Rohálovská 50: Jarní srdcová záležitost

Jedním z nejoblíbenějších a nejvyhledávanějších bikemaratonů ve Zlínském kraji je RAAB FORCE Rohálovská padesátka.

Tato legendární akce, které se obvykle účastní okolo 700 startujících, se koná na půdě obce Prusinovice, malebné vesničky mezi Holešovem a Bystřicí pod Hostýnem, na úpatí Hostýnských vrchů. Jde o závod s obrovskou tradicí, který nesmí chybět v kalendáři mnoha a mnoha příznivců rovných řídítek.

Rohálovská 50

Tento slavný mtb maraton se „narodil“ na podzim roku 2009, kdy hlavní organizátor a ředitel závodu Martin Koplík spolu s místními cyklistickými srdcaři přišli s nápadem celý počin zrealizovat. Vznikl zakládající organizační štáb Vesani.cz a začala se psát historie Rohálovské 50.

Mezi místními lidově Rohálovka je obvykle spojena s nějakým motivem, který se hodí k danému ročníku. Právě tímto se velmi výrazně odlišuje od většiny cyklistických závodů v České republice. Jde o téma například čarodějnické, bondovské, obrácené, hororové nebo také Rohálovka jako Rock and roll. Tématem letošního, již 15. ročníku byl motiv nejslavnějšího cyklistického závodu na světě, Le Tour de France.

Rohálovská 50
Motivem vždy každý jednotlivý ročník začíná a následně se promítá do plakátů, traileru, výroby medailí a pohárů. Podle hlavního organizátora je první etapa přípravy o emailech, mobilu a notebooku. Následuje kompletní příprava trasy s obnovou značení. Poslední týdny před závodem jsou o zajištění organizátorů, zázemí a veškerého servisu pro účastníky a hosty. Žádný úkol není složitý, je jich ale hodně a na žádný se nesmí zapomenout.

S přípravou každého jednoho ročníku se začíná již s půlročním předstihem a v den samotného závodu se na jeho průběhu podílí okolo 150 lidí. Závod má v místě zázemí, ale i na samotné trati opravdu bohatý doprovodný program včetně dětských závodů.

Rohálovská 50
Dalším zajímavým charakteristickým rysem Rohálovské 50 je to, že její organizátoři se snaží držet koncept akce v poměru zábavy a cyklistiky „50 ku 50“, kdy pro velkou část bajkerů se poměr posouvá dokonce na „80 ku 20“ ve prospěch zábavy. Jde opravdu o srdeční záležitost mnoha stálých a letitých příznivců. Rozhodně to není sportovní akce, kdy se lidé okamžitě po vyhlášení výsledků zabalí a odjedou domů, což je jasným důkazem toho, že Rohálovka lidi prostě a jednoduše baví. Od roku 2021 je součástí také běžecký samozávod v ultramaratonu.


Velkou zajímavostí a originalitou závodu je kromě dvou brodů, které musí závodníci na trati překonat také průjezd garáží a zahradou rodinného domu v obci Dobrotice, kde na závodníky čeká kromě množství fanoušků a živé kapely také občerstvení. No a naprostým unikátem a bestsellerem celé akce je závěrečný průjezd kravínem, těsně před cílem závodu, jež je toužebným a velmi očekávaným momentem většiny pravidelných účastníků. Rohálovka je prostě závod jako žádný jiný.

Rohálovská 50
Důležité je v neposlední řadě zmínit také prestiž startovní listiny, kdy se na jejím žebříčku pravidelně objevují známá jména ve světě horských kol jak mezi muži, tak i mezi ženami. Mezi pravidelné účastníky patří například několikanásobný vítěz Obra Drásala, Jan Jobánek, Marek Rauchfuss z České spořitelny, ale také zde vítězství v roce 2019 slavil jezdec z Itálie a celá řada regionálních borců.

I ženské kategorie pravidelně obsazují nejen místní zkušené bajkerky, ale také si zde zazávodila například účastnice Světových pohárů v Cross country, Tereza Tvarůžková nebo závodnice z Polska.

Rohálovská 50

Já osobně jsem se letos účastnila s velkou radostí svého zatím třetího ročníku. I když můj aktuální zdravotní stav mi nedovolil jet naplno, přesto se tato akce stala opět mojí motivací a závodem, který rozhodně nejde vynechat. Závod bych doporučila všem bajkerům, kteří mají rádi technicky nekomplikovanou trať a srdečný přístup. Již teď se těšíme na další ročník!
Zdroj fotografií: Lidka Polišenská, Leona Malátková, Petr Tvróg
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
KaterinaZemanka 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Enduro Trutnov Trails 2024

Enduro Trutnov Trails 2024

O víkendu 27. a 28. dubna se konal klasický otvírák enduro sezóny, Enduro Trutnov Trails.
Triatlon Valachy Man 2023 (nejen) očima redakce

Triatlon Valachy Man 2023 (nejen) očima redakce

Přehrada Bystřička se na poslední červnový víkend stala centrem terénního triatlonu. Valachy Man, jak se tento podnik jmenuje, přilákal přes 700 sportovců, kteří si závody užili hned v několika variantách.
Světový pohár horských kol v NMNM 2023: nová kola, souboj generací, barvy a bláto

Světový pohár horských kol v NMNM 2023: nová kola, souboj generací, barvy a bláto

Nové trasy, nová kola, vybavení, barvy všude okolo, ale taky déšť, mokré kořeny a bláto. Především ale skvělé výkony a atmosféru. To vše a ještě mnoho dalšího přinesly první závody světového poháru horských kol.
keyboard_arrow_up