• thunderCZ

    Jdu si pro radu jakou šíři řidítek zvolit ? Nějaké témata jsem pročetl ,ale vypadá to ,že každý rok je trendy něco jiného . Stávající šíře je 780mm představec viz. foto . Moje parametry 165cm výška ,ale rozpětí rukou 161cm (na youtube jsou návody jak z rozpětí rukou vypočítat šířku řidítek) a otázka zní zda říznout do původních nebo sehnat ,popřípadě doporučit jiný model . Možná i řidítka s větším úhlem úchopu směrem k jezdci a v průměru 35mm ?Nechce se mi hned na novém kole měnit i představec .

    Např. toto video.

    0 0
    • adam320  

      Moc to resis. Nastav si posed tak, aby se ti dobre ovladalo kolo, nic slozitejsiho v tom neni

      A to jaky ti budou vyhovovat riditka, potazmo predstavec ti tady nikdo po internetu nerekne

      1 2
    • PLATYPUS3  

      Rukojeti namoč do kýbla s horkou vodou, stáhni je, vem pilku na železo a 1cm zkrať, když to nepůjde ztáhnout tak oželit rukejetě a rozřítnout podélně perořízkem.

      0 1
      • Cabasekxxx  

        Pod rukojeti injekční stříkačkou s jehlou natlač vodu. Pak je stáhneš bez potíží.

        3 0
    • nomecz  

      No nevim vzdycky kdyz sem byl na fittingu tak mi merili sirku ramen , rozpeti je celkem k nicemu kdyz mas ramena jak ryc a ruce dlouhe po kolena tak ti to hodi 90cm rodla ?

      0 1
      • thunderCZ  

        Tak ruce určitě dlouhý nemám a šířku ramen mám 47cm takže skoro jako rýč :)

        0 0
        • nomecz  

          Hele koupil bych co nejlevnejsi riditka ktery bych serizl na 76 a testoval a rezal a testoval a rezal … po 1 cm na kazde strane a az najdes co ti vyhovuje tak finalne zakratil ty aktualni. 78 cm je na tvou postavu nesmysl

          0 0
    • Kouba_2005  

      780 je dost, ale záleží na tvaru. já nakonec kvůli zápěstí skončil u těhle. na webový fotce to vypadá děsivě, na kole úplně v poho, šířka taky 780mm.

      https://www.sqlab.cz/…ka-3ox-16-2/

      0 0
    • -b-n-x-  

      No a co jezdíš, a kde jezdíš?

      Kdyby en tak asi jsou lepší širší než na xc.

      Já bych teda od oka střelil, že nejlepší pro tebe budou cca 745mm :-)

      0 0
      • vaclaw  

        No při tý výšce bych asi i na to enduro dával užší a na XC tuplem, 740 max, odhadem.

        0 0
    • drumlin  

      Nejjednodušší je pořídit si dvou objímkové gripy (klidně i bazar nebo si je od někoho půjčit) a můžeš zkoušet různé šířky úchopu až najdeš co ti sedí. Jenom si zašpuntuj konce řidítek ať se nepropíchneš.

      https://lh3.googleusercontent.com/…s1600-l75-e7

      1 0
    • Fofrník  

      Šířku řídítek řeší obrovský množství lidí. Tahle skupina se dělí na tu část, které šířka nevyhovuje, ale nic s tím nedělají a tiše trpí. Důvody nemá cenu řešit, protože každý je strůjcem svého štěstí.

      Druhou skupinou – nutno podotknout, že významně menší, jsou lidé, kteří navzdory TRENDŮM, doporučení a výpočtům vezmou rozum do hrsti, zapojí logiku a nakonec to řeší pilkou.

      Vezmi s sebou na vyjížďku buď fix nebo užší izolepu a během ní si zkoušej, jaká šířka by pro tebe byla ideální. Buď trpělivej a opravdu tomu dej čas, protože co uřízneš, už zpátky nepřiděláš. Zbytek už snad dopisovat nemusím. Určitě se vykašli na trendy i na to, co diktuje výrobce. Svým způsobem je mi líto lidí, kteří jsou schopni jezdit na kole s řídítky o šířce 820mm.

      Různé výpočty a dokonce i fitting s ohledem na šířku řídítek osobně odmítám, protože rovnice jsou jedna věc, ale celková anatomie a unikátní postavení ramenního a dokonce loketního kloubu nezajímá, kdo vymyslel univerzální vzorec výpočtu.

      Ono je taky dobrý zamyslet se nad tvarem řídítek. Používal jsem úplně rovná a cítil jsem počínající golfový loket. Operoval jsem s šířkou, ale bylo to buď lepší nebo méně lepší. Nakonec jsem rovná řídítka vyhodil a nahradil je mírně zahnutými (tuším, mám 6°). Ačkoliv mám relativně široká ramena, ustálil jsem se na šířce „pouhých“ 640mm a díky tomu dnes dám 180+ km bez jakékoliv bolesti zápěstí, loktů nebo ramen.

      3 4
      • cadworker  

        Souhlas. Se podívejme na šířku řídítek na silničkách. Na dlouhé trasy mimo terén mám na krosu 62 cm. Na technické disciplíny, kdy je potřeba to mít pevně v ruce pak 70 cm.

        0 0
    • theedge  

      780 mm je standradní šířka řidítek který montujou na naprostou většinu kol. Automaticky se přepokládá že si je zakrátíš dle své potřeby. Řidítka od slušných výrobců tam mají rysky někdy i po 5mm.

      Je to stejný přizpůsobení kola jako si každej dává svoje pedály, sedlo a gripy.

      Mám 175 a na biku vozím 760 mm, S tvýma 165 cm bych to viděl tak na 740 – 750 mm. To se nedivím že tě z 780mm bolí vylomený zápěstí.

      Samozřejmě musíš počítat že zakrácením řidítek si nakolmíš posed, takže to možná bude chtít dát třeba o 1cm delší představec.

      0 0
      • thunderCZ  

        Na předchozím kole jsem měl 760mm a zápěstí taky bolelo ,ale nějak sem to neřešil . Nyní mám nové kolo a chci si ho užít a cítit se na něm dobře .Takže si myslím že 720–740 a nějaké to nahnutí směrem k jezdci musí pomoci .

        0 0
        • Esi  

          Nemusí, ale mohlo by :-)

          0 0
        • theedge  

          To musíš zkoušet. Jak psali výše – gripy které se dají po řidítkách volně posouvat a zkoušet s tím jezdit.

          0 0
    • mr.antik  

      Normálně to prostě zkus tak, že hejbneš brzdama a uvidíš. Ničemu nevadí když budeš řidítka držet 2cm od kraje. A časem je podle toho řízneš. Mám podobnou výšku a budu řezat na 760 zatim, přecijen je to karbon.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.