Výměna převodníku bez demontáže klik?

85 nepřečtených
  • osobne

    Které jednopřevodníkové MTB kliky a převodníky (pro řazení 1×12) umožňují výměnu převodníku bez demontáže klik? Rozsah velikostí převodníků tak 34 až 42 zubů.

    0 0
    • novas752  

      Jakékoliv na které namontuješ Wolftooth Camo převodník.

      0 0
    • krabica  

      OneUp Switch

      0 0
    • plzakj  

      IMO kliky mas sundany hned.

      A nezapomen taky menit retez se spravnou delkou.

      0 0
      • pocestny  

        co s tím řetězem máte, lidi s přesmykačem taky nemění řetěz. při nejhorším to pořeší 2 spojkami.

        0 0
        • novas752  

          Lidi s přesmykčem mají přehazovačku dělanou na to aby pobrala celkový rozdíl včetně rozdílu převodníků.

          1×12 přehazky Shimano jsou dělané tak aby pokryly právě rozdíl kazety (oficiální kapacita pouze 41 zubů = tj. rozdíl mezi 10 a 51z pastorkem, v praxi dá ještě o 2 zuby víc) a pro 2×12 jsou přehazky kompletně jinak udělané, poberou 45z rozdíl, ale max velikost pastorku je 45z = kazeta 10–45z + maximálně 10z rozdíl na převodnících.

          1×12 Sram má kapacitu max 40 resp. 42z pro novější verze GX, XO1 a XX1 + všechny verze AXS. V praxi opět o 2 zuby víc = 42 resp. 44z.

          Pokud je kapacita překročena, hrozí buď utržení přehazky na převodu s nejvyšším počtem zubů, nebo řetěz na převodu s nejnižším počtem zubů není ramínkem napínaný a visí tam navolno.

          0 0
          • pocestny  

            Proti tomu nejde nic namítnout :-) a vyřeší to dvěma rychlospojkama. Já jsem myšlenkově zamrznul u zmíněného „kickshiftu“, kdy si pomůžeš zcela vyjimečně skopnutím řetězu na menší placku botou při výjezdu velkého kopce. Což se třeba stane za celou akci jedenkrát. A na tomto převodníku neřadíš nejmenší pastorky, ale třeba jen horních pět. Pak nemusíš s řetězem nic řešit.

            Jinak 2×12 v podobě 10–45 42/32 (těch 42 tu zmínil zakladatel, a těch 10zubů rozdíl beru z tebou zmíněného rozsahu hazky) už má rozsah 590%, a to je podle mě už tak moc, že to nevyužije,… tedy na 99.99% nevyužije ten extrémní nejtěžší převod.

            0 0
            • novas752  
              1. Z NW převodníku by řetěz zkopával velmi těžko, to by musel zastavit a rukou ho přehodit na jinej.
              2. Při změně převodníku by musel upravit nastavení vzdálenosti ramínka přehazky od pastorků – vrchní kladka je excentricky s osou otáčení ramínka = při změně převodníku si buď sedne na pastorky kazety nebo se vzdálí natolik, že to bude řadit velmi velmi špatně. A vozit kvůli tomu „ssebou“ většinu času v rovinách ten druhý převodník zcela zbytečně…

              Nevím co odmítá na tom přesmykači, 2×12 je pro něho ideální řešení. Lepší odstupňování s menší kazetou na roviny, většinu odjede na velký převodník, až přijede jednou pod kopec tak shodí na malej. Jednoduché, prosté, nemusí nic bastlit nebo měnit.

              0 0
              • oddie  

                V takovém případě bych ovšem dal 2×11, když už přesmyk, rozdíl v ceně značný a s jedním pastorkem navíc už si nijak nepomůže…

                0 0
              • pocestny  
                1. celkem lehko botou, normálně to používám, páč mi zůstal na kole 26z převodník po výletě do Alp. Ale nechci to nikomu nutit, je to punk, a s kazetou 11–50 bych to vůbec nevyužil, zatím dojíždím kazetu 11–40z a převodník 30z. Mám teda kickshift jen o 4z, a jen proto, že mi ležel doma. Ještě bych dodal, že i v Beskydech na něj skopnu řetěz jen málokdy, a když už, tak to jsou krpály jak prase. To je z doby bastlů 1×10, tak to ber z toho pohledu.
                2. to jsem netestoval, dobrá myšlenka

                to, že nechce přesmyk, je mi teda celkem jasné

                0 0
              • Marskatin  

                Souhlasim s tím,že 2× 12 38–28 a 10–45 a měl by vystaráno.

                Řešit lepší odstupňování na roviny u megarozsahových kazet mi příjde jako nesmysl, odstupňování na roviny mají obě na hovno. Rozdíl je až na hornich nejlehčích převodech. Jako rovinařskou s lepším odstupňovanim bych považoval 11–28 max 11–32.

                S jeho požadavky by bylo nejlepší druhé kolo.

                0 0
                • osobne  

                  Mám teď na MTB 2×10, převodníky 40/24, kazetu 11–25, takže odstupňování je hodně jemné, kazeta jde nahoru po jednom-dvou zubech a přestalo mě to už bavit používat přesmykač, chci zkusit 1×12, kazetu 11–50, převodník ještě nejsem rozhodnut asi 40 na roviny.

                  0 0
              • mr.garisson  

                Jenže si všimni, že to chce přehazovat 2× do roka a přesmykač už nechce. As to není cool s přesmykem. Přišel si jen pro potvrzení, že to tak má dělat a že je to dobré řešení.

                0 0
    • esmo  

      To je teda pseudoproblém :D

      0 0
    • tomvv  

      Mám raceface kliky 104bcd a převodník 32z a jde sundat přes kliku bez problému. Jak ho sjedu budu dávat 30z a myslím, že to taky půjde, je tam ještě prostor. Dal bych si ale pozor na rám. Dovedu si představit, že na jiným by mohl být někde nějaký výstupek , který by při sundání vadil.

      0 0
    • Pavell  

      Ahoj, zkoušel někdo měnit jednopřevodník Shimano RX810 40T bez sundání klik ?

      0 0
      • osobne  

        No to by jít jasně mělo, když kouknu na foto.

        https://cdn.koloshop.cz/…10-1-170.jpg

        0 0
        • Pavell  

          Ano, ted jsem to z toho shodil a bez problemu.

          0 0
          • Espen  

            Proč si se na to vůbec ptal, když si ho dříve, než někdo odpověděl sundal?

            0 0
            • Pavell  

              Ptal jsem se vcera rano, pres den se nikdo neozval a dnes jsem na to diky sobote mel cas. Objednavam oval a nemam ten orech na pojistnou matici klik, tak mne zajimalo, jestli to mam k objednavce taky prihodit.

              0 0
              • Espen  

                To jsem přehlédl. Tu matici povolíš čímkoliv, co tam nacpeš(příborák,at­d)

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.