Canyon Neuron - asi malá velikost :(

40 nepřečtených
  • july85

    Ahoj všem,

    chtěl bych Vás kluci požádat o radu. Koupil jsem Neurona ve velikosti M, která byla doporučována na Canyonu – moje výška 181cm a vnitřní nohy 85 cm. Pro mojí výšku, tam byly ještě 2 cm rezerva, pak začínalo Lko. Takže jsem si byl celkem jist, že Mko je ta správná volba.

    V pondělí jsem po práci Neurona poprvé osedlal a dal 40km, přijel jsem domů naprosto zbitý, bolela mě krční páteř a od toho bolest hlavy jako střep. Je nutno podotknout, že jsem byl naprosto vyčerpaný po práci a normálně bych na kolo nešel, ale prostě jsem to chtěl vyzkoušet a pak ještě přepálil kilometry.. no a taky jsem si vzal normální sluneční brýle, který mají ten horní „obroučku“ níže a proto člověk neustále vylamuje hlavu směrem nahoru, aby viděl na cestu.

    Kolo mi pocitově přišlo menší než předchozí.. měl jsem Specialized Rockhopper L, YT Izzo L. Nicméně co jsem vyčetl, tak Canyon velikosti udává jinak a proto M u Canyonu pořád dávalo smysl při objednání.

    Po jízdě jsem zpanikařil a udělal ukvapený závěr a okamžitě kontaktoval Canyon, řekli mi, že kolo vymění za Lko, ale je to zase obstrukce na několik týdnů.

    Pak jsem nad tím vším ještě přemýšlel a rozhodl se to dnes pořádně otestovat..

    Takže dneska 72 km, když jsem jel s přilbou tak mě začalo vše stejně bolet jako při první jízdě. Nejsem na ni zvyklý, normálně ji bohužel nenosím, ale kamarád se včera hodně rozbil a helma ho podržela, tak jsem si jí dnes vzal. Problém s helmou mám stejný jako s normálními slunečními brýlemi, prostě nějak divně vylamuju hlavu, když jí mám na sobě.. je to tím, že mám křivý záda a můj postoj není úplně ok, prostě jsem takový atyp / trochu kripl no.

    Tak jsem ji shodil po 20ti kilometrech a pokračoval dál, všechno relativně v pohodě, hlava se srovnala, krční páteř mírně bolela, ale nic co bych nepřežil a možná, že se za sezónu ještě nějak porovnám a bude to úplně ok. Nicméně kolo mi stále připadalo pocitově menší, ikdyž je to spíš pocit a už jsem si na to tak trochu i zvyknul.

    No a tak teď nevím, jestli mám kolo vrátit a objednat Lko a nebo si Mko nechat. Trochu se bojím, že mi Lko možná bude velký (podle online Canyon tabulek), tak jsem na vážkách. A znova pak vracet Lko a jít do Mka, tak takovou drzost si nedovolím.

    Babo raď :( Jaký jsou Vaše zkušenosti a co byste mi doporučili?

    Díky kluci.

    0 0
    • Simi82  

      Zkušenost mám jedinou a to, že našeptávač mi doporučil Mko, já si vybral Lko a to mi sedělo dokonale. Ale šlo o Exceeda.

      Stalo by za to vzít tabulky rozměrů velikosti a srovnat s předchozím kolem.

      0 0

        MTBIKER doporučuje

      • july85  

        To jsem udělal… a moc moudrý z toho nejsem.. Reach + Stem je u Neuronu Mka stejný jako Rockhoppera, který mi seděl bezvadně.

        https://geometrygeeks.bike/…uron-2023-l/

        0 0
        • rejdy  

          Asi myslíš reach + stack…? Nicméně to bez ostatních parametrů nelze brát za bernou minci. Vzhledem ke strmější sedlový trubce u Neuronu je mnohem kratší efektivní délka horní trubky (top tube effective) – rozdíl skoro 2 cm je hodně. Zároveň, jestli je u Neuronu víc podložek pod představcem, tak díky položený hlavě to posed taky zkracuje v porovnání s rockhopperem.

          1 0
          • july85  

            Díky!

            0 0
          • zdenek  

            K tomu může být jiný úhel a délka představce, jinak tvarovaná řídítka…

            Pokud je kolo k dispozici fyzicky, osvědčilo se mi při porovnávání geometrie měřit obdobu reach + stack, ale až ke gripům. Tedy X a Y vzdálenost mezi středem a gripy. Pokud nevyhovuje, tak dopočítat rozdíl při změně počtu podložek nebo při otočení představce.

            0 0
          • skaj  

            Sorry, ale to je nesmysl s tím jak popisujes tte. Sedlo si snad nastavujes na stejném typu kola vůči středu stejně, ne? Takže tě na délku zajímá jen to „před středem“ (reach, představec a riditka) a úhel sedlové trubky jen pro info, zda předozadní polohu sedla dostaneš vůči středu kam potřebuješ… O 2cm kratší ett kvůli jinému uhlu sedlové trubky prostě znamená jen o 2cm posunuté sedlo v ližinách jinam. Žádné delka posedu se tím neovlivnuje, to je úplně nepochopení toho, jak se řeší na kole posed. Znovu opakuji, na kole té samé kategorie.

            Tazateli, pokud máš stejný reach dle tabulek, přehod si řidítka a prerstavec že starého kola a porovnej si rozdíl.

            0 0
        • Metrick  

          Srovnání geo HT a fulla není úplně ideální, u HT hraje roli zanoření přední vidlice/ sagg.

          V saggu bude reach o něco delší, stack a ett o něco kratší. Ale jak píše výše kolega jestli sedí tab geo tak máš ett kratší o 19 mm a představec o dalších 10mm. Délka horní trubky ett je to co ovlivňuje polohu v sedě při šlapání, reach je hodnota „která řeší pozici těla ve stoje směrem dolů z kopce“

          1 0
    • Na-kochacku  

      Mam 183, nohy 86 a bral jsem elko. Mensi si nedovedu predstavit.

      0 0
    • theedge  

      To jezdeni bez helmy je vtip ?

      4 3
    • RichP  

      181cm, 84,5 inseam a mám Neurona CF 2020 v Lku. Naprosto vyhovuje. Na větší divočení bych mohl mít i Mko, ale na mé kochání a sem tam rychlejší průlet lesem mi to L sedí skvěle i s původním představcem. Teleskopku mám s cca 2cm rezervou. Kalkulátor na Canyonu taky radil M, ale to ještě tehdy neměli tyhle přehlednější velikostní tabulky.

      0 0
      • july85  

        U starších modelů, co jsem vyčetl, byla jiná převodní tabulka.. tam klidně mohlo být i Lko.. ale stejně to asi vrátím.. nedá se nic dělat :(

        0 0
    • honzabike  

      Důležitá je TT (top tube) vzdálenost horní rámové trubky. Například pokud u starého kola byla 620 a nyní je 600 může to být problém. Ladil si i představcema? Osobně mám asi 4 představce v rozmezí délek 60 až 80 a těma ladím vzdálenost od sedla k řidítkům. Ale pokud máš sedlo hodně vzadu a představec 80–90 mm a stále pocitově malé – je to jasné – malý rám.

      0 0
      • july85  

        TT u starých kol byla 616 a 630 u Neurona Mka je 611 a u Lka 639.. nebude to zase hodně to Lko? Ne neladil jsem představce, žádné nemám..

        Zítra ještě zkusím dát sedlo víc dozadu..

        0 0
    • july85  

      double post

      0 0
    • july85  

      Takže zatím krátké resume, vypadá to na výměnu za Lko… takže si nějaký čas nepojezdím, ale tak co už no..

      Zítra to ještě zkusím a zkusím posunout sedlo dozadu jak tady zaznělo.

      0 0
      • Metrick  

        Jak píšeš, vyzkoušej posunout sedlo dozadu (reálně max 2cm) a uvidíš jestli je to lepší. Pokud bys sehnal o něco delší představec tak vyzkoušet ať víš jak se na tom cítíš. A každou dílčí změnu dělat postupně samostatně, ne najednou i ať dokážeš líp posoudit přínos/nepřínos jednotlivé změny.

        0 0
        • july85  

          Sedlo zkusím hned zítra :-) O představci budu ještě přemýšlet.. nechce se mi sahat do originálních komponent, ale když nebude zbytí, tak co jiného..

          0 0
        • july85  

          Posunul jsem to na max. a dobrý.. možná že je to sedlem, nebo jsem si na tu velikost už zvyknul. Každopádně po dnešních 42km si za celou dobu nemůžu stěžovat ???? Možná ještě někdy v budoucnu vyzkouším větší představec ???? Uff vyřešeno :-)

          0 0
          • vasek80  

            Jenže teď máš jistě špatně předozadní polohu sedla. Kolena se ozvou.

            0 0
          • Metrick  

            ten posun sedla byl primárně myšlen jako pokus pro zjištění zda je to kolo moc krátké, což jsi si nejspíš potvrdil. Určitě jak píšou i jiní toto není ideální poloha sedla pro dlouhodobé ježdění. Na Tvém místě bych volil větší velikost a případně, kdyby to bylo moc dlouhé tak to dořešil kratším představcem (standard představec na neuronu je 50mm takže o 10–15mm by šel případně představec zkrátit)

            0 0
      • rejdy  

        Délka posedu se neřeší posunem sedla, to bys měl mít nastavený vůči středu šlapání. Délku posedu vyřešíš představcem, nebo jinou velikostí rámu:). Jinak k mojí zkušenosti s Canyon (předchozí Endurace CF SL8), 181 a 88, Mko krátký, vracel jsem, Lko podle geometrie ok délka, ale příliš vysoké (jak výška horní rámovky, tak stack), takže případně jiná značka.

        2 0
        • july85  

          Pěkný teda, taky si pěkně trpěl s Canyonem.. dvě kola a ani jedno nesedlo :(

          0 0
          • rejdy  

            Ne,ne, L jsem už neobjednaval. Býval bych potřeboval reach Lka, stack Mka,nebo malinko vyšší. Do toho atyp sloupek vidle a kokpit kombo,takže přizpůsobení omezené výrazně.

            0 0
    • Jan D.  

      A co šířka řidítek na starých kolech vs Neuron?

      0 0
    • enjoy  

      Jak moc ojetý ti to kolo vezmou zpátky? :-D

      A jestli nějaký výrobce udává až na 183cm „M“, tak má ve značení solidní bordel. Ale jak jsem pochopil, to je u Canyonu dosti pravidlem.

      PS: kup si lehkou helmu. Já měl nějakou z dekáče okolo 360g( už nevím přesně) a bolel mě fakt fest krk. Pak jsem i díky tomuto fóru narazil na Ekoi Corsa Light a od té doby bez problémů. O helmě na hlavě ani nevím.

      0 0
      • july85  

        Díky, zkusím to.. bez helmy se mi jezdit nechce, ale prostě ta co mám, tak je děsná.. v obchodě to prostě nejde vyzkoušet no :(

        0 1
        • Poznja  

          V obchodě nejde vyzkoušet helma? To je co za obchod?

          0 0
          • july85  

            Já jí reálně můžu vyzkoušet a vyhodnotit po 30ti kilometrech.. takže žádný z obchodů tady to nenabízí, ale otevřu tady na to téma nové vlákno.. uvidíme jestli se něco najde.

            0 0
    • Fran-tic  

      Co tě vedlo k přechodu z yt izzo na Canyon ?

      1 0
      • july85  

        Vlastně jen vzhled.. ty kola jsou stejné. Neuron mi prostě přijde sexy.

        0 0
    • blackboy007  

      S tvojí výškou 181 cm zvolit M je neuvážené mám 183 cm a zvolil jsem velikost L a je ta akorát

      0 0
      • theedge  

        Tak kdyz se clovek vubec neorientuje v cislech co udava geometrie tak to je pak slozity …

        0 0
        • Metrick  

          jj, navíc to mnohdy mají značky svoje tabulky jen podle výšky a inseamu a délku horní části těla a hlavně paží moc neřeší

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.