Lisabon - Santiago de Compostela na kole

6 nepřečtených
  • coolers

    Hledám jednoho nebo i více cyklistů pro jízdu z Lisabonu do Santiaga de Compostela! Plánuji se vydat na tuto snad skvělou cestu někdy v příštích týdnech. A rád bych se spojil s dalšími, kdo také chce zažít trochu dobrodružství na kole. Cestu bychom mohli absolvovat každý ve svém tempu, ale je vždy dobré mít někoho poblíž, kdyby byla potřeba pomoc nebo jen pokec. Předpokládám denně tak 50 až 100 km dle počasí, nálady.

    Pokud teda máte zájem o tuto výpravu, dejte mi vědět, společně upřesníme termín, trasu …

    0 0
    • Polka  

      Pozdě, jeden už je v cíli – https://www.bike-forum.cz/…o-ochutnavka :-)

      0 0
      • FOSA  

        Ale může mu dát pár rad :-D

        1 0
        • coolers  

          Týjo super. Mohl bys mi teda prosím pár rad poslat … Je třeba problém s vodou nebo tak něco? A také kolo, jak jsi tam dostal. A pak teda rady, na které mě nenapadne se zeptat :)

          0 0
          • FOSA  

            Já jel ve zkratce Malaga – Sevilla – Faro – Lisabon – Porto – Santiago. Letěl jsem se svým kolem do Malagy (kolo je paušálně 60e u Ryanair).

            No a z Lisabonu jsem kopiroval poutní cestu, tj. Camino Portuguese Central (má to pak odbočky, tak je potřeba si vybrat). Trasoval jsem dle mapy.cz (přepl do „pěší“ = vedlo tě to po trase poutníků, a pak nahrál do garminu). Ale trasa má značení, takže se dá kopírovat i bez navigace, ale nemám rád bloudění, když už jsem rozjetý :-D takže navigaci doporučuji

            Díky tomu, že je to poutní cesta, je po trase spousty kaváren, mini obchodů a v pozdější fázi i pítek. Voda a žrádlo není problém. Pokud neznáš „camino“ doporučuji nastudovat. Další výhodou je levné ubytování pro poutníky, tzv. Albergue , někdy vychází levněji než kemp – taky doporučuji zažít, společná večeře nebo pivo a dalšími cestovateli je super, chodí to spousta národnosti, potkáš tam zástupce spousty kontinentů ;-) Já spal třeba v klášteře, v podzemním patře nemocnice (místnost předělána na ubytko pro poutníky), sem tam malý domeček místních. Ubytka mají někdy i kuchyňku a dokonce i pračku, což se hodí.

            Co se terénu týče, jsel jsem to na gravelu, kde jsem ale narval nejširší možné pláště, tj. 2,1" a bylo to akorát. Je tam spousty super úseků, ale fakt se to hodí. Jo a je tam strašně moc dlazdenych povrchů (kočičí hlavy, ale jako fakt poctivé a staré, s velkýma spárama), takže to hodně drncá. Kdybych měl MTB, tak si nestěžuji, rychlostne bych na tom byl stejně. Ale na gravel mám nakoupené brašny.

            Brašny – další kapitola. Nedoporučuji nosiče a brašny do strany, pokud bys chtěl jet terén. Cesty jsou úzké hodně šutru, schody, často je třeba kolo přenést. Asi den a půl jsem jel s Němcem, který měl vše na nosiči a v každé terénní pasáži jsem na něj čekal (a to na silnici jsem musel makat, abych mu stíhal, ale to jsem mu samozřejmě neříkal :-D).

            Doporučuji ještě si rozmyslet cestu zpět, pokud poletis s kolem, vytipovat si i letiště (ze Santiaga se vrací nejčastěji Porto, Santander, Bilbao, někdo jezdí i do Madridu). Vlakové pokrytí je nic moc a nevím, jak kolo do busu. Mně kolo do busu posledně vzali, ale moc se netváří.

            Taky je dobré shánět lístky zpět s předstihem, všechny busy v den odjezdu i dnu následujícím byly vyprodané = musel jsem vlakem.

            Jo a kdybys chtěl opravdu kopírovat poutní cestu, tak do Porta je to pohoda, z Porta poutníků výrazně přibude a posledních 50km byl děs. Byl to průvod, takže jsem se na to vysral a přetrasoval to!

            Pak ještě bych asi mohl dát nějaký pohled na konkrétní místa, ale to bude trošku zkreslené, mě ty města dost stresovaly, kličkovat mezi davy… takže jsem vždy projel centrem, snažil se vidět pár základních památek a utíkal jsem do malých vesniček, venkov je nejvíc!

            6 0
    • coolers  

      Jojo, určitě moc dík za ten odkaz

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.