za rok na krev. Přes léto nemohu, mám alergii a beru na to prášky.
Hřeje mě ten guláš, co si pak dám v bufáči za poukázku:) -
Chodím pravidelně, příští odběr bude 80tý. Škoda jen, že už dneska nemůžu čerpat ten den volna :-(
-
chtěl jsem, nemohu.
-
Ano chodím, teď už se může podle nového zákona dokonce každé dva měsíce. Letos jsem začal darovat i krevní plazmu…
-
Davam pravidelne.Teraz pojdem uz 23 krat.No co zbieram si na horsie casi.
-
Clovece, jsi odvaznej…ale tady drazdis kobru bosou nohou. Tady napsat ze neco delam, nekoho podporuju, nekam posilam penize nebo daruju krev, tak jsi okamzite oznaceny za cloveka bez skrupuli…nebo jak to tenkrat jeden nejmenovany kolega napsal… :-)
Nicmene qěci: darovavam, nicmene malokdy a nepravidelne.
-
Čau na vojně jsem dával a teď asi po patnácti leté proluce jsem zase začal. Na vojně byla trochu motivací sladká odměna v podobě čokolády a tatranky po odběru a teď možnost nějakým způsobem pomoci. Jen nesmím zapomenout asi měsíc před odběrem brát železo abych se vlezl do hodnot:)- vegan.
-
Daruji pravidelně (4× ročně) již héééézkou řádku let. Je to na každém, jestli chce a nebo nechce (může – nemůže) Nedělám to k vůli penězům (ale výhody využívám), ale k vůli informovanosti o svém zdravotním stavu. K dárcovství můžu říct jen jedno: „kdo jednou zkusí, víckrát nechce jinak“ :o):o):o)
-
Trochu mi to sere, ale nemůžu.
-
Ráda bych, ale zatím nechodím. Bojím se reakce organismu, protože mám něco málo přes 50kg (minimální váha pro odběry), že by ten odběr byl na mě moc. Proto se chci zeptat, chodí tady nějaká holka či vaše drahá polovička lehčí než 55kg darovat? Je to v pohodě?
-
Moja Hornatka chodi, ma cca 60kg. Ked sa tam vyberies, povedia ti, ci je pre teba vhodne darovat alebo nie. Mozu ti zobrat mensie mnozstvo, ak si zdrava a v pohode, nemal by to byt problem.
-
Moje sestra má kolem 50 Kg a chodí darovat, říká, že celý den je pak unavená, ale to je asi normální, jinak žádné další potíže. Normálně sportuje, o její životosprávě se nebudu rozepisovat, ale když to přežije bez úhony ona, tak každej ;)
-
Někde by tě ani nevzali, některá pracoviště totiž berou jako minimum 55kg.
-
-
Darovat chodím nepravidelně, ale ráda, v pondělí se chystám na osmý odběr.
-
Já jsem nebyl a ni se mi nechce…když jsem viděl, co jeden odběr udělal s bráchou – asi dva týdny byl úplně malátný a i potom byl asi měsíc ještě hodně slabý. A já vážím ještě míň než on.
Takže oceňuju ty, kdo chodí, ale já se asi nepřidám :) -
Krev jsem začal darovat na vojně a už mi to zůstalo…darují krev a její složky, nikdy nevíš kdy to budeš potřebovat Ty, to je mé heslo…daruji už 16 let a mám za sebou přez 200 odběrů…zdraví slouží, kolo to moc neomezuje tak co by jsme neudělali pro druhé…
-
začal jsem z krví a teď jsem přešel na darování plasmy. Chci se odborníků na BF zeptat jestli je možné to nějak kombinovat. abych mohl dávat i plasmu i krev. Jaké jsou například časové odstupy atd.
-
na krev chodím bez problému, ale teď mě lákali právě na plazmu nebo destičky, kde byl odběr ještě nedávno omezený věkem /v Olomouci max. 45 let/. teď by vzali i padesátníka, ale já mám obavy, protože jsem někde četl, že může dojít ke ztrátě imunity, člověk po odběru snáz třeba chytne nějakou virozu. rád bych chodil, ale jsem dost na vážkách. má někdo i negativní zkušenosti s oběrem derivátů??
-
no, třeba posledně co jsem daroval plazmu, tak bylo tak hnusně ošklivě a kdesi cosi. normálně mám imunitu myslím hodně dobrou. nebyl jsem nemocný, ani nepamatuju. Ale po odběru 750 ml plazmy jsem večer smrkal jak sviňa. možná to nějak oslabilo imunitu a ve vzduchu (v Praze) určitě lítali nějací ti malí škodliví mikrůbci, kteří mě nachcipali. akorát tři dny jsem smrkal a pak to přešlo a už jsem zase zdravý.
-
-
-
Zeptám se tu dárců teda, neudělalo se vám při odběru někdy blbě (jako na zvracení)??
To je totiž jedinej důvod, proč sem ještě nebyl dávat krvu, páč se bojím toho, že bych se tam mohl pokosit. Nedělá mi zle pohled na krev, injekce, hadice ani nic podobnýho, ale když mi máti párkrát brala doma větší množství krve :-), tak se mi teda udělalo, hned po tom odběru krutě blbě, ale za chvilu sem byl zase v cajku. No možná to bylo tím, že sem neležel potom ještě v klidu, nebo tam to maj ještě nějak promakanější při těch odběrech.
Ale v telce sem jednou viděl vojáky, jak nějak hromadně dávali krev a někteří taky byli pěkně zelení, tak kde je zakopanej pes?
Jinak taky moje váha nic moc 70, ale zato životospráva na výbornou :-).-
Treba sa pred odberom dobre napit( nie naslopat vecer predtym :-D ), aj rano doma, aj tesne pred odberom, ja tam vypijem aj tri, styri pohare toho smiesneho caju, a ziaden problem. Raz sa mi stalo, ze som nepil skoro vobec a ked som sa zdvihol z postele po odbere, tak sa mi trosku zatocila hlava, ale snad tak pol minutky.
Sem-tam sa stane, ze tam niekomu pride trochu spatne, ale fakt malokedy, ale nezvracal tam este nikto.
Hlavne vela tekutin pred.-
Sem ani nevěděl, že se může před dárcovstvím pit. Sem teda dycky dával krvu, jen na nějaký vyšetření a tak a to sem nic nemohl (že to zkresluje výsledky), tak to pitivo by snad mohlo pomoct.
-
-
neboj se, od toho tam jsou sestriky a ty te pohlidaji.. ja jednou byla darovat a pripadala sem si uplne OK a ona mi rekla, ze jsem bilozelena, tak at si tam na chvili lehnu :) a pred samotnym odberem projdes prohlidkou u lekare, takze myslim, ze neni ceho se bat, jdi do toho :)
-
No toho, že by mě nepohlídaly se nebojím, spíš toho, že bych je pokosil, kdyby se mi udělalo blbě :-)).
-
Však aspoň by měly o čem vyprávět při táboráku :O)
-
i kdyby se ti udelalo blbe – tak od toho tam jsou, aby te pohlidali… a hlavne nejez den predtim ani onen den nic moc mastneho a predtim nepij alkohol a jdi tam s tim, ze to delas pro druhe ;) nikdy nevis, kdy se cizi krev bude hodit prave tobe…a taky to muze byt nejaky biker :)
-
s tím alkoholem to není až tak přísné ;o) Jasné je, že by jsi asi neměl pařit do rána a pak jít darovat, ale pokud si večer před darováním dáš ze dvě pivka, nebo něco málo vína, tak se absolutně nic neděje. I kdyby ti zůstal nějaký alkohol v krvi, tak se vstřebá :o) Zato to s tím jezením tučných jídel souhlasím na sto pro ;O)
-
jasně, dvě tři pivka se vstřebají . tuk zůstává v krvi déle a po vyšetření krve, které se provádí ještě po odběru! se to pozná, člověk by pak mohl mít problém a transfůzka by ho při dalším odběru zřejmě upozornila /že nemá do sebe valit bůček/, to bych nechtěl riskovat, proto se snažím stravu přizpůsobit. taky je celkem blbost před odběrem kouřit
-
-
-
-
-
vojaci byli zeleni ze svych munduru :-)
vazne: ne, nemej obavy, pece o darce je v transfunzni stanici vynikajici. -
Jenom se mi občas motá hlava, ale mám i normálně nižší tlak, tak je to tím. Jinak se není čeho bát, jsou to potom příjemné stavy :)
-
Lepší jak holotropní dýchání? :-)). Jako hlava se mi při normálních odběrech nikdy nemotala, jen blbě od žaludku jak cip při větších odběrech, no uvidím no.
-
Připadám si pak jak na nějakém obláčku :) Pochopila jsem, proč si nechávali ve středověku pouštět žilou. Jidlo a piti predtim dost pomaha. Me je blbe spis jenom kvuli tomu, ze mam hlad :)
-
prej obláčku :-)), tak do toho du, pokud budu mít i hypnagogický halucinace, tak to bude uplně nejlepší, ty mám ze všeho nejrač :-))
-
Žádnej obláček se nekonal a to bylo primární proč sem tam šel :-(, ach jo.
Ale jinak docela nuda, sem myslel, že budu kolabovat nebo něco a vubec nic sem byl nejvíc v cajku v porovnání se starejma dárcema, kteří tam omdlívali v křeslách a to sem tam byl poprvé.
Každopádně sem se docela dlouho odhodlával, až mě musela vzít kámoška (zkušená dárkyně) za ruku a odvízt mě tam :-).-
Ojoj, udělala jsem klamavou reklamu :) Ale není to tak hrozný, jak by si člověk myslel, že to bude, ne?
-
Jak říkám, docela vopruz, páč se mě asi dvacetvosumkrát ptali jestli su v cajku (kuli tomu, že su tam poprvé) a já furt, že jo a nemohl sem se dočkat obláčkovýho pocitu. Představoval sem si to jako pocit po pár slivovicích, jako že se budu smát do bolesti bránice nebo tak něco :-).
-
I když abych Ti nekřivdil, tak jak po jedné slivovici sem se cítil :-).
-
-
-
-
-
-
hele čéče, nebyl by jsi ani první a ani poslední, kdo tam druhým udělá vzrůšo. Neměj z toho vůbec strach, je tam personál, který s tímto počítá. Váha je ok, já sám mám jen o několik kilo víc a jsem naprosto ok, snad jen večer po odběru jsem víc unavený, ale to se po pořádém vyspání srovná. Má rada zní: „hodně pij před i po odběru“
-
párkrát se mi udělalo blbě a museli mě položit, ale bývalo to když jsem chodil brzy ráno, nalačno a málo napitý. taky k tomu přispěl i fakt, že mám spíš nižší tlak krve. od určité doby chodím v Olomouci na odpolední odběry ve čtvrtek, důkladně se naliju a nemám žádný problém. nezanedbatelná výhoda je, že když jdu odpoledne po práci, tak mám druhý den /pátek!/ celý volný a to se, myslím, docela hodí.
-
-
Ne.
-
Před odběrem se trochu najez,můžeš si dát i vánočku nebo rohlíky ale nic tučnýho nebo moc sladké.Dodržet pitný režim.Potom by ti nemělo být zle.
Po odběru je nárok na volno i na odpis z daní.
Na transfůzce ti proplatí i cestovní náhrady.
-
-
Chtěl jsem začít, ale mám hodnoty destiček pod normálem (kdysi jsem kvůli tomu chodil po doktorech, pak naznali, že je to u mě fyziologický stav). Dvakrát jsem se na transfůzce ptal, jestli tam má v mém případě cenu chodit, a dvakrát slíbili, že se ozvou. Neozvali :( Takže asi ty dárce nepotřebujou, nebo co :(
-
Tak moje čerstvé zážitky z transfuzky. Oproti pátku tam byla asi pětina lidí, všichni milí jako vždy. Kontrolní odběr bez problémů, vyhledání vhodné žíly napoprvé (nemám je vůbec vidět, dělají to po hmatu), všechny hodnoty jak z příručky, šla jsem na vlastní odběr a tam nastaly problémy. Na levé ruce nešla žíla napíchnout vůbec, následovalo asi minutové hledání a zkoušení různých sklonů jehly, moc příjemná záležitost :) Když to vzdala i druhá sestra, přesunuly se na druhou ruku, nedaleko kontrolního vpichu. Následovalo hledání žíly pohmatem, objevení nicmoc žíly, po mém souhlasu jí zkusily napíchnout, to se povedlo, ale po odebrání asi 1dcl začal slábnout tlak, který naopak začal sílit v místě vpichu, objevila se asi centimetrová boule, au. Odběr byl ukončen, mám rozpíchaný obě ruce, modřiny a vypadám jako feťák, další odběry mám zvážit. Chvílema už to moc příjemný nebylo, ale jehly ani krev mi nevadí, spíš mě mrzí, že se to nepovedlo. Zkusím to příště a uvidim. A jako bonus jsem stejně dostala omluvenku do práce a svačinu :)
-
To mi nejak pripomnelo muj zazitek: Po uspesnem odberu mi sestra prilozila na jeste vpichnutou jehlu vatovej tampon se slovy tady si to pridrzte. No a ja jsem to zmacknul tak nejak docela dost – proste jak jsem byl zvyklej po jakemkoli vpichu jenze bez jehly. Bolest kterou jsem zazil byla zkusenost pro me nova a intenzivni tak, ze se mi do oci nahrnuly slzy.
Takze lepsi to asi nechat na sestre – ta snad vi co dela, anebo hodne opatrne. -
jestli i po tomhle zvažuješ další návštěvu, tak máš Jituško řádnou kuráž, já bych při popsaném experimentování asi odpadnul. zajímavé je, že kontrolní odběr proběhnul /asi/ bez problémů, postup je přece stejný akorát se mění průměr jehly ?! nebyla jsi přece poprvé, že?
-
-
Nechodím a ani nikdy chodit nebudu.
-
Tak to by mne teda odradilo,stačí když to hůř teče a sestra zkouší hýbat tou jehlou, tak se orosím.
-
hýbat jehlou?? to slyším poprvé !, v Olomouci k takovým „fajnovostem“ ještě nedospěli – je to vůbec normální? / spíš dotaz pro nějakého doktora /myslím, že by při tak kvalifikovaném zdravotnickém úkonu ujelo nějaké neslušné slovo, třeba – Fuj : -)
-
Já když vidim, že se snižuje průtok, tak začnu zlehka mnout ten molitan ve tvaru kapky krve, co mám v ruce (: Hýbe jehlou podle mě proto, kdyby se stalo, že ta seříznutá strana by se přichýlila ke stěně žíly a bránila v průtoku krve.
-
Ha, to bude správné vysvětlení /pořád se člověk dozvídá něco nového, děkuji/, molitanová krev na Hanou ještě nedorazila – občas dostanu od vedoucí manažerky projektu odběru pokyn abych zatínal ruku v pěst, ale příště budu striktně požadovat molitan. když to může mít Praha, tak my hanáci to chcem taky :-)
-
Tak vidím, že v Hodoníně jsme trošku jinde :o) Automaticky dostáváme do ruky míček, nebo kroužek a po celý odběr se pěkně cvičí :o) Občas se stane i to, co tu popisuje Jituschka, ale takový je život. Myslím si, že první zkušenost u ní je ta horší a teď už ji čekají jen ty příjemnější, tak vzhůru dotoho :O) Já osobně jdu asi za tři týdny na letošní čtvrtý odběr :o)
-
Není to první zkušenost :) nýbrž osmá. Mrzí mě to, ale asi toho nechám, fakt si nechci zničit žíly.
Taky dostáváme molitany a kroužky, nejradši mám ale kapku :) Cvičim jenom když klesá průtok. Chodím dávat s kamarádem a soutěžíme, kdo dá rychleji. Minule jsem vyhrála. :)
-
-
-
-
Jo hýbat prý se přisaje ke stěně cévky.Také jezdím do Olmíka na fakultku.
-
-
-
Tvou krev by taky nikdo nechtěl.
-
-
já jsem chodil, tak pět let zpátky, ale tlačenice jak kdyby dávali maso zadarmo a ty procedury před-po než mi vycucnou krev mě otrávili. Po úraze jsem lítal po doktorech kde si každý bral vzorky tak by mi to ani nevyšlo :-)) a pak jsem z toho nějak vypad a ted se mi nechce – vzpomínky na tu čekačku atd. Kdyby to fungovalo stylem přijdu-sepíšu-vycucnou-můžu jít tak bych o tom uvažoval.
-
ale tak parádně to funguje, když jdu ve čtvrtek na odpolední odběr v Olomouci, dorazím po práci na trafačku kolem 14:15 a za hodinku /plus max. 15 min/ spokojeně odcházím obžerstven trojicí přihřátých parasů a kávičkou. odpoledne je to naprostá idylka, někdy se přede mnou vyskytne nějaký předjezdec, ale ani to mě moc nezdrží. a!, už jsem to tu psal, celý pátek mám volný a to mi na tváři vyloudí :-))) už se moc těším na další kolo
-
no jo, to ale nesmis chodit v patek! napr. v utery je cca 20% navstevnost patku.
-
-
Dávám vcelku nepravidelně, cca 3× do roka…
-
Vim, že se tady už podobné téma objevilo, ale týkalo se výkonosti. Proto otázka zní: chodíte darovat krev? jestli ano, co vás k tomu přimělo, máte z toho dobrý pocit??? Už se vám podařilo někoho k darování přemluvit… Já sám jsem dárce "už" tři roky, jsem na to svým způsobem pyšný a nové dárce se snažím hledat všude…